Nokia 6110 Navigator při navigaci

Smartphone Nokia 6110 je připraven pro navigaci. Proto jsme ho podrobně vyzkoušeli v autě a při turistice. Článek se věnuje pouze navigačním funkcím.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • telefon je připravený pro navigaci, stačí zapnout
  • kvalitní navigační program Route 66
  • přijatelná citlivost GPS přijímače
  • rychlé zjištění polohy po zapnutí
  • dobrá výdrž při navigaci

Hlavní nedostatky

  • při horším signálu si trasu trochu vymýšlí
  • nelze hromadně importovat uživatelské body
  • GPS nespolupracuje s digitálním fotoaparátem
  • malý displej
  • mapy ČR od Navtequ
  • mapy západní Evropy je nutné dokoupit
  • vyšší cena

Upozornění hned na začátek: Tento článek se týká výhradně navigačních schopností mobilního telefonu Nokia 6110 Navigator. Pro popis funkcí souvisejících s telefonováním prosím počkejte na podrobný test MobilManie.cz.

Nokia 6110 Navigator je chytrý mobilní telefon, který se specializuje na navigaci. Má vestavěný GPS přijímač, několik programů, které s ním spolupracují, a zejména plnohodnotnou navigační aplikaci Route 66. Pro řidiče, kteří potřebují navigaci jen občas, se mobilní telefon zdá být vhodným řešením.

Jen výběr, co nás zajímá

Telefon nebudu popisovat, zatím budou stačit obrázky a na zbytek dosáhne test MobilManie. Zmíním jen několik věcí: Chybějící tlačítko se symbolem tužky jsem postrádal při přípravě otisků displeje, ale poradil jsem si. U navigace je spíše potřeba zmínit zásadní tlačítko pod směrovým kurzorem. Jeho stisknutí otevře navigační aplikaci Route 66. Trvá to asi deset sekund, které se při náhodném stisknutí tlačítka zdají celkem dlouhé. Zvlášť když Route 66 startuje efektní, ale podruhé a v dalších případech úplně zbytečnou animací (částečně se dá přeskočit).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6110 Navigator naživo

Anténa vestavěného GPS přijímače je skryta pod horní výsuvnou částí, nahoře pod displejem. Soudím zde podle nápisu GPS a také ze staršího článku kolegů z MobilManie. Jak se dočtete dále, třeba i toto umístění má vliv na rychlé vyhledávání satelitů.

Externí anténu k Nokii 6110 Navigatoru není možné připojit. Baterie má běžnou telefonní kapacitu 900 mAh a pro navigaci v autě rovnou počítejte s další investicí do držáku a nabíječky do zásuvky autozapalovače. Nepřipadá mi praktické, když je zdířka pro připojení nabíječky umístěná na horní straně telefonu. Kabel se musí ohnout, musí dosáhnout výš, trochu stahuje držák.

Při prvním testu výdrže dokázala Nokia navigovat čtyři hodiny a dvacet minut. Vůbec jsem ji nevypínal, polohu měřila v autě i při turistice. Druhý den jsem s telefonem měřil jen vybrané úseky, kdy jsem chodil pěšky; mezi nimi Nokii vypínal. Výsledkem bylo bez dvou minut plných šest hodin čisté navigační výdrže. To jsou myslím hodně dobré výsledky. Díky nim může být Nokia 6110 Navigator použitelná i při méně náročné turistice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie telefonu

Displej má reflexní pozadí, takže se na něj dá dívat i v přímém slunci, navíc pronikavě svítí. Zřetelnost displeje v různých podmínkách lze doladit volbou vhodného barevného schématu.

Vylepšená rychlost startu

Nokia 6110 podporuje technologii A-GPS – lokalizační systém s asistencí. Při prvním určování polohy po zapnutí se díky tomu nemusí spoléhat jen na informace z navigačních satelitů, pomůže si k tomu ještě mobilní sítí. Je známá věc, že operátor ze vzdáleností mobilu k okolním základnovým stanicím dokáže určit přibližnou polohu.

Zatímco běžné A-GPS je závislé právě na operátorech, Nokia na to šla jinak a obejde se bez jejich přímé pomoci. Databáze umístění základnových stanic světových mobilních operátorů totiž udržuje sama.

Telefon se při hledání krátce prostřednictvím GPRS nebo jiné mobilní datové technologie spojí se vzdáleným serverem (supl.nokia.com) a stáhne z něj informace o přibližné poloze. Použije ji, a vestavěný GPS přijímač mezi tím loví přesné souřadnice z navigačních satelitů. Během spojení se stáhne jen minimum dat, mezi 3–4 kB. Vyjde to většinou jen na pár haléřů.


Při vyhledávání polohy se v levém horním rohu displeje krátce objeví ikona datového spojení

Typicky v zahraničí se ale tyto náklady velmi zvýší, protože data jsou drahá a operátoři je v roamingu navíc účtují po velkých balících. V takovém případě se vyplatí vypnout asistované určování polohy a nechat Nokii, aby se spoléhala pouze na GPS přijímač. Jinak může používat i externí GPS modul připojený přes Bluetooth. V nabídce je také možnost nechat lokalizaci pouze na mobilní síti, polohu však neurčí.

 
Možnosti vyhledávání polohy

Ve skutečnosti to ale není moc poznat

Rychlost zjištění polohy po zapnutí GPS je u Nokie 6110 Navigatoru opravdu velice dobrá. Do pár desítek sekund jsem vždy věděl, kde jsem. Zajímalo mě ale, nakolik jde o vlastnost kombinace technologií GPS a A-GPS, nebo jestli jde hlavně o citlivější a lepší GPS přijímač.

Vzal jsem proto dvě Nokie 6110 Navigator a u jedné vypnul A-GPS. Třetí ruka ještě podržela Nokii N95 pro porovnání a čtvrtá ovládala stopky. Výsledek? Překvapení. Obě dvě novinky určily polohu za stejnou dobu, přibližně za 25 s. Nokia N95 si na první souřadnice vyhradila dvakrát delší čas. Stejný test jsem provedl ještě několikrát. Občas byl telefon s aktivním A-GPS dokonce o pár sekund pomalejší – snad kvůli nutnosti připojovat se k internetu, která ho trošku zdrží?


Článek pokračuje v další kapitole: přesnost GPS, ukázky přesnosti, programy pro GPS

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6110 Navigator, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Dobrý výhled, Chybějící tlačítko, Rychlé seznámení, Skvělá navigace, Stejný test, Nejsilnější zbraň, Rychlé zjištění, Náhodné stisknutí, BTC