OLO udělá z mobilu levnou 3D tiskárnu

Zní to až neuvěřitelně. Displej se zakryje speciálním boxem, dovnitř se nalije na světlo citlivá tekutina, pustí se aplikace a už tisknete.

Ta myšlenka zní fantasticky. Jen pár hodin po startu kampaně je finanční cíl mnohonásobně přeplněný a lidé mohou posílat peníze ještě skoro měsíc...

Startup OLO 3D vyvinul stejnojmennou 3D tiskárnu, jež je nejen telefonem ovládána, ale zároveň displej telefonu využívá jako svoji významnou součást. OLO funguje díky speciální na světlo citlivé pryskyřici. Uživatel vloží telefon na dno konstrukce, vlije pryskyřici do nádržky nad displejem a celou základu přikryje hlavní částí tiskárny. Program pak postupně displejem prosvěcuje části „bazénku“ a nechává tvrdnout jednu vrstvu pryskyřice za druhou.

Ve víkové části tiskárny je „výtah“, který zvedá zatuhlou část výrobku a umožňuje, aby pod něj pryskyřice opět vtekla a mohla být prosvícena. Vytištěný objekt pak stačí opláchnout v teplé vodě.


Bez drátů. O provoz se starají čtyři tužkové baterie.

Za vývojem stojí Italové Filippo Moroni a Pietro Gabrielle, jejich firma sídlí v San Francisku a věří, že způsobí revoluci třeba ve způsobu posílání drobných dárků – s jejich tiskárničkou si prý lidé budou moci prostřednictvím aplikace vzájemně zasílat a tisknout nejrůznější předměty. V ovládací aplikaci k tiskárně programátoři přidali také veřejné „tržiště“, odkud si lidé mohou stahovat plány dalších tisknutelných předmětů, nechybí ani zabudovaný editor a možnost skenovat existující věci.

Klepněte pro větší obrázek
Nic víc k 3D tisku s OLO není zapotřebí

Konečná cena v kampani na Kickstarteru za jednu tiskárnu je 99 dolarů. Autoři vynálezu tvrdí, že pryskyřici nacenili stejně jako standardní ABS plast, který používají tradiční 3D tiskárny. Výrobci předpokládají, že širší produkci tiskárny zahájí ještě v červnu letošního roku s tím, že na začátku září dodají první kusy podporovatelům z kampaně na Kickstarteru.  

Diskuze (15) Další článek: Honor 7: když skvělý neznamená drahý [recenze]

Témata článku: , , , , , , První kus, Výtah, Printer, Mobil l, Konečná cena, Tis, Tisk, MOBI, Tržiště, Nejrůznější předmět, Mobil, Hlavní část,