Philips dá smysl nositelnostem. Zaměří se na péči o zdraví

Philips se ve velkém vrhá do nositelností. Zajímavé je, že nechce konkurovat Apple Watch, nebo Samsungu. Jeho nositelnosti mají zlepšit péči o lidské zdraví.

Občas je zajímavé sledovat, jak přemýšlejí firemní stratégové, na základě čeho se rozhodují. Zástupci společnosti Philips v rámci prezentace na IFA 2016 Global Press Conference mluvili o rostoucí světové populaci a obchodním potenciálu jednotlivých trhů. To jsou obvyklé veličiny, které nepřekvapí. Zajímavější mi přišly další myšlenkové pochody.

Rychleji než populace sama porostou náklady na zdravotní péči. Jinými slovy, v následujících letech poroste podíl HDP, který půjde na zdravotní péči. A právě toho hodlá Philips využít, právě proto se firma rozhodla více zaměřit na zařízení spadající do kategorie healthcare (péče o zdraví).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Důležitou myšlenkou je, že péče o zdraví nerovná se lékař. Naopak, problematika je daleko širší a stále významnější část bude na člověku samotném. Elektronika mu v tom má pomáhat.

Nás (technické fandy) by na tom mohl zajímat fakt, že tento obchodní záměr úzce souvisí s jiným silným trendem – s nositelnostmi. A je to jen logické, vždyť kontinuálně sbíraná data mají v případě sledování zdravotního stavu výrazně vyšší vypovídací hodnotu než několik jednorázových měření. Na IFA Global Press Conference ukázal Philips prototyp hodinek, které v kontextu současného trhu příliš nepřekvapí. Berme je ale pouze jako základ, centrum ekosystému, do kterého bude patřit řada dalších specializovaných zařízení a senzorů. Produkční verze produktů hodlá Philips představit na zářijovém veletrhu IFA.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na podzim představený základ ekosystému bude obsahovat chytré hodinky, analytickou digitální váhu, ušní teploměr a dva přístroje pro měření krevního tlaku (jeden na zápěstí, druhý na biceps). To už je slušná sbírka fyziologických dat a budou přibývat další.

Hodinky kromě hrstky chytrých funkcí (notifikace ze smartphonu) měří kroky, srdeční tep, sledují spánkovou aktivitu, data předávají do aplikace ve smartphonu, ta je předává do cloudu, který je archivuje, analyzuje a bude schopný upozornit na náhlé změny, případně interpretuje možné zdravotní komplikace. Ale ani tím Philips nekončí, k dispozici bude infolinka s proškolenými konzultanty. Až pak přichází na řadu návštěva lékaře. Rozdíl je v tom, že tam nepůjdete s neurčitým pocitem, nebo „bolestí pod třetím žebrem“, ale s dlouhodobými daty, ze kterých může lékař vyvodit důležité závěry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka healthcare produktů značky Philips. Některé už se prodávají, jiné jsou teprve ve fázi prototypu.

Philips poodkryl pouze část svého záměru a zatím není možné říct, zda z pohledu mobilmaniaka/technologického nadšence nabídne něco zajímavého. Rozhodně je ale dobře, že k nositelnostem někdo přistupuje z jiné strany, dává jim nový smysl. Navíc Philips není v healthcare žádný nováček, má know-how, a také má distribuční síť, která se zásadně liší od způsobu, jakým chytré hodinky prodává třeba Samsung. Philips má blíže ke lékařům, jejich pacientům a zdravotnictví obecně.

Diskuze (1) Další článek: Hrajte s XiaomiMobile.cz a MobilManií o Xiaomi Mi5

Témata článku: Philips, , , , , , Nováček, Distribuční síť, Krevní tlak, Produkční verze, HDP, Pacient, Nový smysl, Konzultant, Případ sledování, Phil, Problematika, Nos, Smysl, Zdravotní stav, Teploměr, Záměr, Jednotlivý trh