Google nás sleduje na každém kroku. Jak ho vypnout?

Všichni jsme to při instalaci Google Map odsouhlasili, ale kdo si dovede představit, kolik toho Google o nás ví? Jak si data prohlédnout a zakázat jejich sbírání?

Jestli se kolem smartphonů motáte už delší dobu, pravděpodobně víte, že vás Google/Apple/Microsoft/Facebook případně další sledují. Sledují vás z různých důvodů – aby vám mohli servírovat relevantnější reklamu, aby zdokonalili služby svých aplikací, možná aby předali data NSA a dalším podobným. Sledují vás mnoha způsoby a jedním z nich je geolokace, tedy vaše zeměpisná poloha.

V tomto směru je nejotevřenější Google, u něj si svá geolokační data můžete prohlédnout. Připravení? Klikněte na maps.google.com/locationhistory. Jestli nevidíte kalendář, body a čáry v mapě, buď nejste přihlášení ke svému uživatelskému účtu, nebo nepoužíváte Google Mapy a žádná taková data nemáte…

Klepněte pro větší obrázek 
Takhle vypadá moje cyklistická neděle. Čáry vedoucí mimo výřez mapy způsobuje telefon zapomenutý v práci a tablet ležící doma. Všechna data jsou smíchaná dohromady, kdybych měl jen jeden přístroj, vidíme krásně pospojované body dnešní trasy.
Klepněte pro větší obrázek 
Ano, druhý příklad je blíže ideálu.
Ukládání polohy probíhá samovolně, automaticky, nemusíte nic zapínat.

Google sleduje své uživatele každou minutu, každý den a celé roky. Ani nemusíte mít zapnutou mapovou aplikaci. Někdo je nadšený novou hračkou, někoho jsem právě teď pořádně vyděsil. První skupina právě proklikává kalendář a mapu, té druhé se bude hodit návod, jak to všechno vypnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Jak na věc na Androidu.
  1. Ve webové aplikaci je pod kalendářem odkaz Smazat celou historii, tím zbavíte Google vaší minulosti. To samé můžete udělat i v mobilu.
  2. Android
    Spusťte Google Mapy, v levém spodním rohu zatáhněte za menu a jděte do Nastavení. Jednou z položek je Nastavení polohy Google a v ní Hlášení polohy Google. Pak už stačí vypnout obě položky – historii a hlášení.
  3. Apple iOS  
    V levém spodním rohu Google Map zatáhněte za menu a jděte do Nastavení. Klikněte na položku Historie polohy, ještě jednou Historie polohy a Neukládat. Jděte o krok zpět a obdobný postup zopakujte v nastavení Hlášení polohy.
Klepněte pro větší obrázek 
Celé to samozřejmě není žádné tajemství, Google se na všechno zeptá hned při instalaci Map a vy mu všechno odsouhlasíte. Dovedete si ale v ten moment představit, co všechno o vás Google ví a jak přesné ty informace jsou? Další informace o službě najdete na webu.
Diskuze (32) Další článek: HTC konečně pohřbí ultrapixely. Vylepšený One M8 dostane 13 Mpx

Témata článku: Google, , , , , , , Historie Polohy, Krok, Jak, Zeměpisná poloha, Google +, Google a Microsoft, První skupina, Hlášení polohy,