Nokia Smart2Go: mapy v mobilu zdarma (test)

...a navigace jako bonus. Nokia pro své symbianové smartphony a navíc i pro PDA s Windows Mobile nabízí zdarma mapovou aplikaci Smart2Go. Podrobně jsme se podívali na její možnosti.
Nokia poslední den loňských prázdnin koupila berlínskou společnost Gate5, která se zabývá vývojem mapového a navigačního software pro mobilní telefony a navigační zařízení. Nokia firmu kupovala přímo se záměrem nabídnout na svých telefonech mapový a navigační software Smart2Go. Gate5 tento program představila na začátku roku 2006, do té doby se specializovala na vývoj mapových aplikací a digitálních průvodců pro jiné firmy.

Na počátku roku 2007 Nokia oznámila, že bude Smart2Go poskytovat zdarma se všemi dostupnými mapami. To se také splnilo. Pokud vlastníte podporovaný telefon – v současné době přístroje s S60 v3 a také Windows Mobile 5.0 – můžete si do mobilu nahrát software a mapy. Ty je možné využívat také bez GPS, podobně jako papírovou mapu. My jsme aplikaci otestovali na mobilním telefonu Nokia E70 s GPS modulem Nokia LD-3W.

Tento článek pojednává hlavně o freewarové verzi Smart2Go. Chystáme ještě další, kde se naopak podíváme na navigaci v autě, za kterou je nutné připlatit.

Něco je zdarma

Než se vrhneme na popis schopností software a kvalitu map, je potřeba si vysvětlit, co vlastně software umí zdarma, za co je potřeba platit Nokii a za co případně vašemu operátorovi.

Samotnou aplikaci lze snadno stáhnout z webu Smart2Go.com. Pokud váš přístroj není v seznamu podporovaných produktů, nic vám nebrání provádět pokusy s kompatibilitou. Program je k dispozici i v češtině, můžete si však vybrat i z dalších jazyků.

Je také vhodné rozmyslet, jak dostaneme do mobilu mapy. Nabízí se dvě varianty, jedna výrazně rozumnější než druhá. První možností je si stáhnout na stránkách programu aplikaci MapLoader (bohužel jen pro Windows), která umožní vybrat ze všech nabízených map, vybrané stáhnout a nahrát na paměťovou kartu ve čtečce nebo přímo na mobil připojený k počítači. Snad jen drobnost: před nahráním map je potřeba alespoň jednou spustit aplikaci v mobilu, aby se vytvořily potřebné složky.


Rozhraní programu MapLoader

Druhou možností je všechna data přenášet přes mobilní síť, což je samozřejmě varianta rozumně použitelná hlavně s neomezeným datovým tarifem. Pro představu, mapa celé České republiky má zhruba 35 MB. Při přenosu dat přes GSM/UMTS síť se nestahuje celá mapa, ale pouze právě zobrazovaná oblast. Používaní programu to však výrazně zpomaluje. Již jednou nahrané oblasti si ale aplikace pamatuje a ukládá na vyhrazenou část paměťové karty telefonu.

Těsně po uvedení Smart2Go si řada uživatelů stěžovala, že s MapLoaderem nelze nahrát mapu České republiky. Při testování se však podobný problém neobjevil.

A za něco se platí

Instalací Smart2Go a map získáváme docela šikovnou digitální mapu v mobilním telefonu. Ovšem program dokáže ještě o něco více. Je možné si také zakoupit licenci pro zprovoznění navigačních schopností aplikace nebo kupovat digitální průvodce po městech.

V případě navigace umí program zdarma zpracovat cestu, zobrazit ji v různých podobách a provést simulaci. Nefunguje však reálná navigace křižovatku po křižovatce. Průvodce i navigaci lze zakoupit přímo z rozhraní Smart2Go, kam uživatel vkládá údaje o platební kartě. Program umí zobrazit dostupné průvodce dle aktuální pozice i v několika jazykových verzích, k dispozici jsou průvodci řady renomovaných firem.

 
Výběr a stahování průvodců

Navigace se kupuje v podobě časově a územně omezené licence. Lze ji zakoupit na dobu tří let, jednoho roku, jednoho měsíce a jednoho týdne, což je příjemné pro uživatele, kteří například jen někam jedou na dovolenou. Zatímco u některých navigací by museli zakoupit kompletní mapu, zde si mapu nahrají zdarma a dokoupí časově omezenou licenci.

  
Základní nastavení programu • česká podoba • nastavení pro výpočty trasy • nákup licence pro navigaci


Článek pokračuje v další kapitole: ceny aktivace, zobrazení map

Témata článku: Nokia, , , , , , Nokia E70, Žďár, SMA, Státní hranice, Datová komunikace, MOBI, Placená funkce, Mobil, Alpy, Telefonní účet, Seznam akcí, Test