Geos: pražský veletrh o navigaci (reportáž)

Včera v Praze začal veletrh Geos, který se mimo jiné věnuje i navigaci. Přečtěte si, co na něm můžete najít a jestli má návštěva vůbec smysl.

Geos je jeden ze čtyř veletrhů, které se od včerejška do soboty 3. března konají na výstavišti v pražských Holešovicích. Letos probíhá už druhý ročník a akce se plným jménem označuje jako Mezinárodní veletrh geodézie, kartografie, navigace a geoinformatiky. Mnoho odborných slov, které přímo nesouvisí s navigací, však vyvolává otázku, zda koncový uživatel vůbec na takovém veletrhu může něco najít..

Více pro odborníky

Geos probíhá současně s veletrhy Moderní vytápění, Dřevo a stavby, Byt a dům. Jejich zaměření je dostatečně jasné už z názvů. Vstupné na celou akci přijde na 100 Kč na osobu. Pokud vás zajímají všechny čtyři veletrhy, je to rozumná cena. Jdete-li ale pouze na samotný Geos, nejsem si jistý, jestli tuto investici nakonec zhodnotíte jako rozumnou.

Zatímco ostatní veletrhy jsou vcelku rozsáhlé, Geos obsadil jen koutek v boční hale. Naznačuje to ostatně i seznam vystavovatelů. Větší část expozic je zaměřena na profesionály: geodety, kartografy, odborníky na GIS a další profese tohoto typu. Přesto se ale ne veletrhu dají najít expozice, kde zaplesá i srdce prostého uživatele, jehož zajímají produkty, které sám může využít.

Klepněte pro větší obrázek
Stojím na začátku sekce pro Geos, vzadu vidíte jeji konec

Za hodinu je hotovo

Začal jsem u stánku Garminu, na který narazíte hned při příchodu. Přišel jsem těsně po otevření, takže se ještě trochu vybalovalo. Garmin bohužel nepřivezl některé novinky a prezentuje naživo produkty, které jsou v současné době na trhu: navigace do automobilu, pro turistiku a sport, námořní systémy a různé mapy. A hlavně zaměstnance firmy Picodas Praha, kteří odpoví na všetečné otázky. Klidně se můžete zeptat i na něco k navigaci iGo.

Kromě toho, že Garmin možná nebude využívat jen moduly firmy Sirf, jsem se dozvěděl, že se pracuje na aktualizaci turistické mapy Topo Czech. Že Atlas 10R na podzim získá další verzi a že tedy ještě nebude spojen s Topo Czech. Příští rok už čekáme kvalitní mapy ČR přímo od Navtequ.

IGo by snad už na CeBitu mohlo představit novou verzi softwarové navigace pro kapesní počítače. Výhledově se chystají i verze pro Javu a smartphony se Symbianem. Jestli si vzpomínáte na video s iGo a 3D budovami, tak pochází opravdu přímo od výrobce.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stánek a expozice Garminu

Přenosné uživatelské navigační přístroje pak najdete už jen v expozici firmy Geoobchod.cz. Můžete si prohlédnout u nás celkem nerozšířené přístroje značky Magellan. Prý se ale připravuje turistická mapa České republiky, která bude k dispozici ještě letos.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Magellany pro turisty

Dlouho jsem zůstal na stránku PlanStudia, které prezentuje kompletní edici softwarových map a navigací SmartMaps. A to jak základní řadu Standard, tak verze Navigator. Interaktivní cykloturistický průvodce ČR dokáže na stolním počítači plánovat výlety, včetně optimalizace trasy po cyklostezkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Expozice firmy PlanStudio

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejné mapy na papíru i v počítači

Stánek zeměměřického úřadu je postaven hlavně na prezentaci internetových služeb: Geoportal, dálkový přístup k datům katastru nemovitostí, nahlížení do katastru nemovitostí. Na stánku lze ale také koupit velmi podrobné papírové mapy ČR. Mapy ve formátech 1 : 10 000, 25 000 a 50 000 přijdou na 50 Kč za územní jednotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetové služby

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Papírové mapy

Stánek na Geosu postavili také vydavatel turistických průvodců Merian a prodejce map a průvodců Kiwi. Oba na místě nabízejí slevy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průvodci Merian • knihy od Kiwi

Zbytek stánků zaplnili profesionálové. Jejich expozice jsou plné geodetických přístrojů, které se ani neodvážím pojmenovat, natož abych o nich byl schopen něco napsat. U firmy Gepro jsem ještě objevil systém pro evidenci provozu vozidel a jejich případné sledování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle si asi domů nekoupíte

Spíš tržík než veletrh

Na to, kolik výrobců uživatelských navigačních systémů působí v České republice, je veletrh Geos velice chudý. Kromě Garminu, PlanStudia a částečně expozice Magellanu toho uživatelům mnoho nenabízí. Na druhou stranu ale nejde o masový veletrh, jako je třeba Invex. Na stáncích jsou lidé, kteří problematice rozumí, a lze od nich získat spoustu užitečných informací.

Pokud jste z Prahy a zajímá vás i některý z dalších veletrhů, které se současně s Geosem konají, účastí zřejmě neuděláte chybu. Potom můžete pokračovat třeba na Matějskou pouť.

Oficiální stránky veletrhu najdete na adrese www.geos.eu.

Diskuze (16) Další článek: Také Garmin částečně opustí Sirf Star III

Témata článku: , , , GEOS, Případ sledování, Mezinárodní veletrh, Veletrh, Report, Druhý ročník, GEO, Část expozice