Lepší než realita. Asus Zenfone AR jako první na světe kombinuje Google Tango a Daydream [CES]

  • Asus Zenfone AR je ukázkou technologií rozšířené a virtuální reality
  • Obsahuje špičkovou výbavu na nejvyšší úrovni
  • Prodejní cenu zatím neznáme, ale bez okolků může atakovat 25 tisíc korun

Po prvotních spekulacích, které unikly díky Qualcommu, nakonec existenci modelu Asus Zenfone AR (ZS571KL) potvrdil i samotný tchajwanský výrobce. Zenfone AR je unikátní smartphone, který zkombinuje virtuální (VR) i rozšířenou (AR) realitu díky podpoře technologií Daydream, resp. Tango od Googlu. Novinku jsme si vyzkoušeli přímo na veletrhu CES 2017 v Las Vegas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Designově novinka příliš nezaujme, jedná se o klasickou placku s plastovými zády v imitaci kůže. Vzhledem k výbavě, která zahrnuje hned několik fotoaparátů, nás překvapila nízká tloušťka i rozumná hmotnost. Ve srovnání s Lenovo Phab 2 Pro, jenž také podporuje Tango, je AR smartphone Asusu rozhodně kompaktnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Bohužel jsme v demo zóně nemohli vyzkoušet přímo funkce Tanga, protože aplikace nebyly s výjimkou jednoduchého měření vzdálenosti na vystavených samplech nainstalovány a Google Play instalaci nepovolil. Na tiskové konferenci ukazovali zástupci firmy společně s americkou oděvní firmou Gap aplikaci na virtuální zkoušení oblečení. Zajímavá bude i hra Hot Wheels, kde se budou pouštět autíčka po virtuální autodráze třeba na stole v obýváku.

Asus Zenfone AR z tiskové konference:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Výkon Zenfonu AR bude nekompromisní díky Snapdragonu 821 se 6 nebo 8 GB operační paměti. Vnitřní úložiště je taktéž variabilní – od základních 32 až po prémiových 256 GB. Pasivní chlazení je zajištěno díky systému rozvedení páry k okraji zařízení, kde se ochladí. Osazen je jemný Super AMOLED displej od Samsungu s 2K rozlišením, chráněn je odolným sklem Gorilla Glass 4. Smartphone běží na Androidu 7.0 Nougat s nadstavbou ZenUI 3.0.

Na zádech najdeme rovnou trojici objektivů. Ten největší, spojený s 23Mpx senzorem Sony IMX318, slouží jako hlavní fotoaparát i pro běžné focení. Další dvě čočky už využívá technologie Daydream – pro zaměřování pohybu a hloubky prostoru. Fotoaparát má dobrou světelnost f/2.0 a obsahuje optickou (OIS) i elektronickou (EIS) pro fotografie, resp. video. Uživatelsky nevyměnitelná baterie nabídne kapacitu 3 300 mAh a lze ji dobít rychleji díky technologiím Quick Charge 3.0 od Qualcommu a BoostMaster od Asusu.

[Záznam byl odstraněn]

Asus Zenfone AR
ZS571KL
rozměry a hmotnost: 159 × 77 × 8,9 mm, 170 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|75 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 128 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 6 GB, baterie: 3 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 821 (4× Kryo, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 23MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
54 %
vybavenost
cena: už se neprodává

[Záznam byl odstraněn]

Původní článek ze 3. ledna:

Qualcomm se chystá na svoji tiskovou konferenci a utíkají mu informace horem dolem. Dokud to bylo o jejich vlastním čipsetu Snapdragon 835, byl to jejich problém. Teď ale provalili hodně atraktivní tajemství jednoho z partnerů – Asus ZenFone AR, smartphone s podporou Google Tango a Google DayDream. K oficiální premiéře má dojít 4. ledna.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímky zveřejnil také Evan Blass (@evleaks).

To zní jako velmi zajímavá kombinace. DayDream je platforma Googlu pro virtuální realitu, která má posunout zážitek z pasivních brýlí pro virtuální realitu (nemají vlastní displej, používají smartphone) na vyšší level. Certifikát pro DayDream také znamená, že Asus splnil náročné požadavky na vysoký výkon, rychlost odezvy, kvality displeje a přesnost senzorů, které Google požaduje.

Tango je platforma pro realitu rozšířenou. Sofistikovaná technologie staví na novém typu senzorů a je považována za „příští velkou věc“. Mobil s Tangem zatím mělo jen Lenovo (model Phab 2 Pro), na další se čekalo a Asus znovu prokázal, že je v adopci nových technologií velmi pružný. Vlastně jde o první smartphone na světě, který kombinuje Tango a DayDream.

Uvnitř tepe výkonný procesor Snapdragon 821, už stažený blog na webu Qualcommu zmiňoval jemný displej, což můžeme interpretovat jako 2K/UHD rozlišení (1 440 × 2 560 pixelů). Jakékoliv další podrobnosti zatím chybí, ale Asus by je měl dodat během příštích 24 hodin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lenovo Phab 2 Pro je první mobil s podporou Tango. Technologii zajišťuje trojice zadních fotoaparátů.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tohle je Tango. Rozhlédněte se smartphonem po novém obýváku a vložte do něj virtuální nábytek. Technologii se předpovídá velká budoucnost.

Via Engadget

Váš názor Další článek: Samsung po celém světě dodal více než 5 milionů brýlí Gear VR

Témata článku: Asus, , , , , , , , , , , , , , , , , Asus Zenfone AR, Asus ZenFone, Pasivní chlazení, Původní článek, Výkonný procesor, Virtuální zkoušení, Zen, Jak,