Google naučil Mapy žít bez internetu. Konečně!

Konkurence zatlačila i na mocný Google a jeho mobilní Mapy získávají větší podporu offline funkcí. Jaké jsou a fungují i v ČR?

Google na jaře slíbil, že se jeho Mapy lépe naučí pracovat bez připojení k internetu. Informací bylo málo, ale novinky měly přijít brzy. Nakonec to trvalo půl roku, ale jsou zde, resp. v příštích dnech budou, protože Google aktualizaci uvolňuje postupně. Nejprve pro Android, později pro Apple iOS.

Už v minulosti uměly mobilní Google Mapy ukládat mapu pro offline prohlížení, ale funkce byla spíše provizorní a ukrytá. Dnes se dostává do popředí a hlavně bude bez internetu možné i vyhledávat a navigovat. Defaultně se zvolená oblast stahuje přes Wi-Fi, to kvůli úspoře mobilních dat.

Klepněte pro větší obrázek
Postup je jednoduchý. Vyhledejte město, zemi, nebo oblast a klikněte na spodní lištu s podrobnostmi. Na kartě je nové tlačítko download.

Přechod mezi offline a online režimem může iniciovat uživatel, ale aplikace se do něj umí přepnout také automaticky – to když slabý, nebo dokonce žádný signál. Jestliže jsou v telefonu uložená potřebná data, uživatel by na používání aplikace neměl poznat rozdíl – snad jen že nebudou dostupné aktuální informace o dopravní situaci.

Klepněte pro větší obrázek
Stahování není automatické, ještě dostanete možnost ukládanou oblast upravit. Dole vidíte objem dat, který bude nutné stáhnout a volné místo v telefonu. Jedna ukládaná oblast může mít až 2,5 GB.
Klepněte pro větší obrázek
A pak už můžete přepnout do leteckého režimu (viz ikonka v notifikační liště). Funguje vyhledávání i s našeptávačem.
Klepněte pro větší obrázek
K dispozici máte veškeré informace o místě.
Klepněte pro větší obrázek
…a funguje i navigace.
Klepněte pro větší obrázek
Nadšení brzdí snad jen poznámka „Expires in 29 days“ u uloženého balíku dat. Znamená to, že se mapa z paměti po indikované době vymaže. Google tak patrně hodlá zajistit aktuálnost dat, ale uživatele to může dostat do nepříjemných situací.

Pokud nechcete čekat, až aktualizace dorazí oficiální cestou i k vám, můžete z bezpečného zdroje stáhnout Googlem podepsané APK. I já jsem jej nainstaloval a obávám se, že závěrem tohoto článku pro vás mám špatnou zprávu: Nové „offline funkce“ nejsou aktivní. Je otázka, jestli to tak bude i v oficiální verzi aplikace, která přijde přes Google Play, ale je docela dobře možné, že jde o další funkce, které fungují primárně v USA a na nás se (možná) dostane někdy v budoucnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Offline ukládání funguje, ale uživatelské prostředí je jiné a odpovídá starším verzím aplikace.
Klepněte pro větší obrázek
Z novinek vidím snad jen jednoduché měření vzdálenosti. Vyhledejte místo, na jeho kartě stiskněte pravítko...
Klepněte pro větší obrázek
...a jednoduchým posunováním a zoomováním můžete měřit přímou vzdálenost.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Opravte mě, jestli se pletu, ale nové jsou i fotky z galerie telefonu, které se přidávají do timeline vašeho pohybu v Google Mapách. Pěkné, efektní a trochu strašidelné…

Snad nebudeme na nové funkce čekat dlouho… Snaha se sice cení, ale Google se dostal do nezvyklé pozice, kdy jen dohání konkurenci. Skvělé Here mapy mají celosvětovou offline navigaci na Androidu, Apple iOS i Windows Phone a snaží se i český Seznam a jeho Mapy.cz, které v tomto směru udělaly velký krok kupředu zrovna před několika dny.

Diskuze (63) Další článek: Photo Magic: Facebook skenuje vaše fotky v mobilu, aniž byste je sdíleli

Témata článku: Google, , , , , , , LG Zero, Český seznam, Google +, Velký krok, Nové tlačítko,