Ovi Mapy 3.06: multitouch a MHD

Číselnému označení přibyly jen dvě setinky, přesto je novinek více a nejsou malé. Nové OVI Mapy nabírají na síle a stále jsou zcela zdarma.

Nokia vydala další verzi navigační aplikace Ovi Mapy. Přestože se jedná stále o betaverzi a občas se mohou objevit drobné chyby v aplikaci, funguje již zcela korektně také v češtině. Verze 3.06 je zásadní ze dvou důvodů. Jednak se pro nové smartphony se Symbianem^3 (nově ve Finsku zvolili označení jako „nový Symbian“) přidává podpora multitouch gest pro snadnější a plynulejší zoomování, a za druhé přibyla podpora linek hromadné dopravy. Nové Ovi Mapy 3.06 vyšly také pro dotykové Nokie se „starým Symbianem“. 

Kompatibilita

Ovi Mapy 3.06 jsou k dispozici pro dotykové telefony Nokia vybavené čipem GPS: N97, N97mini, 5230, 5800XM, X6, C6-00, N8-00, C7-00, C6-01, E7-00

Beta je ke stažení ze stránek vývojového portálu Nokia Beta Labs. Protože se jedná o další vývojovou generaci programu, není kompatibilní se stávajícími mapovými podklady. Po instalaci aktualizace proto budou stávající mapy smazány a je nutné si je opětovně stáhnout v nové verzi. Všechny oblíbené funkce a vlastnosti z Ovi Map 3.04 zůstalo. Mapy jsou plastické, v prostorové orientaci jsou zobrazovány 3D budovy a mapy vždy nabízejí možnost se do cíle dostat autem nebo pěšky. Novinky, které jsou zásadní, tak ocení spíše uživatelé s neomezeným připojením k internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Autem nebo pěšky?
Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka 3D objektu v mapě

A jaké novinky čekají v samotném programu? Novou podobu Ovi Map poznáte již podle změněné podkladové plochy rozcestníku, kde původní tmavě modrou mapu světa nahradila bílá. Určitě se hodí zmínit také novou záložku „tady jsem“. Tímto tlačítkem se Ovi Mapy propojí s některou z webových sociálních sítí (jako třeba Facebook) a uveřejní na svém profilu aktuální pozici. Aplikace navíc umí také archivovat, kolikrát jste v daném místě byli. Snadno si tak vytvoříte přehled o tom, kolikrát jste za minulý čtvrtrok byli v konkrétním kině nebo na nákupech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tak šel čas: vlevo starší verze, vpravo beta 3.06
Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka funkce Tady jsem

Faceliftem prošlo také vyhledávání, které pracuje v reálném čase. Okruh možností se s postupným zadáváním znaků zužuje do konkrétního výsledku. To platí nejen s adresami, ale také s kategoriemi bodů POI. Výsledky je samozřejmě možné zobrazovat z paměťové karty a stejně tak i z on-line databáze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hledání a akce vztažené k místu

Cestování MHD: tramvaj, autobus i metro

Největší příjemnou inovací je přítomnost databáze linek hromadné dopravy ve velkých městech. Jako první mohou tuto novinku využívat Pražané. Jednotlivé tratě metra jsou barevně odlišeny a snadno se tak zorientujete v dopravním plánu. Užitečné je také schéma tramvajových linek. Decentní trajektorie spojující jednotlivé tramvajové zastávky navíc informují o linkách, které jsou k dispozici v daném místě. Je ovšem zajímavé, že aplikace neumí aktivně s linkami MHD pracovat, a tak nás Ovi Mapy klidně nechají na trase z bodu A do bodu B raději jít 6 kilometrů pěšky, místo toho abychom se na téže trase rychle a pohodlně svezli. Dodám, že zobrazení vrstvy MHD je volitelné a lze jej vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bez a s trasami MHD
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stamvaj s číslem a bez něj

Hodnocení POI

Novinkou je také možnost hodnotit vybraná místa. Hodnocení probíhá vždy on-line a má podobu hvězdičkového ranku. Jsem spokojen s restaurací? Tak udělím plný počet hvězdiček. Uživatelé si tak mohou sami doporučit restaurace, barvy nebo kulturní místa. V nabídce dané adresy mohu rovnou být přesměrován na sdílení daného místa přes SMS. Stejně tak si mohu do příslušné restaurace rovnou zatelefonovat. Místa je možné také ukládat pro pozdější soukromé účely. Vše plně spolupracuje s účtem Ovi.

Klepněte pro větší obrázek 

S internetem nebo bez, jak je libo

I v poslední verzi navigační aplikace Ovi Mapy se objevuje poněkud nesrozumitelná terminologie „on-line“ a „off-line“ map. Zdatnější uživatelé jistě hravě rozpoznají rozdíly v obou režimech, ovšem pro méně zkušené cestovatele bychom raději viděli použití výrazů „s internetem“ nebo „bez internetu“. Internetové připojení je možné zvolit v pokročilém nastavení. Určitě bychom ale rádi viděli na témže místě připojení k podpůrné navigaci A-GPS. Nastavení A-GPS musíme poměrně nelogicky hledat, jak tomu je u Nokie zvykem, zcela v jiné záložce hluboko v menu, které nemá s aplikací Ovi Map nic společného.

Vše je spolehlivé, ale logika vázne

Celkově se nová verze Ovi Map povedla. Je rychlejší, přesnější a intuitivnější. Nabízí přesně to, co se od ní očekává. Vyhledávání není zbytečně komplikované a určitě pomůže také vrstva linek MHD. Zde se ale nabízí otázka, proč veřejná doprava není aktivně zapojena do výpočtu trasy. A určitě by nejednoho napadlo, že velmi praktickou vychytávkou by mohla být přítomnost jízdních řádů u všech linek MHD (třeba tak, jak to umí Google v Brně). Snad v příští verzi.

Rok 2011 bude jistě zajímavý a snad se ve finální verzi programu setkáme s dalšími vylepšeními. A otázka na závěr: má smysl provádět aktualizaci ihned? Pražáci jistě novinky ocení, ostatní budou mít novinek méně, ale konec konců proč ne, vždyť je to zdarma...

Diskuze (25) Další článek: Nokia N8 v „simulátoru nešetrného majitele“ (video)

Témata článku: Nokia, , , , , Beta Labs, Pokročilé nastavení, Veřejná doprava, Multi, Čtvrtrok