HTC 10 Evo vypouští 3,5mm jack, zvětšuje se a přidává voděodolnost

  • Další z výrobců se „vykašlal“ na 3,5mm jack
  • HTC 10 Evo je prakticky zvětšenou verzí HTC 10
  • Mix parametrů je ale trochu nezvyklý

Tchajwanský výrobce představil nový smartphone HTC 10 Evo. Již z názvu je zřejmé, že novinka čerpá zejména designem z aktuálního vlajkového modelu HTC 10. Tvorba dalších parametrů je ale u HTC trochu zvláštní. Kladem je jistě stupeň krytí IP57 (částečná odolnost proti prachu, ponoření do vody 1,5 m až na 30 minut), záporem zmizení 3,5 mm jacku na sluchátka a podivností použití dva roky starého čipsetu Snapdragon 810.

Klepněte pro větší obrázek

Designové pojetí v duchu HTC 10 není na překážku, protože celokovové provedení se seřezanými hranami vypadá stále atraktivně. Došlo ovšem ke zvýšení celkové velikosti, zčásti kvůli odolnosti zařízení, ale hlavně použitím většího 5,5palcového 2K IPS displeje. HTC 10 tak má v modelu Evo vlastně svého zvětšeného sourozence.

Klepněte pro větší obrázek

HTC ale postupovalo poněkud netradičně a některé parametry HTC 10 Evo jsou horší než u kompaktnější verze. Předně je to použití starého čipsetu Snapdragon 810, jenž loni proslul kauzou nadměrného zahřívání a výrobci byli rádi, když od něj mohli dát ruce pryč. Revize sice problémy vyřešila, ale stále platí, že 810 je vyroben méně efektivním 20nm procesem a obsahuje starší grafiku Adreno 430.

Adaptivní sluchátka, ale jen do USB-C

Naoko se zlepšil fotoaparát, když HTC použilo rozlišení 16 Mpx. Světelnost objektivu je ale f/2.0 namísto f/1.8 u HTC 10. Optická stabilizace obrazu byla zachována. HTC 10 Evo přináší větší baterii s kapacitou 3 200 mAh, na poměry takto velkých zařízení je to ale jen průměr. Tloušťku zařízení se tentokrát podařilo udržet na hranici 8 mm.

Klepněte pro větší obrázek

Asi největším zklamáním je vypuštění 3,5mm audio konektoru. Můžeme se domnívat, zda je to kvůli jednoduššímu zajištění vodotěsnosti nebo šetření nákladů, HTC každopádně uvádí, že s telefonem dodá „první duální adaptivní sluchátka pro konektor USB-C na světě“. Co přesně to znamená, v tuto chvíli nevíme (podle marketingových materiálů snad aktivní sluchátka s rušením hluku), ale jisté je, že situaci se současným poslechem a nabíjením to nijak nevyřeší.

HTC 10 Evo si ponechal čtečku otisků pod displejem a díky Snapdragonu 810 i schopnost rychlejšího dobíjení baterie starší specifikace Quick Charge 2.0. Novinka je postavená na Androidu 7.0 Nougat a nejnovější verzi prostředí HTC Sense. HTC 10 Evo půjde do prodeje na našem trhu ve verzi s 32 GB vnitřní paměti za 18 tisíc korun. Na výběr bude černá, zlatá a stříbrná barva.

Diskuze (8) Další článek: První snímky Samsungu Galaxy S7 Edge v barevné variantě „Glossy Black“

Témata článku: HTC, , , , , , , HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, Zvýšení cel, Tchajwanský výrobce, EVO, Zmizení, Jack, Největší zklamání, Dobíjení baterie, Marketingový materiál, Revize, Stříbrná barva, Audio konektor, Tvorba,