MyGuide 3060: Evropa za dobrou cenu (test)

MyGuide 3060 patří mezi nejlevnější přenosné navigační přístroje. Na rozdíl od většiny ostatních z této kategorie ale nabízí mapy kompletní západní Evropy, Česka, Slovenska a pokouší se jít ještě dál na východ.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a hmotnost
  • jednoduchost ovládání
  • předinstalovaný navigační program
  • podrobná mapa Evropy (neplatí o nejvýchodní části)
  • citlivý přijímač GPS s chipsetem Sirf Star III
  • vysoce kontrastní displej
  • ovládací prvky pro snazší ovládání měřítka a hlasitosti
  • sada pro použití ve vozidle
  • ovládací pero

Hlavní nedostatky

  • chybějící pouzdro pro přenášení
  • obtížné připojování do držáku v automobilu

MyGuide 3060: ve zkratce
cena 7 850 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 115 × 78 × 29 mm
hmotnost 196 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 70 × 52 mm, 320 × 240 bodů, aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC ne
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Není to tak dávno, co jsme testovali stříbrného sourozence dnešní hlavní postavy. Tentokrát byl pod lupou nový člen rodiny MyGuide s označením 3060. Stejně jako minule jsme ani tentokrát neměli závažnější problémy a navigátor nás překvapil novými funkcemi, kterými hýčká svého majitele. Po testu přesto zůstala nezodpovězená otázka a několik připomínek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MyGuide 3060

Opět iGo

Podobně jako u dříve testovaného přístroje MyGuide SilverGuide 5000 využívá nový MyGuide 3060 navigační program iGo, který byl mírně upraven a získal obchodní název MyGuide.


Úvodní obrazovka programu ● hlavní nabídka navigace ● Česká republika má kvalitní pokrytí ● dialog vyhledávání

Hned při prvním spuštění programu jsem zkoumal, jestli jde o stejnou verzi jako v minulém testu, a přiznám se, že jsem měl brzy zamotanou hlavu. I když je přístroj vybaven konektorem pro připojení antény RDS-TMC, v programu jsem modul dopravního zpravodajství nenašel. Anténa sice není součástí balení, ale otázka, jestli MyGuide 3060 umí nebo neumí RDS-TMC, se mi vryla do vědomí a vytrvale hlodala.

Díky tomu, že navigační program funguje bezchybně a bez problémů spolupracuje s výklopnou anténou a GPS přijímačem s čipsetem Sirf Star III, budu mít na zjišťování dostatek prostoru. MyGuide 3060 nabízí 38 předinstalovaných map evropských států. Pokud právě necestujete, můžete navigátor také využít k přehrání MP3, hraní některé ze čtyř her, prohlížení fotografií nebo také videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úplně černý povrch navigace je nezvyklý

Na slavnost nebo do opery

MyGuide 3060 si získá pozornost hned po vybalení. Elegantní černé provedení, které kombinuje lesklé a matné plochy, přináší designovou změnu. Dosud jsem se při testech většinou setkával s nejrůznějšími odstíny stříbrné a navigátor „ve fraku“ jakoby svlékl uniformu. Na černé barvě je sice znát každá stopa mnohem víc než na světlých odstínech, ale elegance je prostě elegance. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že pokud budete chtít stroj používat a současně si vychutnávat něco mastně dobrého, výsledný dojem brzy utrpí.

Barevné provedení je ale jen začátek. Prvků, které si zaslouží pozornost, je hned několik. Antireflexní displej v centru čelní plochy lemují čtyři hardwarová tlačítka. Ta vpravo, se znaky plus a minus, slouží k práci s měřítkem mapy. Aniž byste museli obětovat část navigační obrazovky softwarovým tlačítkům, můžete přibližovat nebo oddalovat zobrazení mapy tak, jak si přejete. Tlačítka nespolupracují jen s navigačním programem, stejnou funkci mají i při prohlížení fotografií.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro ovládání měřítka mapy

V levé polovině umístěné třetí tlačítko s černobílým čtvercem slouží pro zhasnutí displeje ve chvíli, kdy nepotřebujete mít obrazovku aktivní. Program pracuje na pozadí a zároveň se šetří baterie. Poslední klávesa označená písmenem M má sloužit k rychlému přechodu do hlavní nabídky přístroje. Tlačítko ale zřejmě není aktivní, protože do menu jsem se vždy dostal až po uzavření aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na levé straně

Pero se hodí

Na levém boku MyGuide 3060 najdete hlavní vypínač a konektor připojení sluchátek, pravý bok skrývá konektory napájení a antény pro příjem dopravního zpravodajství. Vpravo nahoře je knoflík ovládání hlasitosti, zlepšující ovládání jak navigace, tak programů pracujících se zvukem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vypínač • zdířka pro sluchátka • ovladač hlasitosti

Na spodní straně stroje je slot paměťových karet SD/MMC, v horní části je jediným prvkem šedý plastový stylus pro snazší ovládání aplikací. Na zadní straně upoutá pozornost výklopná GPS anténa a po jejím odklopení se objeví místo pro upevnění držáku na sklo. V případě, kdy není viditelnost satelitů na daném místě ideální nebo pokud máte ve voze stíněné sklo, můžete k modulu připojit externí anténu a zlepšit tak příjmové podmínky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro kardu • vyklopená anténa • konektor pro externí anténu • mřížka nad reproduktorem

Krátkým stisknutím hlavního vypínače se modře podsvítí ovládací tlačítka a po několika sekundách naběhne hlavní obrazovka s nabídkou. Kromě navigace, která je nejdůležitější součástí přístroje, je možné vybrat jednu ze čtyř předinstalovaných her, zvolit přehrávač MP3 souborů, prohlížeč obrázků anebo přehrávač videa. Menu nastavení je určeno jen k základní konfiguraci přístroje, detaily na vás čekají až při podrobné práci s jednotlivými aplikacemi.


Článek pokračuje v další kapitole: hodnocení map, počítání trasy

Témata článku: , , Mona Lis, Pobaltský stát, Evropa, Speciální úchyt, Kyjev, Nový člen, Test, Buk, Pohled ceny, Lisabon, Sofia, Mona Lisa, Kvalitní pokrytí, Monaco, Kladný bod, Bukurešť, Počáteční nadšení, Nejdůležitější součást, Nezodpovězená otázka, Celkové nastavení, Dobíjecí kabel, Světlý odstín, Obchodní název