Jak v GPS vypnout statickou navigaci

Funkce statická navigace má GPS přijímači pomoci zamaskovat chyby příjmu satelitního signálu. Při turistice a geocachingu je ale tato vlastnost velmi nepříjemná. Poradíme, jak statickou navigaci vypnout.
Ve firmwaru mnoha dnešních GPS modulů postavených na čipsetu Sirf Star III je standardně zapnutá funkce nazvaná statická navigace (anglicky Static Navigation). Setkáte se s ní jak v externích modulech, tak ve vestavěných přijímačích.

Co je účelem statické navigace? Pokud se pohybujete rychlostí menší než přibližně 4 km/h, GPS to nepovažuje za pohyb a zafixuje svoji polohu na místě. Je to kvůli tomu, že při vypočítávání polohy dochází k určitým nepřesnostem, malým rozdílům ve vypočítaných souřadnicích. I když stojíte, udávaná poloha se stále mírně mění a navigace by ukazovala pohyb. Tomu právě statická navigace zabraňuje.

Při autonavigaci nebo použití GPS na kole je to vítaná funkce. Problém nastane až tehdy, když se rozhodnete vyjít si na vycházku či začít provozovat geocaching. V tu chvíli se navigace se zapnutou statickou navigací stane nepoužitelnou. Jdete pomalu a hledáte cache, zobrazení polohy na displeji se ale kouše a než se nadějete, skrýš je dávno za vámi.

Statickou navigaci ale lze u navigací postavených na čipsetu Sirf Star III snadno vypnout. Připravili jsme návod, jak na to.

Najít vhodný program

Pokud vlastníte kapesní počítač s operačním systémem Windows Mobile, je situace lehká. Stačí stáhnout program APLSirf, MMSirf (jednodušší; další informace a download) nebo SirfTech (pokročilejší; download). Spuštěním a několika klepnutími statickou navigaci vypnete. Pro Symbian bohužel žádná taková pomůcka neexistuje.

Dá se ale použít stolní počítač. GPS modul s ním propojíte – přes kabel nebo Bluetooth – a zapamatujete si port COM, přes který spolu tato dvě zařízení komunikují. Vlastní vypnutí nebo zapnutí statické navigace se provádí programem SirfDemo (download). Po jeho nainstalování a spuštění budete vyzváni k zadání portu COM. Zde vyberete právě ten, ke kterému je připojen GPS přijímač.

 
Volba portu COM po spuštění programu

Stisknout několik tlačítek

V horní liště programu je tlačítko se zeleným rozpojeným konektorem (páté v řadě). Po jeho stisknutí se program SirfDemo připojí k GPS přijímači. Za chvíli by se ve spodní části obrazovky, v okně Debug View, měly začít objevovat textové informace. Nyní je nutné přepnout modul do takzvaného Sirf modu. To se provede v nabídce Action volbou Switch to SiRF protocol. Text se přestane zobrazovat, zato se rozsvítí ostatní okna, kde je vidět stav satelitů, síla signálu apod.

 
Program připojený k GPS • přepnutí do SiRF modu • informace v SiRF modu

Samotné vypnutí statické navigace se provádí se v nabídce Navigation volbou Static navigation… Poté by se měla uprostřed obrazovky zobrazit tabulka s jednoduchou volbou: Static navigation: Disable, Enable. Pro vypnutí je potřeba zvolit Disable a stisknout Send.

  
Cesta k vypnutí satické navigace • vlastní vypnutí

Tímto krokem jsme statickou navigaci úspěšně vypnuli a nyní stačí přepnout GPS zpět do NMEA protokolu. K tomu slouží volba Switch to NMEA Protocol v nabídce Action. V okně, které se objeví, je pouze nutné nastavit u bluetoothových modelů Baud rate na 38400, u kabelových nechat 9600. Po stisknutí Send by se měly opět začít zobrazovat textové informace.

  
Přepnutí zpět do NMEA • tabulka se změnou Baud rate

Tím je vše úspěšně nastaveno. GPS přijímač můžete odpojit a vyzkoušet. Pokud by se něco stalo a přístroj by nefungoval, vytažením baterie na delší dobu (například půl minuty) nebo postupem popsaným v manuálu by se mělo nastavení vyresetovat. Tímto způsobem se bohužel někdy dá omylem – při výměně baterií apod. – opět zapnout statická navigace.

S Nokií je potíž

Jestliže používáte GPS modul Nokia LD-3W, je situace trochu komplikovanější. Zde je totiž problém v nekompatibilitě s bluetoothovými ovladači Widcomm a přestože to některé zdroje nepotvrzují, podle našich praktických zkušeností nelze použít ani originální ovladače Microsoftu z Windows XP SP2. Problém se projevuje odpojením GPS přijímače od počítače v okamžiku přepínání do Sirf modu.

Existuje ale řešení v podobě instalace ovladačů Bluetooth od firmy BlueSoleil. Pro naše účely stačí i demoverze. Po stáhnutí, nainstalování a spárování přístrojů spusťte SirfDemo a postupujte podle výše popsaného návodu.

Na vlastní nebezpečí

Výrobci GPS modulů statickou navigaci nezapínají pro nic za nic. Po jejím vypnutí se mohou některé aplikace chovat trochu nestandardně. Typicky při stání na křižovatce se mapa na displeji navigace může otáčet, přístroj může přepočítávat trasu atd. Na druhou stranu s vypnutou statickou navigací běžně jezdíme a navigační programy se bez problémů dají používat.

Statickou navigaci lze pomocí programu SirfDemo nebo jinými pomůckami zase jednoduše zapnout. Přesto ale musíme upozornit, že tyto zásahy provádíte na vlastní riziko. V případě problémů asi výrobce nebude brát ohled na záruku.

Diskuze (84) Další článek: Bavte se s T-Mobilem a třeba vyhrajete mobil dle vlastního výběru

Témata článku: , , Jak, Zapnutá funkce