Nové navigace Mio Moov: v duchu duchů

Mio začne v červenci prodávat navigační přístroje s novou navigační aplikací Mio Spirit. Víme, jaké to budou, známe ceny, máme obrázky a displeje.

Mio začne o prázdninách prodávat nové navigační přístroje s novou navigační aplikací Spirit. V předstihu jsem prozkoumal prezentaci výrobce.

Mio je dnes trojka na českém trhu s podílem 18 % za Garminem a TomTomem, na Slovensku je s podílem 48 % na prvním místě.

Největší změnou v nových přístrojích je navigační aplikace. Mio začínalo s iGo, po rozkmotření následovala aplikace Cardinale od chorvatské firmy Mireo. Netrvalo ale ani rok a Mio se zase posouvá jinam, k navigačnímu softwaru nazvanému Spirit. První podrobnosti jste si mohli přečíst už v listopadu, kdy jsem na prezentaci natočil i následující video. Nejednalo se ale o skutečnou navigaci, pouze o flashovou prezentaci možností nového prostředí. Od té doby se toho hodně změnilo, pro přehled se však video hodí i dnes:

Ke Spiritu se ještě vrátím později, v článku najdete mnoho finálních obrázků.

  

Mio Moov S: nová řada plná jazykolamů

Zatímco v západní Evropě Mio prodává navigace pod názvem Navman Spirit, ve východní Evropě zůstala řada Moov. Dělit takhle přístroje v rámci Evropy mi připadá trochu zvláštní, ale Mio pro to asi má své důvody.

V nové řadě Mio Moov S budou tři přístroje: S505, S555, S555FT, trošku mimo bude stát navigace Moov V705 s přijímačem digitální televize. Navigačních možností se to nijak nedotkne, ale přemýšlím, proč Mio sáhlo k takovým jazykolamům. Kromě toho znak „S“ a číslice „5“ se velmi podobají a z takového S555FT doslova přecházejí oči.  

Z prezentace jsem si půjčil obrázek s popisky ovládacích a jiných prvků nových navigačních přístrojů. Zatím jsem je neměl v ruce, takže některé vlastnosti budu odhadovat právě z obrázků. Z nich třeba vím, že aktivní držák se bude držet stejné konstrukce jako dříve. Mio se opět napíchne na trn, a na konci dráhy bude čekat propojovací konektor. Zajímavé je, že čelní rozměry přístrojů i s velkým 4,7" displejem stejné jako u starších modelů Moov s displejem o úhlopříčce 4,3".

Co nás tedy od Mia o prázdninách čeká?

Mio S505: displej 4,7", rozměry 131 × 85 × 14 mm, mapy 40 zemí verze 2009.02, cena 5 990 Kč, začátek prodeje v červenci 2009.

Mio S555: displej 4,7", rozměry 131 × 85 × 14 mm, mapy 40 zemí verze 2009.02, v mapě 3D budovy, podpora Bluetooth a FM, MP3, vyhledávání na Googlu, cena 7 490 Kč, začátek prodeje v červenci 2009.

Mio S555FT: displej typu flat panel, rozměry neznámé, mapy 40 zemí verze 2009.02, v mapě 3D budovy, podpora Bluetooth a FM, MP3, vyhledávání na Googlu, cena 7 990 Kč, začátek prodeje v červenci 2009.

Mio V705: vestavěný přijímač DVB-T, mapy 40 zemí verze 2009.02, v mapě 3D budovy, podpora Bluetooth a FM, MP3, vyhledávání na Googlu, cena 9 990 Kč, dostupnost v srpnu 2009.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě těchto jednoúčelových navigací Mio chystá také navigační telefon Mio Explora K70/K75 s operačním systémem Windows Mobile. Zatím větších podrobností byla také zveřejněna fotka navigace Mio Moov M400. S pokrytím střední Evropy bude stát 3 490 Kč, s celou Evropou 4 790 Kč.

Nová verze aplikace Mio More Desktop, která se instaluje do počítače a slouží pro správu navigačního přístroje, bude mít nový vzhled, ve kterém bude i mapa. Nabídne možnost plánování trasy a jejího přenosu do navigace a zpět. V prezentaci vidím sousloví „customizace map“, ale kdyby mělo jít o něco jako TomTom MapShare, Mio se asi bude chlubit víc. Spíše to bude třeba funkce, kterou bude možné vyjmout z plánování určitou oblast, ulici... ale to jen odhaduji.

Pokud jde o mapy, Mio u celé řady Moov garantuje rok aktualizací zdarma (minimálně dvě aktualizace). Po této době a pro starší navigace budou aktualizace zřejmě od července dostupné online na webu výrobce. Zaplatí se kartou a rovnou se budou moci stáhnout. Mapy celé Evropy by měly stát kolem 1 990 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Senzorové tlačítko po dotyku zobrazí hlavní nabídku

Spirit podrobně

Hardware se u přenosných navigací už léta příliš nemění, to nejdůležitější se skrývá uvnitř, v navigačním softwaru. Proto i Mio ve svých prezentacích věnuje navigační aplikaci Spirit mnoho prostoru. Takže se podívejme na obrázky z finální navigace.

Takhle bude vypadat úvodní obrazovka s nabídkou:

Do modré je laděno prostředí při vyhledávání:

Navigace podle fotek se dobře ukazuje při prezentacích, v praxi ale asi nebude příliš často používaná:

Novému vzhledu mapy říká Mio TruMap. Vizuálně vypadá velmi jednoduše a přehledně, ale jak bude vhodné při jízdě, ukážou až první testy. Na obrázcích je mimo jiné vidět i navigace v pruzích.

 

 

 

Když klepnete na záložku na levé straně displeje, ukáže se kontextová nabídka. Celé prostředí Spiritu je hodně elastické, s nabídkami se dá pohybovat, chování připomíná Apple iPhone.

Také v Miu se objeví pohled Reality View, se kterým začal Navigon a postupně se přidávají další výrobci.

 

Explore Mode dovolí přímo na mapě vyhledávat požadované cíle. Až praxe opět ukáže, jak je „pavouk“ bodů použitelný.

Funkce Capture dokáže bleskurychle uložit aktuální nebo i jiné místo. Dá se k němu rovnou nahrát zvuková poznámka.

Cestovní průvodce by vedle jiných hlavních měst měl obsahovat i Prahu.

Ukázka displejů s dopravními událostmi:

   

Nastavení aplikace:

MioMore Service pracuje prostřednictvím připojeného mobilu:

Telefonování přes Mio:

 

Informace o naplánované trase:

 

Oblíbené položky:

Počkejme na test

Nové navigační přístroje Mio Moov budu testovat v druhé polovině července. Prostředí aplikace Spirit je mi velmi sympatické. Mám rád čistou a jednoduchou grafiku, kvalitu navigace ale prozrazují spíše jiné vlastnosti. Ty se nedají zjistit jinak než praktickým testem, už se na něj těším.

Diskuze (20) Další článek: HTC Magic: takhle fotí magický android

Témata článku: , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Duch, Vestavěný přijímač, Real View, Nov