Mio C710: najděte, co neumí (uživatelská megarecenze)

Mio C710 je velmi dobře vybavený přenosný navigátor. Obsahuje mapy střední a západní Evropy včetně ČR. Navíc se dá spojit s mobilem, přijímá dopravní zprávy RDS-TMC. Přečtěte si podrobnou uživatelskou recenzi. (5× video)

Klíčové vlastnosti

  • mapové podklady pokrývající 24 států střední a východní Evropy včetně dobře zpracovaných map celé ČR od firmy Tele Atlas
  • velký, jemný a dobře čitelný 3,5“ displej
  • velmi citlivý dvacetikanálový GPS přijímač
  • ergonomie prostředí a pohodlné intuitivní ovládání
  • paměť s kapacitou 2 GB
  • příjem dopravních zpráv RDS-TMC
  • databáze radarů a upozorňování na ně
  • hlídání maximální povolené rychlosti
  • záznam projeté trasy
  • možnost spojení s mobilním telefonem

Hlavní nedostatky

  • absence map východní Evropy ve standardním balení (modelu C710+ se tento nedostatek netýká)
  • do držáku nelze přímo zapojit napájecí kabel a anténu pro RDS-TMC
  • absence podpory USB Mass Storage
  • velmi složitá a nepřehledná práce s funkcí handsfree a kontakty
  • nemožnost běžným způsobem hromadně importovat osobní POI do zařízení
Mio C710: ve zkratce
cena 13 600 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 110 × 70 × 20 mm
hmotnost 170 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 71 × 54 mm, 320 × 240 bodů, 64 tisíc barev,
aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC standardně
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Pro Mio C710 v redakci právě chystáme velký test. Projedeme s ním téměř sedm tisíc kilometrů a důkladně zhodnotíme všechny jeho vlastnosti, i chování vestavěné navigace iGo 2006. Abyste ale na článek o tomto velmi žádaném produktu nemuseli dlouho čekat, nechali jsme připravit ještě tuto rozsáhlou uživatelskou recenzi z pera majitele tohoto navigátoru.

Má i brášky

Mio C710 je navigační systém určený pro použití v automobilu. Je podobný známějším zařízením, jako jsou TomTom či Garmin. Výrobcem je asijská firma Mio Technology, která je známá hlavně svými výrobky v oblasti PDA a dnes již i velmi rozšířenou výrobou navigačních produktů. Mio C710 je přenosný navigátor, což znamená, že není napevno spojený s automobilem a lze jej tedy používat ve více vozech. Dá se případně použít i pro pěší turistiku nebo na kolo, byť mapy nejsou zcela uzpůsobeny pro tyto aktivity.

Prohlédněte si Mio C710 na videu. 

V České republice lze koupit i jiné navigátory značky Mio: modely C710+ a C510+.

Hardware a software: žije na Windows

Mio C710 se svými 110 mm na šířku, 70 mm na výšku, 20 mm do hloubky a hmotností 170 g řadí mezi menší zástupce GPS navigací. Při přenášení takové rozměry i hmotnost určitě oceníte. Tvarově i velikostí se Mio naprosto podobá běžným kapesním počítačům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mio C710

Mio C710 pohání procesor S3C2440 o taktu 400 MHz. Paměť SDRAM má kapacitu 64 MB, pro data je připraven flashdisk s místem pro 2 GB dat. Kromě přeinstalovaných map, které zabírají přibližně jeden gigabajt, se sem vejdou třeba i vlastní MP3 či fotografie. Přístroj se bohužel v počítači neumí chovat jako USB Mass Storage, takže další data lze do něj nahrát pouze pomocí programu dodávaného výrobcem. Jednotlivé soubory se ale dají poslat i přes Bluetooth.

Mio C710 je postaven na operačním systému Windows CE .NET 4.2. Jako kapesní počítač se však nedá využívat. Aplikace se spouští samy po spuštění zařízení.

Zapněte klimatizaci

Mio C710 je obohaceno čtyřmi ovládacími prvky, které se nacházejí na pravém boku zařízení. Budou sloužit k zapínání a vypínání zařízení, pro přechod do hlavní nabídky mapového programu MioMap a k rychlému ovládání hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka v pravé části

Na spodní straně se ještě nachází přepínač na měkký a tvrdý reset a konektor jack 3,5 mm pro připojení sluchátek. Ta jsou k zařízení dodávána. Jack lze případně použít pro propojení přístroje s rádiem a poslouchat MP3 nebo hlasovou navigaci z reproduktorů automobilu či jiného zařízení.

Konektor zároveň slouží k připojení externí antény pro příjem dopravního zpravodajství RDS-TMC, která je též v balení. Systémový konektor je určen pro napájení zařízení a pro jeho propojení s počítačem pomocí USB kabelu. Mio C710 podporuje USB ve verzi 1.1 a Bluetooth ve verzi 1.2, která je kompatibilní s většinou mobilních telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvky na spodní části

Na horní straně zařízení je slot pro paměťové karty typu SD/MMC. Mohou na nich být další mapy, případně MP3 či fotografie. Mio C710 oficiálně podporuje karty do kapacity 2 GB. Na zadní straně už najdeme pouze konektor pro externí GPS anténu, pokud by nestačila ta integrovaná, a mřížka reproduktoru. Čelní stranu kromě displeje zdobí ještě dvě kontrolky indikující stav napájení a zapnuté Blutooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro kartu • GPS přijímač • reproduktor

Pracovní teplota zařízení je dle výrobce 0–40°C. Není to mnoho. Ostatní přenosné navigaci, nemluvě o těch pevně vestavěných, vydrží mnohem větší horko. Takhle by se téměř dalo říct, že do automobilu bez klimatizace se Mio nehodí.

Klepněte pro větší obrázek
Kontrolky


Článek pokračuje v příští kapitole: displej, GPS, bohaté příslušenství

Témata článku: , , , Mobilní radar, Mega, Pár takových, Samostatný díl, Největší kámen, Dobrý příjem, Skvělý dojem, Známé zařízení, Bluetooth adaptér, El síť, Automatický přepočet, Povolená rychlost, Mega +