Project Natick: Microsoft schová datová centra do moře

Microsoft v rámci projektu Natick hodlá schovat serverové farmy na mořské dno. Kupodivu to není žádná futuristická vize.

Projektu Natick projekt běží od roku 2013, technologie už existuje, testovací provoz probíhá už od srpna minulého roku, servery se po krátkém zahoření zapojily do běžného provozu ve službách Microsoftu. Dnes je testovací kapsle zpět v Redmondu, čeká ji důkladná inspekce, vývoj nové verze a větší nasazení během příštích měsíců.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Alespoň letmý pohled dovnitř. Pilotní kapsli v Redmondu pojmenovali Leona Philpot.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Spouštění první kapsle v srpnu 2015.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...a její vyzvednutí v lednu 2016.

Proč chovávat počítače pod vodu? Pro-argumentů je hned několik.

  1. Dostupnost. Do 200 km od mořského pobřeží žije polovina lidské populace, datová centra tak mohou být lidem blíže, což mimo jiné znamená vyšší rychlost (resp. nižší latenci).
  2. Ekologie. Všudypřítomná voda zajistí efektivní, levné a stabilní chlazení.
  3. Náklady. Postavit podvodní serverovou kapsli rozhodně není levné, ale odhady dlouhodobých nákladů na umístění a provoz naznačují, že by to mohlo fungovat. Už jsem napsal, že si modul sám vyrábí elektrickou energii z pohybu okolní vodní masy?
  4. Snadnost instalace. Možná to zní paradoxně, ale umístit uzavřený serverový barel na dno moře je snazší než stavět budovu s kompletní infrastrukturou a teprve do ní instalovat servery. Budovat konvenční serverovou farmu zabere kolem dvou let, podmořské datacentrum by podle Microsoftu mohlo být hotové za tři měsíce. Navíc lze „nafukovat“ podle potřeby. Jak to bude s náročností oprav, které dříve nebo později musí přijít? To ukáže až čas.
Diskuze (18) Další článek: Lenovo P90 Pro: 4 GB RAM za nečekaně nízkou cenu

Témata článku: Microsoft, , , , Vyzvednutí, Testovací provoz, Mic, More, Moře, Kapsle, Project, Pro +, Cent, Letmý pohled, Centr, Micro, NAT