Garmin Oregon 300: slyšíš, jak v dáli bije zvon (velký test)

Garmin prodává novou turistickou navigaci. Oregon má jako první dotykový displej, a nový způsob ovládání se opravdu povedl. Podrobný test včetně videa.

Klíčové vlastnosti

  • velmi dobře se drží
  • pohodlné ovládání na dotykovém displeji
  • pevná konstrukce
  • odolnost proti vodě i pádům
  • dobrá výdrž na jednu sadu baterií
  • dostatek vnitřní paměti
  • citlivý GPS přijímač
  • bezdrátová výměna dat mezi přístroji nebo s příslušenstvím
  • kvalitní držák do auta (dokoupitelné příslušenství)
  • uživatelsky nastavitelné profily
  • dostupnost mnoha map
  • funkce pro geocaching a hru Wherigo
  • vylepšená práce s počítačem

Hlavní nedostatky

  • velmi tmavý displej
  • chybí kontextové nabídky = zdlouhavější přístup k nastavení
  • hůře využitý displej v nabídkách a seznamech
  • pomalé USB rozhraní
  • horší ovládání podsvětlení displeje
  • stále omezení počtu položek v paměti
  • chyby v české lokalizaci
  • horší možnosti při vyhledávání bodů a práci s nimi

Garmin Oregon je navigační přístroj určený pro outdoorové použití. Drží se v ruce, nebo visí na krku, na batohu, na držáku jízdního kola. Je skvěle vybaven pro geocaching, ocení ho turisté i cyklisté. Přestože obsahuje také funkce pro navigaci v automobilu, tímto způsobem se nejspíš bude používat jen nouzově.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Oregon 300 – jiné modely se na pohled liší barevnou kombinací

Oregon se začal prodávat koncem července 2008. Existuje v pěti verzích, které se liší číslem a vybavením. Testovaný Garmin Oregon 300 je dobrý průměr. Modelu 200 chybí elektromagnetický kompas a barometrický výškoměr, má mnohem méně vnitřní paměti. Tři verze Oregonu 400 (c, i, t) obsahují různé mapy USA. V České republice se budou prodávat všechny tři modely: 200, 300 a 400. V ceně už většinou bude nová turistická mapa Topo Czech 2.

Tip: Parametry všech pěti modelů lze vedle sebe porovnat na webu Garminu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rovný je jen displej

Garmin Oregon 300 s mapou Topo Czech 2 se v době přípravy tohoto článku prodával za cenu kolem deseti tisíc korun. Garmin Oregon 200 se stejnou mapou stojí 8–9 tisíc korun. Doporučil bych připlatit si za Oregon 300 – více paměti, elektromagnetický kompas a barometrický výškoměr se může hodit.

Nudný oblázek se dobře drží v ruce

Když Garmin před půl rokem představil turistické Colorado, na obrázcích se objevil takřka futuristický přístroj, který – byť to u outdoorového přístroje není důležité – vypadal hezky. Naproti tomu nový Oregon byl na fotografiích docela nudný. Zatímco vzhledu Colorada hodně pomohlo ovládací kolečko a vystouplá anténa, Oregon se od obdélníku liší jen zakulacenými rohy.

Na první dojmy ale zapomeňme, protože novinka se výborně drží v ruce. To je při použití v terénu mnohem důležitější. Design je k ničemu, když začne pršet nebo když Garmin spadne do bláta. Tvar, vzhled a konstrukce je zkrátka připravena k tomu, aby člověk vzal Oregon do ruky, a už nepustil. Zaobleny nejsou jen rohy při pohledu zepředu, ale veškeré ostatní hrany. Oregon je jako velký oblázek s rozměry 58 × 114 × 35 mm a hmotností 193 g (včetně baterií). Podívejte se na něj na videu:

Jednotlivé části plastového krytu mají různou povrchovou úpravu. Na přední straně je tvrdý šedivý povrch, vzadu se k němu přidává mírně pogumovaná vrstva. „Nejpryžovatější“ jsou pak černé boky, za které uživatel přístroj většinou drží. Konstrukční zpracování je dobré, kryty celkem lícují. U zadního odnímatelného krytu je jen vhodné při zavírání pečlivě zkontrolovat, zda dobře sedí. Tím chci naznačit, že se to občas nemusí povést a mezi kryty se může objevit mezera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Otevřený zámek krytu • sejmutý kryt • baterie pod krytem

Krytu prorokuji slušnou odolnost. Oregon mi jednou spadl na beton, a na přední straně zůstaly pouze mikroskopické a bez podrobnějšího zkoumání neviditelné stopy. Pogumované části se zatím nijak neodírají, nezůstává na nich ani prach. Nemohu ale zapomenout na to, že z podobně zpracovaného zadního krytu Colorada se po několika měsících začaly odlupovat tenké šupinky, a používání na něm bylo docela vidět. Fotografie Colorada po čtyřech měsících používání jsem vyfotil do článku. Kryty Oregonu ale vypadají, že jsou odolnější.

Klepněte pro větší obrázek
Řekli byste, že spadl na zem?

Stejný držák, ale nabíječka je potřeba jiná

Na zadní straně Oregonu je kovová spona, za kterou se přístroj opět přichytí do nejrůznějších držáků. V krabici je rovnou karabina pro upevnění Oregonu na batoh, opasek nebo jakékoli jiné poutko. Stejně jako u Colorada se špatně nasazuje, vadí při tom provléknutý textilní pásek. Přistupuji k ní spíš s nedůvěrou, víc bych ocenil úchyt jako na starších Garminech GPSmap. Přístroj s ním byl totiž upevněný, nekýval se.

 Klepněte pro větší obrázek
Kovovou sponou se Garmin zasouvá do držáku

V autě i na kole jsem pro Oregon mohl využít držáky koupené dříve pro Colorado. Myslím, že se konstrukčně velmi povedly. Zasunutý přístroj pevně drží, v autě dokonce ani není nutné dotlačit kolejničky až na úplný konec k západce.

Co však Oregon nemůže po Coloradu zdědit, je nabíječka do auta. Potřebuje totiž poměrně dlouhý konektor, a starší originální nabíječka se zahnutou zástrčkou nestačí. Stejně jako dřív se přístroj z externího zdroje pouze napájí, nikoli nabíjí. Konektor miniUSB se skrývá ve spodní části těla pod masivní pryžovou krytkou. Je lépe chráněn než u Colorada. Jsem také rád, že na těle přístroje je otvor pro provléknutí poutka, třeba pro pověšení Oregonu na krk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka konektoru • samotný konektor • vlevo jsou trochu vidět dva otvory pro poutko


Článek pokračuje v další kapitole: odolnost, výdrž, paměť

Témata článku: , , , Photo Studio, Důležitá informace, Originální nabíječka, Rybolov, Úplný konec, Vylepšená práce, Dobrý průměr, Hrubý displej, Velký, Světelný zdroj, Krátké stisknutí, Test, Garminem Edge, Garminech, Příští verze, Jak, Oregon, Největší nedostatek, Americký stát, Velký test