Nüvifone G60: Garmin jak poleno (test)

Garmin Asus Nüvifone G60 spojuje navigační přístroj do auta s mobilním telefonem. Trvalo dlouho, než se dostal do prodeje, ale teď je tady a můžete si přečíst jeho podrobný test.

Nüvifone jako mobil

Je to už dlouho, co jsem recenzoval mobilní telefony. V dnešní době mi už stačí, aby přístroj uměl volat, psát textovky, abych se s ním dostal na web a stáhnul e-maily. Tím jsem ale vlastně vyjmenoval všechny mobilní funkce Nüvifonu G60.

Přístroj dokáže telefonovat a přenášet data v sítích UMTS. Z bezdrátových technologií dále podporuje Bluetooth a Wi-Fi b/g.

Protože jsem Garmin Asus chtěl používat jako svůj primární telefon, začal jsem synchronizací adresáře a kalendáře s Outlookem. Výrobce na webu nabízí nástroj Nüvifone Sync Agent, který ale dlouho neposlouchal, mobil se přes něj nechtěl spojit s počítačem. Až návod pomohl ke zjištění, že mám ignorovat nepřipojený stav, synchronizaci spustit z mobilního přístroje a čekat, až se přenesou informace. Docela dlouho čekat.

Nicméně synchronizace proběhla, v adresáři a kalendáři jsem měl své položky. Seznam se bohužel řadí podle jména a nikoli podle příjmení, a nedá se to změnit. Telefonování tedy občas předcházelo vzpomínání na křestní jména. Pro rychlejší výběr v adresáři lze použít rychlý přístup na menší skupiny znaků a následné dohledání. Nakonec se dá i vyhledávat postupným psaním, je to ale až v dalším kroku. Do seznamu se vejde až pět tisíc kontaktů.

 
Vyhledávání v adresáři • toto je jediný případ, kde má režim naležato problém se zobrazením

 
Poslední hovory • editace adresáře v přístroji

Kromě jména a příjmení může adresář obsahovat i fotografii, čtyři různá telefonní čísla, tři adresy, čtyři e-maily, pozici ve firmě a další informace (narozeniny, weby, poznámky). Osobě můžete přiřadit individuální vyzváněcí tón. Stále jen přemýšlím, co bych měl k lidem psát do políčka „Název obrazovky“.

Osobě v adresáři můžete z detailu položky zavolat, napsat textovou zprávu nebo se k ní nechat navigovat (má-li nastavenou adresu). Jinak lze samozřejmě vytáčet neznámá čísla pomocí softwarové klávesnice a z historie vybírat mezi iniciovanými, přijatými a zmeškanými hovory.

 
Softwarová telefonní klávesnice 

Zvuk ve sluchátku má dobrou kvalitu, při použití hlasitého odposlechu je ale už dosti zdeformovaný.

Zprávy na navigaci

Textové zprávy se zobrazují jako konverzace. V obláčcích se postupně za sebou řadí jednotlivé reakce, aby se daly dobře číst. Psaní na Nüvifonu je v rámci možností použitelné, s vypnutým zvukem tlačítek jsem ale dělal hodně překlepů. Už jsem také uváděl, že při psaní přístroj vždy otáčím naležato, aby se klávesnice roztáhla přes širší stranu displeje. Navíc se v tomto režimu seřadila do rozložení QWERTY, při držení svisle tlačítka tvoří méně přehledné ABCDEF. Klávesnice na dotykovém displeji je ale stejně spíš nouzová, vyžaduje hodně soustředění.

Při psaní se automaticky navrhují slova. Funguje to i v češtině, kterou jsem však brzy přepnul na angličtinu, aby z klávesnice zmizely zbytečné české znaky. Doplňování se bohužel nedalo vypnout, takže mi Garmin potom nabízel anglická slovíčka. Dokáže se ale učit a příště už často navrhne slovo, které jste před tím napsali. Spíš se ale vyplatí tuto funkci ignorovat, nesoustředit se na doplňovaná slova.

  
Přijaté zprávy naležato • ve svislém režimu • klávesnice s českými znaky je dost titěrná

 
Po přepnutí do angličtiny je to mnohem lepší • až na doplňování anglických slovíček • ideální je psát naležato

Nüvifone G60 využívá vestavěný GPS přijímač a dovolí zaslat textovou zprávu s pozicí. Druhá strana s Nüvifonem se rovnou může nechat navigovat na místo. Na jiný telefon taková zpráva přijde s adresou pozice a s odkazem na web – do Google map.


Nüvifone dokáže posílat zprávy s přiřazenou pozicí

Multimediální zprávy Garmin nepodporuje, v samostatné aplikaci jsou ale e-maily. Prohlížeč je na jednu stranu dostatečně podrobně nastavitelný, na druhou stranu ale jednoduchý. Prostý text zobrazí bez problémů, nevadí mu ani vložené obrázky (ty už neukáže), pro některé zprávy ale chce otvírat webový prohlížeč. K němu se ještě dostanu, není příliš dobrý.

 
E-maily na displeji Nüvifonu • noční režim při běžném používání mobilu občas ruší, možná vypnete jeho automatické nastavení

Pro čtení e-mailů prohlížeč v Nüvifonu pro čtení stačí, dlouhé texty bych na něm ale psát nechtěl. Klient podporuje protokoly POP i IMAP, v druhém případě jsem se ale dostal jen do jedné nastavené složky (problém ale může být na straně našeho firemního Exchange). E-mailový klient hodnotím jako průměrný.


Možnosti připravované zprávy

Web s Nüvifonem asi nebudete mít rádi

Webový prohlížeč v Garminu nedokáže konkurovat prohlížečům v moderních telefonech. Má jeden, ale velmi zásadní problém: webovou stránku často nezvládne zformovat na malý displej. V takových případech nastávají dva stavy. Buď je písmo absolutně nečitelné, nebo řádek nekončí na okraji displeje a je nutné plochu prohlížeče stále posouvat tam a zpět. Dobře se zobrazí wapové stránky určené pro mobilní telefony, ale běžné weby – a třeba ani jejich textové verze – se nedají pohodlně prohlížet.

 
Buď není nic vidět • stále není nic vidět • anebo musíte posouvat displejem

 
Mnohem lepší je to u wapových stránek připravených pro mobily, zobrazí se správně

Kalendář ukazuje položky v měsíčním pohledu, který je možné přepnout na agendu – na jednotlivé události za sebou. S počítačem se synchronizuje všechno důležité včetně upozornění a opakování, uloží se i místo schůzky a dokonce poznámky.

 
Kalendář je také možné synchronizovat s Outlookem

Líbí se mi ale aplikace s předpovědí počasí, která využívá vestavěný GPS přijímač a zobrazí počasí v místě, kde se nacházíte. Případně i na jiném místě, které zadáte. Pod ikonou truhličky s popisem Nástroje se ukrývají různé další drobnosti: například informace o aktuální poloze, kalkulačka, hodiny s budíkem, převodník jednotek, poznámky. Zajímavá je aplikace s informacemi o letech – Nüvifone najde nejbližší letiště a u něj dokáže zobrazit odlety a přílety včetně případného hlášeného zpoždění. Také pochopitelně vyžaduje datové spojení.

 
Kalendář je užitečná aplikace, nabízí předpovědi pro aktuální nebo vybrané místo


Informace o letech na zvoleném letišti

Zpoždění nemusí nikoho zajímat

Když čtu české a zahraniční diskuze o nástupu Nüvifonu na trh, převažuje v nich zklamání. Myslím si ale, že jeho příčinou je hlavně obrovské zpoždění přístroje. Garmin ho oznámil už loni v lednu a podle plánů se měl začít prodávat právě před rokem. Roční zpoždění je velmi dlouhé a čtenáře čekání přestalo bavit. Takhle ale běžní zákazníci, kteří se na Nüvifone netěšili, nepřemýšlejí, zpoždění pro ně není argument.

Navigace s Nüvifonem je skvělá. Hlavním omezením se může stát malý displej, který ne každému bude vyhovovat. Jinak je to Garmin se vším všudy. Je jen škoda, že se výrobce víc nezaměřil na turistické funkce, které k mobilnímu zařízení do ruky tak nějak patří. Jako mobilní telefon je Nüvifone G60 spíš jednodušší, ale kolik lidí potřebuje víc než telefonovat, posílat zprávy a tu a tam se podívat na e-mail?

Mezi zásadní vlastnosti schválně neřadím funkce pro online vyhledávání navigačních informací. Buď u nás nefungují, nebo jejich databáze má ještě daleko do stavu použitelného naplnění. Tudy určitě povede cesta, ale zatím je ještě brzo.

Myslím si, že Nüvifone G60 se Garminu – a teď i Asusu – povedl. Není to kompromis, který láká na navigaci a telefonování v jednom zařízení, ale přitom ani jednu z těchto funkcí nezvládá pořádně.

Všechno nakonec skončí u ceny, která je opravdu hodně vysoká. Skvělá navigace a jednoduchý telefon v dnešní době nemůže stát třináct tisíc korun. Univerzální zařízení by mělo být levnější než dva samostatné přístroje, a nadcenění může Nüvifonu G60 zlomit vaz.

Přístroj k testu zapůjčil: Agora Plus

Témata článku: , , , Noční zobrazení, Dobrý mobil, Skvělá navigace, Přímá cesta, Detailní náhled, Drahý přístroj, Jak, Malý reproduktor, Okreska, Pole, Turistická mapa, Uživatelské data, Online vyhledávání, Primární telefon, Vybrané místo, Problém související, Placená služba, Jediný mobil, Vyladěný systém, Rychlý výběr, Pol, Nový cíl,