Garmin Oregon 750t: První krok ke geocachingu bez počítače [recenze]

  • Garmin Oregon 750t je turistický navigační přístroj
  • Navazuje na starší řadu 6xx
  • Jeho nové funkce zaujmou hlavně příznivce geocachingu

GPZ pro větší rychlost

Ostatní funkce pro geocaching jsou podobné jako na starších Oregonech. Opět je tady mamutí paměť, do které by se teoreticky mohly vejít všechny keše světa. Ve skutečnosti se ale už u desítek tisíc citelné projeví zpomalení při načítání seznamu. Nahrál jsem celou Českou republiku, používat se to dalo, ale rychlost vypadá jinak.

Klepněte pro větší obrázek 
Filtrování seznamu keší v přístroji

U takhle velkých databází je výhodnější pracovat s komprimovaným formátem GGZ místo klasického GPX. Hlavně kvůli tvorbě indexu při prvním zapnutí přístroje s nově nahranou databází. Zatímco celá ČR se s GPX indexovala kolem pěti minut, s GGZ byl Oregon více než dvakrát rychlejší.

To je však jen záležitost prvního zapnutí, případně výjimečně dalších, když se index pokazí. Takhle připravené databáze ale z Geocaching.com nezískáte, pro přípravu jsem použil aplikaci GSAK nebo nástroj GGZgen.

Něco o GPS

Nový Oregon 750t je na pohled stejný jako starší modely. Hlavně jako 650t, protože stejně jako on má na zadní straně objektiv fotoaparátu a světelnou diodu. Ta se dá použít i jako svítilna. Kromě nápisu se novinka dá poznat snad jen podle prohlubní na pryžových bocích, které Oregony dřív neměly. V přímém srovnání s Oregonem 600 má trochu nažloutlý displej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Téměř stejný. Za kompatibilní příslušenství to ale stojí

Jinak je to stejné: Oregon 750t je pěkně rychlý, zejména když jsem byl doposud zvyklý na starý model 300. Displej s kapacitní dotykovou vrstvou se dobře ovládá. Je to až tak snadné, že stačí i náhodné dotknutí, proto jsem si zvykl nastavit uživatelskému tlačítku funkci vypnutí displeje. Nehrozí, že se omylem dostanu jinam, a ještě snížím spotřebu. Displej má pořád velmi nízké rozlišení 240 × 400 pixelů a velikost 39 × 65 mm.

Garmin s Oregonem 750 dodává blok akumulátorů 2 × 2000 mAh. Přístroj je – na rozdíl od běžných tužkových akumulátorů – dokáže dobíjet, nepozná ale skutečný stav dobití jako inteligentní nabíječky. Měří jen čas nabíjení, kabel je proto potřeba připojit až v případě, kdy je baterie úplně vybitá. I tak s dodávaným blokem vydržel kratší dobu než s osvědčenými tužkovými akumulátory. U nich jsem zvyklý, že na den jedna sada stačí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Garmin k některým modelům dodává svůj nabíjecí akumulátor

Oregon je opět odolný proti vodě (IPX7 – půl hodiny metr pod hladinou). Na zádech má velmi praktický kovový pás, na který se dá připojit dodávaná karabina a různé dokoupitelné držáky: na kolo, do auta. Dá se použít i staré příslušenství z dob Oregonů 3xx.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Podívejte se ještě na jednu prezentaci Garminu, která ukazuje navigační funkce Oregonu 7xx:

Jinak jako šestistovka

Nebudu popisovat jednotlivé navigační funkce. Až na drobné designové změny se oproti Oregonům 6xx nijak nezměnily, to hlavní zůstává stejné. Stejně tak místy svérázné a méně intuitivní ovládání, které je potřeba zažít. Nebo český překlad, kde zůstávají anglické termíny a kde stejně kvůli mnoha zkratkám hned nastavuji angličtinu. Garmin je takový už skoro dvacet let a beru to už jako vlastnost, ne jako chybu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Tudy se jde dovnitř • Utěsněný konektor USB

V prostředí Oregonu 750t jsem si všiml drobných designových rozdílů. Třeba velký panel, který se ukazuje na vršku mapy nebo hlavního displeje, sahá od kraje ke kraji, není u něj několikapixelová mezera. Ovládací symboly na mapě mají ostrý stín, dříve byl do ztracena. Některé ikonky jsou méně plastické. Ale na hledání rozdílů potřebujete lupu.

Klepněte pro větší obrázek 
Boky předchozích Oregonů 6xx byly hladké

Čím asi budete fotit?

Nová aplikace Počasí využívá připojení k internetu. Na jednom panelu ukáže nad mapou vrstvu se srážkami z meteorologického radaru, na druhém aktuální a budoucí počasí v daném místě.

Klepněte pro větší obrázek Počasí na displeji Oregonu

Mapa je hodně pomalá. Na počasí se většinou chcete dívat ve větším měřítku, kdy už ale Garmin s běžnými detaily mapy přestává stíhat. A měňte nastavení pokaždé jen kvůli tomu, abyste se podívali na počasí… Škoda, že se u něj nedá nastavit mapa odděleně od standardního zobrazení.

Průběh srážek je možné dokonce i animovat, v ČR po čtvrthodinách, na načtení snímků je ale nutné dlouho, dlouho čekat. V době rychlých smartphonů s propracovanými aplikacemi pro předpověď počasí, Garmin s touto novou funkcí nevyhraje.

Klepněte pro větší obrázek 
Předpověď počasí pro zadané místo • Styl menu • Pohotovostní displej

Podobný názor mám i na vestavěný fotoaparát. Osm megapixelů, přiřazování souřadnic k fotkám a možnost nechat se na ně navigovat je pěkné. Ale když je v kapse telefon s velkým a jemným displejem, čím asi budete fotit?

Klepněte pro větší obrázek

Mapy a Garmin

V Oregonu 7xx může být podle zvolené verze turistická mapa Topo Czech buď ve standardní, nebo podrobnější variantě Pro. V testovaném modelu 750t byla celá mapa Evropy TopoActive, která se podrobností nemůže poměřovat s Topo Czech, přesto je dobře použitelná. Umí také vyhledat cestu po silnicích a měla by mít doživotní aktualizace zdarma.

Klepněte pro větší obrázek 
S TopoActive se dá pohodlně žít

Oregon podporuje překryvné rastrové mapy BirdsEye. Pořízením přístroje získáte roční předplatné, se kterým lze využívat hotové podklady od Garminu.

Klepněte pro větší obrázek 
Rastrové mapy BirdsEye

Nebo mapy OpenStreetMap: Můžete si stáhnout vybraný stát či menší území ve formátu použitelném v navigacích Garmin. Tuto možnost jsem sám využil na jednom řeckém ostrově a byl nadšený z toho, kam se mapy OpenStreetMap dokázaly posunout. Můžete použít třeba tuto službu, kde se dají vybrat i menší dlaždice, případně tady je velký rozcestník na další mapy. Nebo návod, jak si mapu můžete vytvořit sami.

Protože se ještě čekalo na aktualizovanou verzi mobilní aplikace Connect Mobile, nemohl jsem vyzkoušel novou funkci Live Tracking. S ní můžete předávat svou polohu z Oregonu vybraným lidem.

Garmin geocacherům

Oregon je výborný navigační přístroj. Současně s Oregonem 750t jsem používal i starší model 600, který je už skvěle vyladěný, proto stejné naděje vkládám i do novinky. Ta ještě potřebuje online funkce dopracovat, pokud se už tak nestalo v době od testování v červenci 2016.

Geocaching s Oregony je velmi komfortní a ten, kdo nechce kešovat s mobilem v ruce – důvody jsem vypisoval – asi nic lepšího nenajde. Jestli ale geocaching není hlavní důvod pro pořízení ruční navigace, nová řada toho oproti starším Oregonům 6xx moc nenabídne. Oregony 7xx ale starší modely postupně nahradí.

Parametry na webu českého Garminu:

Témata článku: , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Příští připojení, Pohotovostní displej, Kompletní popis, Starý model, Mezera, Designový rozdíl, První krok, Domácí wi-fi, Slušná rychlost, Externí snímač, GPX, Ostatní funkce, Nízké rozlišení, ESR, Prohlížeč, Oregon,