Garmin spouští OpenCaching: porazí Geocaching?

Garmin spustil vlastní hru s poklady pod názvem OpenCaching a slibuje zbortit nevýhody originálního Geocachingu. Má vůbec šanci?

Na první pohled se zdá, že ohromná databáze a oblíbenost fenomenálního rychlíku s názvem Geocaching nemůže nic vykolejit. Historie nás ale poučuje o opaku, již několikrát se stalo, že krátké zaspání lídra dovolilo konkurenci vrazit mu smrtelnou ránu a převzít vládu. Povede se to projektu OpenCaching, který přímo konkuruje dominantnímu Geocachingu? A co na to již existující projekt OpenCaching působící v několika zemích?

Několik skutečností: na webu OpenCaching spustil Garmin, největší výrobce turistických navigací, vlastní projekt konkurující originálnímu Geocachingu. Nutno podotknout, že Garmin a GroundSpeak, provozovatel Geocachingu, byly doposud za jedno: Garmin ve svých přístrojích Geocaching podporoval a GroundSpeak (tedy spíše komunita okolo Geocachingu) přirozeně a nutno zdůraznit i oprávněně vychvalovala novým hráčům přístroje Garminu. Lze si představit lepší symbiózu?

Pokud bych si mohl dovolit odhadnout, myslím, že z této spolupráce více profitoval spíše Garmin. Těžko říct, jaké prodeje by jeho turistické přístroje měly, nebýt právě Geocachingu. O to více tedy překvapí, proč chce Garmin tuto spolupráci ukončit vznikem konkurenční hry OpenCaching a především – jak chce z této hry profitovat. Víme, že Geocaching zpoplatňuje tzv. Premium členství částkou 30 dolarů za rok (asi 600 Kč).

Jednou z hlavních předností OpenCachingu má být rovnost mezi všemi hráči: nikdo nebude postihován za to, že za hru platit nechce. Připomeňme, že Premium členové mají bonusové funkce jako oznamování nových keší na email (potažmo na mobil formou SMS – nutnost pro lovce FTF), pokročilé funkce vyhledávání (Pocket Querry) až po poklady určené jen a pouze pro platící členy. Premium členství není podmínkou pro plnohodnotný Geocaching, nicméně některým uživatelům toto kastování vadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní stránka projektu OpenCaching.com a Geocaching.com

A aby situace nebyla tak jednoduchá, na světě funguje ještě jeden projekt s naprosto shodným názvem (pouze s malými písmeny) opencaching, jehož základna je v Německu (opencaching.de). Zde můžete vidět pokrytí i v jiných státech, od Japonska, přes Norsko, Švédsko Polsko a Velkou Británii, Ameriku a Českou republiku nevyjímaje. Tyto vlastní projekty však nemají s projektem Garminu žádnou souvislost a čítají jen pár stovek keší. Mimo to existují další vlastní projekty, například v Maďarsku je geocaching.hu silnější, než originální Geocaching.

Klepněte pro větší obrázek
Německé stránky projektu opencaching.de

Garmin slibuje API pro přístup k databázi keší, takže mohou vznikat aplikace pro jejich správu i pro nejrůznější (mobilní) platformy. A co je nejdůležitější, Garmin si nehodlá kopat jen na svém vlastním písečku, ať už prostřednictvím otevřeného formátu GPX, nebo pomocí importovacích funkcí, umožňuje snadný přenos listingu keší z ostatních xCaching projektů do své databáze. Stejně tak nechybí soubory GPX pro snadný import keší do libovolného zařízení (což je na Geocachingu jen pro Premium členy).

Beta na druhou

Tolik teorie, podívejme se do praxe. Přestože jsou stránky OpenCaching označeny výmluvným slůvkem Beta, jedná se spíše o hodně ranou verzi. Registrace proběhla až na podruhé, neposílá se však žádný kontrolní email ani zde nenajdete captcha ověření. Můžete se přihlásit také účtem Garminu, pokud jej již máte. Velká a již velmi sporná otevřenost se projevuje také v tom, že souřadnice pokladu jsou viditelné i bez registrace, pro všechny návštěvníky.

Celý web je lokalizován do češtiny, nicméně pozor – absence podpory českých znaků v listingu keše je naprosto stejná, jako na původním Geocachingu, což je zřejmě v současnosti nejvíce vytýkaný nedostatek českými hráči. A co víc, v Internet Exploreru 8 se objevují chyby v písmenech s diakritikou. Některé termíny by si také zasloužily doladit, například pojem Zaprotokolovat evokuje návštěvu nejbližší policejní stanice, tedy nic příjemného.

Klepněte pro větší obrázek
Takto čeština rozhodně nevypadá

Jedno webu OpenCaching.com upřít nelze: jednoduchost a opravdovou přehlednost. Vrátíte-li se na web Geocachingu, prozřete, jak jsou jeho stránky složité a nepřehledné – především v administraci. Garmin také propaguje svou specialitu, zdařilý grafický terč se čtyřmi výsečemi zvanými hodnocení terénu, obtížnosti, velikosti schránky a konečně úžasnosti. První tři položky známe, jsou analogické s webem Geocachingu. Poslední položka hodnocení úžasnosti, v anglickém jazyce „awesomeness“ má být jednoduše ohodnocením, které budou přidělovat návštěvníci danému pokladu. Ano, jde o funkci, kterou doposud Groudspeak tvrdohlavě odmítal. Na stranu druhou, bodování po desetinách je poměrně zbytečné.

A rovnou se na slovní hodnocení podívejme:

1. OK - Keš není ničím výjimečná, má standardní kvalitu. Splňuje všechny požadavky, ale není na ní nic takového, abyste o ní se zájmem vyprávěli kamarádům.

2. Celkem dobrý - Dobrá keš, je zábava ji najít, i když není ničím unikátní.

3. Zábava - Zábavná keš! Autorovi se keš povedla, má svoje kouzlo. Odlov keše je dobrodružství, na které rádi vzpomenete.

4. Super - Toto je keš, která vás motivuje věnovat geocachingu více času než dosud. Super skrýš, velmi zajímavá cesta. Ještě dlouho budete o této keši mluvit.

5. To je bomba - Osudová keš. Unikátní skrýš, která vás naprosto dostane! Návštěva tohoto místa se vám vryje navždy do paměti. Keš patří mezi nejlepší keše, které jste kdy našli.

Klepněte pro větší obrázek
Nejdůležitější novinka: úžasnost, neboli hodnocení keše

Přidávání zatím zlobí

Během včerejšího odpoledne se mi nedařil import vlastních keší, proces neproběhl posledním krokem. Večer se však již dílo zdařilo a také další uživatelé hlásí úspěch. V IE8 se mi prvně vůbec nezobrazila tlačítka pro pokračování v procesu přidávání keše, přičemž v Chrome byla, takže v tomto směru – optimalizaci pro prohlížeč, jde skutečně ještě o betu na druhou. OpenCaching by měl také umožňovat import seznamu již nalezených keší, opět prostřednictvím formátu GPX, nebudete tedy muset provádět všechny logy z Geocachingu znovu. Samozřejmě – dokud majitelé keší na Geocachingu nepřevedou své keše i pod Opencaching, nebudete je zde moci prohlížet.

Klepněte pro větší obrázek
Mapa s vyhledáváním keší pod OpenCaching.com: zatím rychlá a přehledná

Po funkční stránce nabízí OpenCaching jen zlomek toho, co Geocaching. Chybí na příklad cestující předměty, přidávání fotografií k logům, vytváření eventů a mnohé, mnohé další. U keší například zcela chybí atributy, ikonky symbolizující například nemožnost odlovu v zimě a podobně. Pozor také při importu multi a mistery keší z Geocachingu, OpenCaching nepodporuje waypointy a tak je bez milosti zobrazí.

OpenCaching naopak přináší jakési tagy, které můžete své keši přiřadit. Například výhled do krajiny, noční keš, pozor na psa a podobně. Zatím mi přijde jejich systém nedomyšlený.

Klepněte pro větší obrázek
Náhled kešky převedené z Geocaching.com. Chybějící diakritika je totožná, jako v Geocachingu

Další důležitou změnou je absence jakýchkoliv reviewerů, keše jsou schvalovány automaticky a například pravidlo vzdálenosti 150 metrů v Geocachingu je zde pouze doporučeno. Tvůrci zřejmě doufají, že se o jakousi přirozenou filtraci postarají až zpětně sami nálezci prostřednictvím hodnocení úžasnosti keší.Přestože jsou peripetie s reviewery občas na dlouhé lokty, zaručují, že bude mít Geocaching alespoň nějakou úroveň.

Pokud se zeměmluv neprobudí…

Sečteno a podtrženo: Garmin spustil polofunkční web se zlomkem možností, které nabízí Groundspeak, zato však v hezkém jednoduchém kabátu. Bude-li Geocaching spát i nadále tak tvrdě, jako doposud, může se klidně stát, že jej OpenCaching v zádech se silným investorem převálcuje. Přitom by Geocachingu k bezpečnému udržení své pozice stačilo tak málo: drastická renovace designu, přímo se nabízející zesociálnění a především zjednodušení funkcí (jedna ukázka za všechny – zakladatelé si vzpomenou na směšně malé okno pro tvorbu listingu keší, ve kterém je nutné zadávat HTML tagy. Přitom WYSIWYG editorů se základními funkcemi je na internetu celá řada).

Tím „zesociálněním“ přitom nemám na mysli propojení s FB či Twitterem, ale vytvoření sociálního prostředí přímo v rámci Geocachingu. Například funkce Přátelé je nyní pouhý seznam jmen se základními údaji. Proč mne po přihlášení nevítá zpráva, že můj kamarád byl o víkendu na lovu, anebo naopak zpráva, že se o víkendu na lov chystá a můžeme tak vyrazit spolu?

Pokud si dá Groundspeak záležet a rychle zareaguje, nebude mít žádný OpenCaching šanci. A to ani po rozkmotření s Garminem. Budoucnost Geocachingu tedy nezáleží ani tak na tom, co Garmin s OpenCaching udělá, jako spíše na tom, co udělá a jak zareaguje Groundspeak.

Nezpodpovězena zůstává zatím také otázka, zda a případně v jaké formě bude nadále pokračovat spolupráce Garminu a Geocachingu. Konkrétně to, zda bude Garmin i nadále vyvíjet software pro podporu nyní již konkurenční hry. Celá hra se přitom s příchodem dalšího systému bezesporu zašmodrchá a hodně znepřehlední. A jakmile si OpenCaching pustí do skrýší cestovací předměty, bude jejich ztráta mezi systémy každodenním problémem.

Otázka do diskuse: zakladatelé keší, plánujete převedení svých keší i do OpenCaching.com?

Diskuze (19) Další článek: Samsung vyhlásil vítěze vývojářské soutěže, Bada jde do verze 1.2

Témata článku: , Diakritika, Malé okno, Včerejší odpoledne, Zlomek toho, Premiové členství, Celá hra, Pór, Vytýkaný nedostatek, GEO, Libovolné zařízení, Poslední položka, Nejdůležitější novinka, Snadný import, Renovace