Mobilní hit Pokémon Go: s druhou generací pokémonů přišla i spousta změn

  • hra Pokémon Go loni zaujala, brzy však začala ztrácet hráče...
  • na vině byl nedostatek herních režimů
  • pomůže 2. generace navrátit hře původní popularitu?

Mobilní hra Pokémon Go zaznamenala v loňském roce raketový start. Herní titul vsadil na rozšířenou realitu, která vás nutila jít ven, i na známé postavičky pokémonů od společnosti Nintendo, s nimiž vyrostlo hned několik věkových generací. Raketový start s sebou přinesl velké výdělky ale také problémy s konektivitou, nyní stojí hra na rozcestí. Nastane letos její úpadek nebo ji vzkřísí druhá generace pokémonů?

Zvykejte si na nová jména

Od pátku 17. února vývojář hry Pokémon Go, firma Niantic, „vpustila“ do herního světa druhou generací pokémonů čítající přes 80 nových druhů. Krátce před spuštěním 2. generace byly vydány aktualizace hry pro iOS i Android, které byly pro všechny hráče povinné.

Hlavním přídavkem do stagnující hry je zejména zmiňovaná druhá generace pokémonů, která přináší určitou míru oživení. Hráči tak ve své blízkosti nevidí jen „známé“ druhy, kterých mají odloveny již stovky, ale úplně nové, které se na „radaru“ hlásí jako černá silueta. A právě tento „odchyt“ prvních kusů byl spojen i s popularitou hry krátce po jejím představení.

Klepněte pro větší obrázek
Po delší době se ve hře Pokémon Go objevují černé siluety pokémonů, což značí zejména pokémony 2. generace, které jste ještě neobjevili

V herní mapě se však stále objevují staré i nové druhy, takže pro odlovení těch nových bude často třeba vyrazit i někam dále. Při odchytu pokémona si však povšimnete upraveného rozhraní, v pravém spodním rohu si vybíráte mezi dostupnými „pokébally“, v levém spodním pak z dostupného „ovoce“. Mimo malin (Razz Berry), které již od začátku pomáhají s chycením silnějších pokémonů, se nově objevují ananasy (Pinap Berry) a banány (Nanab Berry).

 

Pokémon Go už nebojuje o nové hráče, ale o udržení těch stávajících.

 

První zmiňované vám při úspěšném odchytu umí zdvojnásobit počet „candy“, což je surovina, která je určena k vylepšování a vývoji vašich pokémonů. Při odchytu základního pokémona dostanete 3 candy, pokud chytnete 1. vývojové stádium, je odměnou 5 candy, v případě 2. vývojového stádia pak rovných 10. S aktivním ananasem je odměna candy dvojnásobná. Nanab berry pak slouží k omezení pohybu pokémonů, kteří se mimo skákání a odrážení umí vznést nebo nově i rychle pohybovat do stran.

Power creep a změna útoků

S nedávnou aktualizací došlo i ke změně síly a efektivity útoků pokémonů při dobývání posiloven. V prvé řadě došlo u „charge moves“ k redukci počtu dílků. Z dřívějšího maxima šesti dílků jsou nyní maximem tři dílky. A hráči, kteří kvůli slabým útokům pokémony odstranili, mohou být oprávněnou zlost. S aktualizací se dříve neefektivní útoky, např. Ancient Power nebo Twister, stávají poměrně hodně užitečné.

Klepněte pro větší obrázek
Nové pokémony si můžete nastavit jako „Buddy“ a chodit s ními

Řada útoků pak prošla změnou, co se týká hodnoty zranění. Ještě před aktualizací byla hodnota 120 velmi vysokou, dnes se pohybuje maximum okolo 180. Trochu znepokojivé je však to, že i obyčejní „ptáci“ mají hlavní útok okolo 120, což trochu narušuje vyváženost hry. Jistě, hodnota DPS (Damage-per-Second) je u každého pokémona jiná, ovšem běžný hráč si bude myslet, že jsou útoky stejně silné.

 

Díky změnám útoků se očekává větší variabilita v posilovnách.

 

Některé útoky však zmizely úplně a byly nahrazeny novými, které jsou až na výjimky slabší, než ty původní. Do hry se tak pomalu začíná dostávat sběratelský aspekt. Jakmile bude zavedeno obchodování mezi hráči, právě pokémoni se „zastaralými“ útoky budou patřit mezi nejžádanější. Poslední změna nastala žebříčku nejlepších pokémonů, Vaporeon s útokem Hydro Pump tak už není tím nejuniverzálnějším pokémonem ve hře.

Vývojové itemy a změna vzhledu za peníze

Určitým směrem kupředu jsou i nové vývojové „itemy“. Objevují se nově při otočení „pokéstopy“, ovšem pravděpodobnost, že je dostanete, je zhruba okolo jednoho procenta. Hra tak dostává nový aspekt, protože až s těmito speciálními věcmi můžete vyvinout některé pokémony první a také druhé generace.

Klepněte pro větší obrázek
Někteří pokémoni první a druhé generace se dokáží vyvinout až tehdy, když máte u sebe nějakou speciální věc

Spolu s novou generací však musíte počítat s tím, že Pokémon Storage, tj. úložiště na chycené pokémony, brzy přestane kapacitně dostačovat. Jeho upgrade o 50 pozic běžně stojí 200 zlatých, ovšem do 28. února je jeho cena snížena na polovinu. To abyste měli nově chycené pokémony kam umisťovat.

Klepněte pro větší obrázek
Peníze, které si ve hře vyděláte (nebo za ně zaplatíte skutečnými penězi), můžete nově použít i k nákupu placených kusů oblečení vašeho avatara

Výraznou změnou prošla i možnost personalizace vašeho herního avatara, který jde vidět v posilovně vedle vašeho pokémona. Přibylo sice pár bezplatných možností, hlavní tahákem jsou ale placené čepice, mikiny a brýle, které však překvapí svou vysokou cenou. Nejlevnější „oblečení“ pořídíte za stovku, nejdražší i za 500 zlatých. Připomeňme, že zlaté získáváte za pokémony umístěné do posiloven nebo v rámci in-game transakcí za skutečné peníze.

Bude 2. generace dostatečným tahákem?

Zřejmě největším otazníkem zůstává, zda bude 2. generace pokémonů dostatečným tahákem. Tu první znali lidé z televizního seriálu, ty zbývající se však většinou objevily až ve hrách pro Gameboy. Některým hráčům se tak nové druhy mohou zdát až hodně „umělé“. Navíc se musí učit i nové „zvláštní“ názvy, např. Maril, Spinarak, Swinub nebo Gligar.

Niantic vydáním druhé generace dočasně pozastaví vlnu kritiky, která se na něj valí ze všech komunitních fór. A až prvotní nadšení upadne, bude muset Niantic řešit nevyhnutelné - dostat do hry další herní režimy, vyměňování pokémonů a více možností, jak soupeřit s ostatními protihráči.

Diskuze (17) Další článek: Rossignol a PiQ představují první chytré lyže. Co umí a jak zobrazují data?

Témata článku: , , , , , , Avatar, Herní avatar, Spousta, Vaporeon, Druh, Vyměňování, První kus, Variabilita, Čepice, Dobývání, Prvotní nadšení, Herní titul, Gen, Stadium, Nový pokémon, Hlavní tahák, Pokémon, Nový druh, Mobil,