Navigon v Česku: co nás nemine

Navigon se představil českému trhu. Jaké prodává navigační přístroje? Jsou dobré? Proč stojí nejvyšší model dvacet šest tisíc? Jak budou vypadat mapy Česka příští rok? Video.
Kapitoly článku

Navigon se se svým českým distributorem, společností Agora Plus, minulý týden v Praze představoval distributorům. Byl jsem u toho, a myslím, že mnohé informace, které z prezentace vzešly, by mohly zajímat i čtenáře Navigovat.cz. Navíc jsem krátce vyzkoušel a vyfotil nové produkty, které se dostanou na český trh.

Kdo zná, ať zvedne ruku

Navigon je německá firma, která byla založena v roce 1991. Sídlí v Hamburku a Würzburgu, celosvětově má více než tři sta zaměstnanců. Podnikatelsky je aktivní v devatenácti evropských zemích, v USA a Kanadě. Na evropském trhu se svými navigačními produkty zaujímá třetí místo.

Přesto Navigon v Česku téměř neznáme. Jeho navigační produkty se u nás dříve neprodávaly, oficiálně se aplikace MobileNavigator objevila loni v přenosném navigátoru Fujitsu Siemens Pocket Loox n100 (test). Dnes se ale už prodává přenosný model 3110 (test) a chystají se další přístroje.

Fujitsu Siemens není jediná firma, který od Navigonu přebírá navigační aplikace formou OEM. Podobně s německým výrobcem spolupracuje i Blaupunkt, Pioneer, Sony, Becker a další. Neznám výsledky prodejů v letošním roce, ale počtem prodaných kusů měl Navigon loni velmi blízko k druhému Garminu. K prvnímu místu je ale daleko, TomTom prodal třikrát víc navigačních systémů.

Pět kousků v roce 2007 a něco softwaru

Značku Navigon jsme v navigačních systémech mohli napřed vidět v podobě softwaru pro kapesní počítače a dnes i mobilní telefony. Aplikace Navigon MobileNavigator 6 je dostupná ve verzi pro kapesní počítače a smartphony na platformě Pocket PC, funguje i na chytrých telefonech se Symbianem. Zdarma – resp. za cenu přenesených dat – je k dispozici Navigon pro mobilní telefony s Javou.

S přenosnými navigačními přístroji začal Navigon později. Letošní portfolio s cenovým rozvrstvením a vyznačením termínu vstupu na trh si můžete prohlédnout na následujícím obrázku z prezentace.

Test základního modelu Navigon 3100 jsem na Navigovat.cz vydal minulý týden. Funkčně až na detaily odpovídá přístrojům z vyšší řady, má ale horší design a obyčejný držák. Prodává se však za dobrou cenu. V prodeji je už i dražší širokoúhlý Navigon TS7000.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigon 3110

V srpnu se v Česku začnou prodávat další dva modely: Navigon 5100 a 7100. Za vyšší cenu se odvděčí mnohem luxusnějším designem. Model 7100 má širokoúhlý displej, Navigon 5100 je menší a výrobce jej cílí na ženy. Je zajímavý svým chromově lesklým vzhledem. Prý na něm nezůstávají otisky prstů, což se mi ale při praktickém osahaní nepodařilo potvrdit. Moje prsty na něm zůstaly. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigon 5100

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigon 7100

Kromě vnějšího designu navigačního přístroje prodělal změnu také držák. Zatím nemohu hodnotit praktickou použitelnost, ale po vzhledové stránce půjde o revoluci mezi současnými přenosnými navigacemi. Je to poměrně dlouhé rameno, které se přísavkou upevní ke spodní části čelního skla automobilu. Rameno vede nad palubní deskou a na konci se do jeho bajonetového závitu uchytí navigační přístroj. Díky kulovému kloubu lze navigátor polohovat. Škoda, že takový držák není aktivní – nabíječku a případně anténu RDS-TMC je nutné zapojovat přímo do přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle jsme ještě na navigacích neviděli

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bajonetové uchycení na zadní straně přístroje

Vrcholem letošní nabídky Navigonu bude přenosný navigační přístroj P 9611. Slovo Navigon na něm vůbec nenajdete, vzhled je totiž dílem firmy Porsche Design. Bude to nejdražší navigace na trhu, mluvilo se o šestadvaceti tisících korunách, a to ještě myslím bez DPH. Ale pro toho, kdo má na vůz Porsche, to už bude jen drobné příslušenství.

Běžný uživatel o tomto modelu asi nemusí přemýšlet. Funkčně je stejný jako navigátory nižší řady, navíc nabízí jen MP3 přehrávač a přijímač RDS-TMC integrovaný do autonabíječky (jinde se připojuje zvláštním kabelem).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigon v podobě Porsche

Navigon na videoukázce

Funkce navigačních přístrojů Navigon nebudu podrobně rozebírat. Odkážu vás na test prvního modelu a doplním, že u ostatních to bude takřka stejné. Navigon je velmi dobrá navigace. I přes problémy s mapami České republiky, o kterých se ještě podrobněji zmíním, ji z navigačního hlediska hodnotím jako jednu z nejlepších. Způsob vedení řidiče mi opravdu vyhovoval.

Navigony nabízejí několik zajímavých, praktických i atraktivních vylepšení, která na jiných navigacích třeba vůbec nenajdeme. Podívejte se na video, které postupně prezentuje, jak se s navigačními přístroji této značky pracuje. Video se mimochodem objeví, když z přenosného navigátoru vyjmete paměťovou kartu (to jen na vysvětlení posledního snímku).

 


Článek pokračuje v další kapitole: výjimečné funkce, budoucnost map, MP3

Témata článku: , , Poslední snímek, Porsche font, Německý výrobce, Letošní portfolio, Německá firma, Jediná firma, Nákup, Užitečná věc