MyGuide SilverGuide: téměř dokonalá jednoduchost (test)

Na navigačním systému MyGuide SilverGuide 5000 NAV bude těžké hledat chyby. Má skvělé mapové pokrytí, nadstandardní příslušenství v balení a jednoduše se ovládá. Přesto ale v recenzi najdeme maličkosti, které by výrobce mohl doladit.
Kapitoly článku

TMC: tři kouzelná písmenka

Možnost příjmu rádiového kanálu s dopravními událostmi (Traffic Message Channel) pomocí RDS systému je v poslední době jedním z kritérií tržní úspěšnosti navigačních balíčků. Vyhodnocování těchto zpráv přímo v mapách dokáže zamezit čekání ve frontách na dálnicích, umožňuje vyhnutí se uzavírkám nebo dopravním nehodám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při stahování dopravních dat se v ikoně GPS objeví řada aut • dopravní situace v mapě

Po připojení dodávané antény se do SilverGuide začnou stahovat dopravní data. Na území, kde jsem jezdil, je poskytovala stanice ČR1-Radiožurnál. Jednotlivé události je možné řadit podle různých kritérií a vyhledat je v seznamu nebo na mapě. V navigátoru instalovaný modul má ale problémy s českou diakritikou. Názvy míst, v nichž se nachází některé z písmen horního řádku klávesnice, jsou mnohdy deformované natolik, že je těžké odhadnout, o jaké město se jedná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čeština nám zatím nejde

Rozčilování nepomůže

I když by podle všech zvyklostí měl TMC spolupracovat s navigací tak, abyste se nedostali do prekérní situace vyvolané dopravním problémem, v reálném životě je vše trochu jinak. RDS sice přinese informaci o kritickém místě a zobrazí ji na mapě, navigace ji ale při přepočtech nebere na vědomí a daným místem vás provede, jakoby se nic nedělo. Výsledkem je ale zklamání z nedokonalé služby.

Vinu bych nedával testované sadě. Setkal jsem se s ní i u konkurenční navigace a osobně bych hledal problém u zatím nedokonalé služby, poskytované rozhlasovou stanicí. Jelikož jsem neměl příležitost testovat v Rakousku nebo Německu, kde již má TMC tradici, nemohu udělat žádný závěr. Spekulace o tom, kdo může v daném případě držet černého Petra, nikam nevedou a tak je lépe vystačit s tím, co je k dispozici. Po naplánování trasy věnovat minutku jejímu projetí v mapě a pokud se na trase objeví problémový úsek, raději se mu vyhnout manuálním přeplánováním.

Příslušenství sady

Kromě navigátoru, který je nejdůležitější součástí navigačního balíčku, skrývá kartónová krabice bohatý obsah. Na své si přijdou nejen vyznavači automobilové navigace, výrobce nezapomněl ani na příznivce na dvou kolech. Součástí sady je mimo kompletní výbavy určené do auta také držák na řidítka kola nebo motocyklu. I když SilverGuide není vodotěsný, možnost připevnit jej na jednostopého miláčka přinese radost nejednomu vyznavači jízdy s větrem ve vlasech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prodejní balení

MyGuide je opravdu prima průvodce, který řidiče neopustí ani po navedení k cíli. V klidu hotelového pokoje můžete poslouchat hudební soubory MP3 nebo se kochat fotografiemi, uloženými na paměťové kartě SD/MMC. A pokud by vás neuspokojilo ani to, v záloze jsou připraveny čtyři hry, které se postarají o vyplnění volných chvil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Programy pro volný čas

Jedním slovem, příjemné

Závěrečné hodnocení uplynulých tří týdnů s navigační sadou MyGuide se dá skrýt do jediného slova v titulku odstavce. S navigátorem nebyly ani při hektickém denním užívání žádné potíže. Všechno fungovalo a pracovalo přesně dle očekávání. Přístroj sám o sobě není příliš velký ani těžký a snadno se dá přenášet na opasku v koženém pouzdře. Antireflexní displej je čitelný i v jasných slunečných dnech a navigace pracuje spolehlivě a přesně.

Výtku mám k přílišné upovídanosti programu. Často jsem použil ikonku pro jeho umlčení a správnost cesty kontroloval jen vizuálně. Možná bych také upřednostnil stroj s více hardwarovými klávesami, zejména pro snazší regulaci hlasitosti. Naopak, díky bohatosti příslušenství a fantastickému mapovému pokrytí je MyGuide nepřehlédnutelným konkurentem ostatním uchazečům o místo za čelním sklem mnohých automobilů.

Standardní příslušenství

  • kožené pouzdro se sponou na opasek
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • USB kabel
  • nabíječka do auta
    Klepněte pro větší obrázek
  • síťový zdroj napájení
    Klepněte pro větší obrázek 
  • anténa pro příjem RDS-TMC
    Klepněte pro větší obrázek 
  • DVD s podrobným manuálem, synchronizačním programem (Active Sync) a programem Map Loader pro instalaci nebo mazání map
  • rychlý manuál
  • stereosluchátka
  • držák navigátoru do automobilu
    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • úchytka a držák na řídítka kola nebo motocyklu
    Klepněte pro větší obrázek

Zapůjčil: DreimCZ
Kontakt: www.myguide.cz, tel.: 222 510 055


SilverGuide nebo Mio?

Marek Lutonský

Jestli vám vlastnosti a programové vybavení navigátoru MyGuide SilverGuide 5000 NAV něco připomíná, nemýlíte se. Je to v podstatě Mio C710+ (recenze, zkušenosti) v jiné krabičce. Mio sice svůj navigační program nazvalo MioMap, ale stejně jako v případě MyGuide to je přejmenované a trošku upravené iGo 2006.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Začneme cenou. Mio C710+ se v levných internetových obchodech prodává přibližně za 11 600 Kč, SilverGuide za 12 400 Kč. Ceny se mohou lišit, oficiální jsou vyšší: Mio za 13 000 Kč, SilverGuide 12 990 Kč. Obě navigace jsou ale cenově srovnatelné, cenu proto z posuzování můžeme vyloučit.

Pokud jde o mapové pokrytí, vede SilverGuide se svými osmatřiceti evropskými zeměmi. K pokrytí Mia přidává ještě tyto země: Albánie, Bělorusko, Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Makedonie, Moldavie, Srbsko a Černá Hora, Ukrajina. Jenže o úrovni pokrytí se nikde nemluví, podrobnější informace nám neprozradil ani český distributor. Víme jen, že mapy jsou „podrobné“, což může znamenat všechno. A s největší pravděpodobností to budou pouze hlavní tahy, protože Tele Atlas pro tyto země zatím podrobnější mapy nemá.

Funkční základ programu iGo je u obou přenosných navigací stejný. Obě zařízení přidávají podporu dopravních zpráv RDS-TMC. Mio má k tomu ovšem i svoji databázi radarů, kterou lze vlastními silami aktualizovat a stahovat aktualizace jiných uživatelů. Navigace potom na radary ve své databázi dokáže v předstihu upozornit. U Mia nesmím zapomenout ani na tři hardwarová tlačítka, která se hodí při ovládání, a na podporu Bluetooth. Díky ní lze navigaci využít i jako handsfree. Kapacita vnitřní paměti je dvojnásobná: 2 GB.

Klepněte pro větší obrázek
Hardwarová tlačítka jsou někdy neocenitelná

Vyčerpal jsem měřitelné vlastnosti, ale přidám ještě jednu subjektivní. Ze vzhledu a zpracování navigace Mio C710+ jsem měl lepší dojem než ze SilverGuide.

Při rozhodování mezi navigacemi Mio C710+ a MyGuide SilverGuide 5000 NAV bych se přiklonil k Miu. Vyhrálo by díky podpoře Bluetooth, upozorňování na radary a lepšímu designu. Kdybych však využil mapy zmíněných jedenácti východoevropských zemí, měl by SilverGuide podstatnou výhodu.

Témata článku: , , Prekérní situace, Test, Štika, Nejdůležitější součást, Celkové nastavení, Silver, Levá část, Katalánsko, Síl, Dopravní data, Benátky, Bohatý obsah, Nová varianta, Jednoduchost, Dok