Mapy.cz přinesou 3D, Panoramu a jízdní řády

Od dubna začne fungovat nová podoba map od Seznamu. Přináší spoustu novinek – nový design, 3D mapy, Panoramu a integrované jízdními řády.

Seznam.cz dnes v Praze uspořádal tiskovou konferenci, na které prezentoval inovace týkající se služby Mapy.cz. A je jich opravdu hodně. Od dubna bude dostupný zcela nový design, ale i funkce – zastávky s jízdními řády a vyhledávání spojení, obdoba Street View zvaná Panorama a také 3D model mapy a mapové podklady pro slabozraké. Všeho se dočkáme už v průběhu dubna!

Klepněte pro větší obrázek
Nové Mapy.cz

Nový prostor pro nové informace

Web Mapy.cz se dočká modernější podoby, která bude atraktivnější nejen na pohled, ale také z hlediska ovládání. Hlavní prostor patří mapě a ubylo překryvných prvků – všechny funkce jsou schované v bočním panelu, který si můžete roztáhnout na úzký pruh, širší záběr, anebo nechat zcela zmizet pro nerušené brouzdání mapou.

Ve funkčním panelu jsou přitom tři záložky:

  • Hledání – zde můžete vyhledat místo či objekt v mapě a můžete zde snadno přepínat mezi podobou mapy
  • Trasa – vyhledání trasy a zobrazení itineráře
  • Moje – možnost uložení vlastních oblíbených míst a tras
  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová tvář Mapy.cz se zasouvacím postranním panelem

„Snažíme se o to, aby ty podklady co v mapách najdete, byly co nejaktuálnější a co nejpestřejší,“ řekl při představení nových Map zodpovědný šéf seznamu Pavel Zima a dále prozradil, že tato nová podoba umožní snadno vkládat nové mapové vrstvy, které budou pro uživatele snadno dostupné a doplní mapu o nové informace. Podobně jako letos v zimě přibyla nová vrstva lyžařských map, v létě přibude mapa vodácká atp.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehled všech map, hledání místa a trasy

Zajímavostí je také přítomnost haptických map, respektive funkce umožňující výstup pro jejich tisk. Jedná se o speciální mapy pro nevidomé a slabozraké.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dopravní mapa

Jízdní řády – jde to i bez Chapsu

Jednou ze stěžejních novinek nových map je přítomnost jízdních řádů. Ohledně těch Seznam.cz dlouhodobě bojuje s firmou Chaps, respektive státem, jehož podmínky umožnily vytvoření monopolu na prezentaci dat jízdních řádů. Seznam na to šel ale oklikou a data se snaží získat od jednotlivých dopravců. Povedlo se mu to v Praze a na Jižní Moravě včetně Brna. Tam budou jízdní řády dostupné hned, za krátko přibydou i kompletní vlaková spojení a jedná se s dalšími lokálními dopravci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledávání tras MHD v Praze už funguje. Jinde to zatím skřípe

Zároveň Seznam.cz dále usiluje o získání dat od Chapsu, což by rozšiřování výrazně urychlilo. Nicméně databáze Seznamu je rozšířena nad rámec běžných jízdních řádů, snaží se podchytit například i směry odjezdů spojů ze zastávek a další detaily. „Vyrobili jsme si vlastní databázi zastávek, je to cca 40 tisíc zastávek napříč republikou,“ uvedl jako příklad Pavel Zima.

V nových mapách Seznamu tak můžete vyhledat zastávku a po kliknutí uvidíte jízdní řády spojů, které z ní odjíždí. Samozřejmostí je i vyhledávání spojení podle jízdních řádů, které je navíc kombinováno s pěší navigací. Systém vám tak nabídne výhodnější trasu s kratším pěším přechodem, pokud se časově vyplatí oproti delšímu přejezdu dopravním prostředkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Informace o zastávce MHD

Při implementaci vlakových spojů přijde i další důležitá novinka – přímo po vyhledání optimální trasy a výběru spoje si budete moci koupit jízdenku. Na daný spoj. Seznam v tomto spolupracuje se službou Bileto.

Panorama, neboli Street View podle Seznamu

O snímání ulic pro novou funkci Panorama informoval Seznam.cz už loni. Proběhlo snímkování najatými externími firmami a bylo pokryto cca 50 tisíc ze 140 tisíc kilometrů českých silnic. „Panorama se stává skutečností, ale se spoustou porodních bolestí. Komerční systémy nedosahovaly kvality, jakou jsme si představovali, tak jsme se v půlce focení rozhodli pustit do vlastního řešení,“ řekl k Panoramě Pavel Zima.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
současné pokrytí panoramatickými snímky: Praha a podstatná část Moravy

Neznamená to ale, že by doposud získané snímky nebyly až tak nekvalitní, aby se nepoužily. Jejich kvalita je i tak údajně lepší než u konkurence od Googlu, nicméně Seznam si představoval je lepší výsledky. A tak začal vyvíjet vlastní systém – nově mají auta 15 kamer a jeden panoramatický snímek má 72 megapixelů. To je dvojnásobek oproti stávajícímu řešení. Vzhledem k tomu, že se snímkuje po třech metrech, je to obrovské množství dat. Auta jsou tak malé pojízdné serverovny, kde jsou nezbytné přídavné napájecí akumulátory a pochopitelně obrovská disková pole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí klepnout na libovolné místo s pokrytím a snímek se zobrazí v bočním panelu. Pak můžete pohledem natáčet a procházet stejně jako ve Street View

Stávající snímky budou do map pouštěny postupně, začne se v Praze a částech Moravy, poté přibude prakticky celá Morava. Letos se pak začne snímkovat v novém, Čechy se tak v mapách objeví odhadem za rok. Ale už ve vyšší kvalitě. Přesnímány pak zpětně budou i města a důležité lokality z Moravy nasnímané starší technologií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Seznam slíbil, že projede každou zapadlou cestičku. Toto je ochutnávka.

Na webu je pak funkce dostupná na panelu Hledání, kde najdete dlaždici Panorama. Stačí stisknout a kliknou na některé z pokrytých míst.

3D mapy na většině území Česka

Další významnou inovací jsou 3D mapy. Seznam má ambici zmapovat do 3D modelu 80 % populace české republiky. Konkrétně má potřebné obrazové podklady pro 367 měst. V aktuální betaverzi však bude jen ukázka z Brna a Špindlerova mlýna, realizace totiž docela dlouho trvá. K formování 3D modelu Seznam využívá nový ostravský superpočítač, který se přitom pořádně zapotí a jednotlivé územní sekce počítá i několik dní. A když se najde chyba, musí se začít znovu…
 

Klepněte pro větší obrázek
3D les konečně i na Seznamu!

3D zobrazení umožní reálný pohled na mapu z ptačí perspektivy. Už nejde jen o plochý snímek. Nevyužívá se přitom samostatného modelování 3D budov, ale využívá se technologie, která terén skenuje laserem a na zaznamenaný 3D rastr se poté aplikují textury nasnímané ze šikmých leteckých snímků. Podobně to dělá například Microsoft u svých Bing map nebo Nokia u map Here.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojrozměrné Česko včetně vymodelovaných stromů a krmelců. Zatím ale jen jako demo na malé lokalitě.

Seznam takto nebude mapovat úplně celé území Česka, hodlá pokrýt obydlená území. Na zbytku už bude jen fotomapa, nicméně vytvarovaná podle terénu – tedy obdoba Google Earth.

Už od dubna

Nová podoba map bude spuštěna 1. dubna jako veřejná betaverze. Dostupná bude jen na webu, nicméně ten je responzivní a bude tak využitelný i v mobilech. Mobilní aplikace e zatím aktualizovat o nové funkce nebudou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Propojení s databází míst

Panorama a 3D model budou zpočátku dostupné jen na menším území, do konce roku by měla být Panorama na celé Moravě a Slezku, 3D mapy ve 367 městech. Vlakové spojení a možnost nákupu jízdenek přes Bileto by měla přibýt už v průběhu dubna.

Diskuze (6) Další článek: Huawei: „Nechystáme Frankenstein-phone s Androidem a WP“

Témata článku: , , Nová podoba, Nákup jízdenek, Obdoba, Nová tvář, CHAPS, Pán, Veřejná betaverze, Veřejná beta, Úzký pruh, Důležitá novinka, Jízdní řád, Pavel Zima, Pan, Modelování, Postranní panel, Libovolné místo, Řád, Přejezd, Porod, Externí firma, Podstatná část