Holux GPSport 245: GPS záznamník s displejem

Holux GPSport 245 připomíná počítač pro cyklisty. K tomuto účelu a řadě dalších také slouží – zaznamenává trasu a informuje o cestě.
Holux GPSport 245 není navigace, není to ani GPS modul. Přístroji můžeme mu říkat třeba záznamník trasy a zároveň jde o pomůcku pro sportovce, která na displeji prozradí různé rychlosti, vzdálenosti a další informace. K Holuxu se dodává aplikace pro osobní počítač, jež zaznamenané trasy a body zpracuje, ukáže na mapě a podle času k nim spáruje pořízené fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice s Holuxem a pohledy z různých stran

Nabízí se přirovnání k cyklopočítači Garmin Edge nebo fitness trenéru Garmin Forerunner. Na rozdíl od těchto zařízení je ale Holux více univerzální, nenabízí takové speciality pro cyklisty a běžce, neumí navigovat. Je to jen záznamník dat. Výhodou je zase cena, která začíná už na 2 200 Kč s DPH.

Nekoupat; ale pršet může

Holux vypadá jako větší cyklopočítač, má rozměry 82 × 54 × 22 mm, váží 72 g. Dodává se s držákem na kolo – vaničkou, do níž se zasune. Držák se k řídítkům upevní pomocí stahovacích pásků. Při pěší turistice je nejlepší strčit přístroj do kapsy, nebo jeho poutkem provléknout šňůrku a pověsit ho na krk. Vestavěný GPS čip MTK 3318 nevyžaduje nezakrytý výhled na oblohu, Holux trasu bez výpadků zaznamenával i ve špatných podmínkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě jedna ukázka • v ruce pro posouzení velikosti

Displej s rozměry 29 × 30 mm a rozlišením 128 × 128 není moc kvalitní. Je pouze černobílý, má však reflexní pozadí, takže je na denním světle dobře vidět. Jinak lze zapnout bílé podsvětlení. Displej slouží jen k základnímu přehledu, nedá se na něm zobrazit mapa, Holux ani nenaviguje. V nabídce lze nastavit, po jaké době se podsvětlení displeje vypne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák se upevní na řídítka jízdního kola

K ovládání slouží šestice tlačítek, dvě jsou na bocích a čtyři pod displejem. Každé z nich má přiřazeno hned několik funkcí. Na boku je také konektor miniUSB, přes který se Holux napájí a připojuje k počítači. Pryžová krytka konektoru příliš nedrží na svém místě.

Přístroj napájí vestavěný nevyměnitelný akumulátor. U outdoorového zařízení to považuji za nedostatek, běžné tužkové baterie jsou praktičtější. Výrobce udává, že na jedno nabití, které trvá zhruba pět hodin, přístroj vydrží až 28 hodin při vypnutém podsvětlení displeje, až 18 hodin při podsvětlení. Na několikadenní výpravu bez zásuvky se tedy Holux nehodí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K baterii se dostanete jen se šroubovákem • konektor pro nabíjení a spojení s počítačem

Druhou možnou omezující vlastností je u podobných zařízení kapacita pro ukládanou trasu. Do Holuxu se ale vejde dostatečných dvě stě tisíc bodů a v závislosti na nastavené frekvenci zaznamenávání dovolí:

  • 4,6 dnů při ukládání polohy každé 2 s
  • 11,6 dnů při ukládání polohy každých 5 s
  • 23 dnů při ukládání každých 10 s

Teplota, ve které lze Holux GPSport používat, sahá od minus deseti do plus šedesáti stupňů Celsia. Zařízení je odolné proti vodě dle normy IPX-6, což je o stupeň méně než známe od outdoorových Garminů. Holux by se neměl dostat pod vodní hladinu, v dešti se mu ale nic nestane.

Příště třeba i pro geocaching

Každému z šesti tlačítek je přiřazeno několik funkcí, což trochu komplikuje ovládání, ale dá se na to zvyknout. Holux informace prezentuje na šesti obrazovkách:

  • Aktuální rychlost (digitálně i na grafickém tachometru), zeměpisný směr
  • Maximální a průměrná rychlost od posledního vynulování
  • Vzdálenost a doba na cestě
  • Aktuální nadmořská výška a její změna od posledního vynulování
  • Spotřebované kalorie

 

 Pětice hlavních obrazovek

Výpočet spotřeby kalorií závisí na zadané hmotnosti a zvolené aktivitě. Holux má přednastavené tři sportovní režimy (běh, chůze, cyklistika), které se liší způsobem výpočtu, a navíc čtvrtý režim automobil, u něhož se energie nespotřebovává. Pro každý z profilů lze také nastavit frekvenci záznamu trasy: buď v časových intervalech, nebo podle vzdálenosti.

Záznam trasy se může aktivovat automaticky hned poté, co GPS najde aktuální polohu. Případně se dá záznam zapnout stisknutím tlačítka. Stisknutím jiného tlačítka se do paměti uloží samostatný bod. Bohužel se nedá pojmenovat, doma u počítače si pak musíte vzpomenout, proč jste ho ukládali.


Prohlížení informací o zaznamenané trase přímo v přístroji • lze nastavit varování při překročení zvoleného parametru

Přestože zařízení neumí navigovat, můžete nastavit jeden bod, k němuž bude přibližně ukazovat šipka s údajem o vzdálenosti. Tento bod lze uložit stisknutím tlačítka, nebo zadáním zeměpisných souřadnic. Teoreticky by se proto Holux mohl dát použít při geocachingu, nebude to ale pohodlné. Kdyby výrobce v příští verzi zapracoval na vkládání bodů nebo dokonce na možnosti jejich nahrávání z počítače, kdyby nabídnul přesnou šipku přes celý displej, mohla by to být v tomto směru zajímavá konkurence outdoorovým Garminům – každý nepotřebuje mapu. Holux GPSport mimochodem nikde na displeji nezobrazuje aktuální zeměpisné souřadnice.


Kdybych měl signál, šipka ukázuje směr k cíli a směr • zadání cíle pomocí souřadnic

Strasti s počítačem

Očekával jsem, že Holux USB kabelem připojím k počítači, zařízení se hned ukáže jako další disková jednotka, ze které stáhnu soubor GPX nebo KML se zaznamenanou trasou. Skutečnost je ale jiná, Holux GPSport vyžaduje instalaci ovladačů, k tomu ještě softwaru z dodávaného CD plus restart počítače, a ani potom se neukáže jako další disk.


Ukázka podsvětleného displeje

Na jednu stranu mohu toto chování kritizovat. Není nic lepšího než přijít se záznamníkem trasy k neznámému počítači a hned mít možnost stáhnout všechna potřebná data. Na druhou stranu aplikace ezTour, kterou Holux ke svému zařízení dodává pro zpracování nahraných informací, na jednom místě nabízí hodně možností pro práci se zaznamenanou trasou.

  
Prostředí programu ezTour • volba stop při importu z přístroje • stopy zobrazené na mapě

Tohle není příliš česky

Musím zmínit neuvěřitelnou českou lokalizaci této aplikace. Je sice chvályhodné, že program komunikuje v mateřštině (českou příručku k samotnému Holuxu jsem v krabici ani v PDF nenašel), úroveň počeštění je ale špatná.

Překladatel jednak všude používá verzálky, které se odjakživa čtou mnohem hůře než malá písmena – původní anglická verze se přitom drží obvyklých konvencí. Do českého překladu se pak pletou anglická slovíčka, vznikají naprosto nepochopitelné řetězce (např. Rozdělit cestu v případě počtu bodů vyšší než 60 minuta), jsou zde překlepy a úplně nesmysly. Tohle prosím zahodit a celé znovu.

Oživeno 24. února 9.16: Na webu distributora si můžete stáhnout opravu lokalizace. Stále sice není dokonalá, ale řeší největší chyby a opravuje texty velkými písmeny.


Ukázka úrovně počeštění programu

EzRoute dokáže z připojeného Holuxu GPSport načíst uložená data a zobrazit je v mapě Googlu, která je do aplikace vestavěná. Import dat ale není nejrychlejší a ani ostatní reakce programu ezRoute nemohu považovat za svižné. Trasy a uložené body se na mapě ukážou jako čáry s různou barvou a tloušťkou (lze to nastavit), každou trasu je možné pojmenovat. Překvapilo mě však, že jednotlivé záznamy nemohu na mapě vypínat a zapínat, musím se dívat na všechny najednou. Trasu nelze ani jednoduše smazat, finální výběr je třeba provést před importem.


Zobrazení na běžné mapě • na letecké mapě • Google Earth v okně programu

U každé z tras je možné zobrazit graf rychlosti a nadmořské výšky podle času či vzdálenosti. EzRoute také dovolí trasu znovu zrychleně projít. Na linii trasy v mapě zobrazí hvězdičku, a tam, kde jste zastavili, zastaví; tam, kde jste jeli rychle, zrychlí.


Grafy shrnující vybranou stopu

Zaznamenané trasy a body je možné prohlížet i v programu Google Earth. Data lze uložit ve formátech KMZ a GPX. Před tím můžete trasu upravit, přesunout zaznamenané body a vložit další.


Zobrazení ve velkém Google Earth

Podívejte se na ukázky výstupu z ezRoute, budete moci také posoudit, jak přesná je zaznamenaná poloha:

Geotagging: fotky na mapu

Pokud jste při cestách s Holuxem také fotili, můžete snímky spárovat se zaznamenanou polohou. Stejně jako v ostatních případech se zde využívá časový záznam ve snímku, ezRoute najde příslušnou časovou značku na trase – a tam jste fotku pořídili. Při synchronizaci lze nastavit korekci časové odchylky mezi přesným časem GPS a nastavením ve fotoaparátu. Obrázky je možné do trasy i ručně, což jsem udělal i já – místa, která ukazují snímky, opravdu nehledejte kousek od Brna.


Fotky lze ke stopě přiřadit automaticky nebo manuálně

Náhledy snímků se ukážou přímo na mapě v programu, dají se opět zobrazit v Google Earth nebo nahrát na internetové služby Flickr či Locr. Holux v balení dává kupon na měsíční vyzkoušení Locru ve verzi Pro. Neméně zajímavá je možnost exportu tras a obrázků do formátu HTML. Výsledkem je opět kombinace map Googlu, zaznamenaných stop, bodů a fotek. Dá se poslat e-mailem, umístit na web (pokud pro něj vygenerujete vlastní API klíč z Google Map) atd.


Náhled před exportem do HTML

EzTour není dokonalý program, z některých hledisek bych ho ohodnotil spíše jako školní práci začínajícího programátora bez špetky ergonomického cítění (hodně za to může česká lokalizace). Přesto ale nabízí hodně možností, pro které by jinak bylo nutné hledat jiné a často složitější cesty. Beru ho proto na milost.

Tvrdé zboží je lepší než měkké

Holux GPSport 245 mě zaujal. Za celkem dobrou cenu dělá přesně to, co by po něm člověk čekal. Z pohledu samotného přístroje nevidím nic, co bych mu měl důrazněji vytknout. Zaznamenávání trasy včetně možnosti nastavení profilů je příkladné, displej ukazuje informace, které mě při turistice nebo na kole zajímají.

Trápení začne po připojení k počítači. Opravdu bych velmi ocenil přímo podporu USB Mass Storage. Aplikace ezRoute by si zasloužila přeprogramovat a v každém případě přeložit do správné češtiny.

Celkově ale Holux chválím. Jsem zvědav na porovnání s podobným zařízením od firmy Qstarz.

K testu zapůjčil: ELKO Trading

Diskuze (241) Další článek: O2 pro předplacenkáře: dobij a vyhraj

Témata článku: , , , Nevyměnitelný akumulátor, Záznam, Garminům, Elko Trading, Průměrná rychlost, Garmin forerunner, Záznamník, Strast, Sportovní režim, Finální výběr, ? Displej, Displej