Mio MiVue: Pořiďte svému autu „černou skříňku“

Mio MiVue je „černá skříňka“ pro záznam dění před autem – ať už jde o nehodu, vandaly na parkovišti, nebo silniční vtípek, který skončí na YouTube.

Smartphony polykají odvětví samostatných automobilových navigací, a tak se i jejich tradiční výrobce, společnost Mio, poohlíží po novém byznysu. Prozatím zůstáváme v automobilech a představujeme Mio MiVue 338 a 358 – kamery pro HD záznam jízdy. Tento typ zařízení poslouží jako jakási černá skříňka automobilu, HD-video ukládané na paměťovou kartu je doplněné o čas, GPS souřadnice a v případě vyššího modelu také informace z akcelerometru, ze kterých je jednoznačně možné identifikovat náraz, jeho směr a razanci. K čemu je něco takového dobré? Výstup můžete použít jako důkazní materiál pro pojišťovnu, ty legrační a kuriózní záběry se schází na YouTube.

Kamera Mio MiVue 338 má 2" displej a objektiv se snímacím úhlem 120° a skleněnými čočkami (konkurence často šetří s plastovými čočkami horších optických vlastností). Výsledné video má rozlišení 720p. Součástí balení je software MiVue Manager, umožňuje procházet a přehrávat nahraná videa různou rychlostí, nebo po nehodě analyzovat data ze snímače přetížení, který ukazuje směr jízdy a změnu rychlosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mio MiVue 338

Vyšší model Mio MiVue 358 má větší 2,4" displej, umí video ve vyšším rozlišení 1080p a do výbavy přidává trojosý akcelerometr. Při záznamu jízdy jsou data zaznamenána ve formě grafu a v případě nehody je díky tomu možné zjistit, odkud náraz přišel a jak k němu došlo. Díky tomuto senzoru lze aktivovat režim Nahrávání událostí, který není závislý na tom, zda si řidič vzpomene přístroj zapnout. Kameru tak aktivuje třeba i „strkanec“ na parkovišti – nezávisle na tom, jestli je ve voze přítomen řidič.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mio MiVue 358

Mio začne kamery prodávat ještě v průběhu listopadu a nasazuje rozumné ceny. Model MiVue 338 přijde na 2 190 Kč, lépe vybavené MiVue 358 bude stát 2 990 Kč.

A ještě jeden osvětový tip na závěr, magazín PC tuning upozorňuje na legislativní komplikaci spojenou s tímto druhem kamer. Ač se to zdá absurdní, abyste případný záznam nehody mohli použít jako důkazní materiál, musíte před tím požádat o povolení Úřad pro ochranu osobních údajů.

Diskuze (29) Další článek: BBM Voice: také BlackBerry už umí telefonovat zdarma

Témata článku: , , , , Černá skříňka, Skříň, Lupič, Důkazní materiál, Výsledné video, Pór, Skříňka, Auto, Tradiční výrobce