Google chce VR pro každého. Představil cenově dostupné brýle Daydream View

  • VR brýle od Googlu vyžadují smartphone s podporou Daydream
  • Mají netradiční povrch z mikrovlákna a dálkový ovladač
  • Budou se prodávat za rozumnou cenu ve třech barvách

Google dnes na tiskové konferenci v San Francisku představil vedle smartphonů Pixel také první headset pro novou virtuální realitu – brýle Daydream View. Jde opět o řešení závislé na smartphonu, který se vkládá před čočky a jeho displej slouží jako zobrazovací zařízení. Google ale přeci jen pojal své brýle trochu jinak než konkurence.

Headset nemá plastový povrch jako většina brýlí. Na povrchu je mikrovlákno, které připomíná textil a je příjemné na omak. Vnitřní strana, která přiléhá k obličeji, je vypolstrovaná a díky měkkému povrchu se přizpůsobí i uživatelům s brýlemi. Jednoduchý je také systém vložení smartphonu – z vnější strany se otevře schránka, do které se vloží telefon a zabezpečí klipsnou.

K brýlím Daydream View se telefon připojuje bezdrátově ad-hoc spojením přes Wi-Fi. Je to proto, že brýle Googlu nejsou určeny pouze pro smartphony Pixel, ale také pro další „Daydream ready“ zařízení od jiných výrobců, která mají přijít do konce roku. Vzhledem k tomu, že každý telefon je jinak velký a má jiné umístění systémového konektoru, bylo by „drátové“ univerzální řešení komplikované. Uvidíme, jak moc omezující bude nemožnost dobíjení smartphonu při používání s brýlemi vzhledem k výdrži.

VR obsah – vlastní i od partnerů

Další odlišností headsetu Daydream View proti jiným brýlím je dálkové ovládání pomocí samostatného ovladače. Ten obsahuje tlačítka i touchpad a je vybaven množstvím pohybových a polohových senzorů, jež dokážou rozlišit různé pohyby a směr (švih, posun, mávnutí atd.). Díky tomu není potřeba, aby na samotných brýlích byla nějaká tlačítka nebo dotykové plochy.

Samotné brýle a celkový koncept virtuální reality Daydream by asi nedával velký smysl, kdyby si Google nepodchytil také obsah. Firma spolupracuje s 50 různými subjekty na filmech, hrách a vzdělávacích aplikacích pro VR. Mezi významnými jmény zaznělo například filmové studio Warner Bros, televizní stanice HBO nebo poskytovatel streamovaného obsahu Netflix. O VR zpravodajství se postará např. New York Times.

K tomu samozřejmě nesmíme zapomenout na vlastní databázi VR obsahu Googlu, která zahrnuje Google Play Movies, Google Photos, Street View a YouTube. Brýle Daydream View budou na trhu od listopadu za poměrně rozumnou startovací cenu 69 eur (cca 1 900 Kč). Na výběr bude trojice barev – šedá, černá a vínově červená.

Diskuze (1) Další článek: Google odstartoval novou éru. Tak vypadala tiskovka

Témata článku: Google, , , , , , , , Daydream View, Univerzální řešení, DOS, New York Times, HBO, Warner Bros, Velký smysl, Mávnutí, Šedá černá, Pře, Polohový senzor, Day, Televizní stanice, Pro +, Movie, Filmové studio, Google +