Qstarz BT-Q1000X: MediaTek II prostě válí

Po testech navigačního čipsetu MediaTek jsme nabyli dojmu, že v této oblasti již nelze postoupit dál a nebude o čem psát. Jak jsme se jen mýlili!

Klíčové vlastnosti

  • bezkonkurenční citlivost
  • automatický záznam trasy
  • manuální ukládání bodů zájmu
  • možnost nastavení 5 Hz aktualizaci polohy
  • mini USB konektor
  • možnost update A-GPS dat do GPS přes počítač a aplikaci
  • doplňkový software

Hlavní nedostatky

  • konektor mini USB postrádá krytku
  • nepodporuje Mass Storage

MediaTek dodnes zatápí často velebenému čipsetu Sirf Star III. Zatímco Sirf chystá již čtvrtou generaci určenou především do mobilních telefonů, MediaTek bez většího humbuku představil svůj čipset MTK II. Již nyní je zřejmé, že lov keší bude zase o něco menším dobrodružstvím.

 

Druhá a samozřejmě lepší generace

Čipset MTK II se zatím příliš nerozšířil do mobilních telefonů, komunikátorů či navigací. Zůstává doménou externích GPS bluetooth modulů, kterým bychom již před rokem soudili brzký zánik. Mobilů s integrovanou navigací sice utěšeně přibývá, stále však zbývá mnoho majitelů starších přístrojů, pro které externí GPS přijímač přestavuje nejlevnější cestu k navigaci a především Geocachingu. I tato skutečnost nás přiměla vrátit se k testům externích GPS.

V současné době nabízí Qstarz dvojici externích modulů s čipsetem MTK II. Námi testovaný a poměrně výrazně dražší model BT-Q1000X nabízí na rozdíl od modelu BT-Q818X automatický záznam trasy (track logging) a tlačítko pro rychlé uložení oblíbených míst. To však není vše, vyšší cenu omlouvá i spolupráce s aplikací, která slouží k zobrazení tras, geotaggování fotografií a sumarizací dosažených výsledků. Dá se tedy říci, že lze vyšší model využít i jako osobního trenéra pro celou řadu sportů. Zkrátka vyšší cena zcela odpovídá dodatečným funkcím.


Námi testovaný modul již prošel hodně rukama, proto jsme upřednostnili produktovou fotku

Novinka se svým vzhledem příliš neliší od předchůdců starých i několik let. Ale proč měnit osvědčenou věc. Jedinou změnou je právě červené tlačítko na horní straně, kterým rychle uložíte nějaké zajímavé místo. Později takto uložené body v počítačové aplikaci zpracujete. Rozměry přístroje jsou doslova kapesní a minimální hmotnost vám na něj dají zapomenout. Nabíjení i komunikace probíhá pomocí standardního mini USB konektoru, který však postrádá ochrannou krytku. Přístroj tedy rozhodně není vodě odolný a měl by být vždy ochráněn před deštěm. K tomu ostatně dopomůže i standardně dodávané pouzdro.


Podrobné nastavení záznamu trasy

Na levé straně se nachází přepínač funkcí: ve stavu Nav přístroj pouze přeposílá polohu prostřednictvím bluetooth do dalšího přístroje. U polohy Log pak přijímač zaznamenává prošlou trasu, přičemž frekvenci ukládání bodů lze dopodrobna nastavit. Buď si zvolíte ukládání v pravidelných časových intervalech anebo vždy po absolvování určité vzdálenosti. Zároveň můžete přijímači přikázat, aby trasu začal zaznamenávat až po překročení určité rychlosti. Tímto lze záznam dopodrobna přizpůsobit své sportovní činnosti. Interní paměť pojme až 200 tisíc bodů.

Bleskový start

Papírové parametry nového čipsetu jsou jednoduše skvělé: zpracování až 66 kanálů současně (ať už to znamená cokoli, na papíře to vypadá skvěle) a především citlivost -166 dBm po zamčení pozice. Právě citlivost je ve srovnání s předchůdcem ohromný krok kupředu. MediaTek nabízel „pouze“ -159 dBm, novinka si tedy vystačí s méně než čtvrtinovou intenzitou signálu! Díky tomu se zkrátila doba pro určení polohy na 15 sekund (zřejmě z tzv. warm fix). K tomu nechybí podpora zpřesňujících technik WAAS, EGNOS a MSAS. Zkrátka samé slibné novinky.

Přijímač komunikuje s počítačem prostřednictvím USB, nepodporuje však Mass Storage, pouze virtuální sériový port. Tento krok chápu, například při využití s počítačem chtějí mapové aplikace právě komunikaci prostřednictvím (virtuálního) sériového portu. Doprovodné aplikace jsou pouze pro Windows, uživatelé jiných systémů tedy funkce záznamu trasy nijak nevyužijí.

 
Ve chvíli pořízení screenshotu ležel přijímač uprostřed pokoje v paneláku

K přijímači si můžete stáhnout několik různých aplikací. Nejprve se podíváme na QstarzGpsView, který slouží ke konfiguraci samotného přijímače. Nevidí se příliš často, aby výrobce dovolil nahlédnout do „útrob“ svého přístroje. V programu vidíte proud aktuálních NMEA zpráv, takže pokud máte nadpřirozené Matrixové schopnosti, můžete polohu určit rovnou z nich. Doslova pro recenzenty jsou stvořeny tlačítka hot, warm a cold, kterými se provede daný reset a zároveň se spustí časovač doby potřebné k určení polohy. Díky tomu mohu zcela přesně otestovat rychlost přijímače a zde jsou výsledky z několika měření:

Uvnitř paneláku, asi 3 metry od okna:
hot: 7/8/15 sekund
warm: 53/57/46 sekund,
cold: 8 minut 38 sekund, 5 minut 6 sekund

Na vnějším parapetu, 180 stupňů výhled na oblohu:
hot: 11/8/12 sekund
warm: 33/28/56 sekund
cold: 51/24/35 sekund

Venku, perfektní výhled na oblohu:
hot: 10/5/7 sekund
warm: 17/24/18 sekund
cold: 33/23/28 sekund

Jak vidíte, každé měření dává jiné výsledky a vždy tedy záleží i na jiných okolnostech, než výhledu na oblohu. Nicméně časy jsou velmi dobré a především cold start ve špatných podmínkách zůstává překvapující.

 

Pokrok v citlivosti

Praktické zkušenosti stran citlivosti přijímače potvrdili teoretické předpoklady: i uprostřed panelákového pokoje, tři metry od okna chytá přijímač 6-9 satelitů bez jakýchkoli problémů (ostatně screenshot z programu výše byl pořízen právě uprostřed pokoje). Přijímač se ani na tomto místě nezalekne studeného startu. Dá si sice na čas, ale polohu určí. Starší přijímače, Sirf Star III a MediaTek první generace, se obvykle chytly až na parapetu okna a na tomtéž místě naslouchaly sotva třem, čtyřem satelitům. Zcela jasně si pamatuji, jak i tento výsledek byl pronás tehdy okouzlující.

Samozřejmě jsme provedli i testy záznamu polohy na určité trase. Do souboje s Qstarem jsme nasadili MDA Compact IV s přijímačem Qualcomm a nový Garmin Dakota 20 s čipsetem STM Cartesio. Trasa byla mou tradiční cestou do práce v Brně, tedy včetně autobusů, přesedání, tramvají a pěší chůze. Bohužel, srovnání není zcela přesné: Compact zaznamenává polohu co vteřinu, Qstarz  jednou za pět vteřin a Garmin rovná místa ukládá v řidších intervalech, zatáčky v intervalech hustějších.

Ke stažení: srovnání GPS přijímačů ve formátu KMZ pro Google Earth.

Všechny tři přijímače jsem aktivoval ještě před opuštěním domu, aby byl patrný rozdíl v prvotním určení polohy. Přístroje byly umístěny v přední kapse notebookové tašky. Qstarz se chytil v podstatě okamžitě, Dakota a MDA Compact IV si daly na čas a polohu určily až na autobusové zastávce, kdy jsem se chvíli nepohyboval. Dakota držela s Qstarz krok, pouze MDA Compact občas vyváděl nějaké ty úlety – například na Malinovském náměstí nebo po příchodu do kancelářského areálu.

   
Srovnání výškového profilu trasy Qstarz a Garminu Dakota 20. Bohužel se mi trasy nepodařilo importovat do stejného programu

Program QstarzGpsView skrývá ještě dvě zajímavosti: můžete si nastavit frekvenci obnovy polohy v rozsahu 1-5x za sekundu. Pozor, toto platí pouze pro určení polohy a její posílání přes bluetooth, záznam trasy se i nadále provádí s pětisekundovou frekvencí. Pokud byste chtěli záznam trasy hustější, musíte využít jakýkoli další přístroj schopný zaznamenat NMEA komunikaci (na Windows Mobile například BeeLineGPS), nebo jiný druh záznamu polohy. Rychlá obnova dat se hodí především u rychlých sportů, například při běhu, jízdě na kole a podobně. Při chůzi je takto rychlá obnova dat zbytečná a navíc snižuje výdrž přijímače.

 
Nastavení frekvence obnovy polohy a možnost stažení A-GPS dat

Nemohu také potvrdit, že by pětinásobná obnova polohy za vteřinu nějak výrazně pomáhala při Geocachingu. Některé přijímače s první generací MTK nebyly vhodné pro Geocaching (konkrétně model Evolve Solar GPS), přijímač nepředával vektor směru pohybu. Tuto chybu výrobci záhy opravili a druhá generace již tímto netrpí. Vhodnosti přijímače pro Geocaching jsem věnoval dost pozornosti, typickým zájemcem o tento přijímač bude právě druh "homo kačerus". Mohu tedy zodpovědně přijímač doporučit jako vhodný pro tuto hru.

Dále můžete aktivovat zpřesňující techniky (WAAS a podobné) a také prostřednictvím Internetu nahrnout do připojeného GPS přijímače A-GPS data, takže start bude zase o něco rychlejší. Data zůstanou čerstvá po dobu šesti dnů.

 

Doprovodný software

Na CD najdete vedle již zmiňované aplikace QstarzGPSView i program Travel Recorder. Doporučuji však stáhnout ze stránek výrobce aplikaci QTravel, jde v podstatě o totéž, pouze v mírně odlišném vzhledu. Aplikace slouží k ukládání tras z paměti přístroje a jejich správu i zobrazování na mapě. Ta se ale načítá z Internetu a bez připojení se tedy neobejdete. Zároveň zde můžete geotagovat fotografie a sdílet je s ostatními na Flickeru či Locru.

 
Program TravelRecorder slouží k zobrazení trasy v mapě a vykreslení výškových profilů

U jednotlivých tras si můžete vyobrazit časový průběh s výškovým profilem nebo rychlostním průběhem. Aplikace ale neumí importovat jiné trasy, než přímo z přístroje. Nemůžete tedy záznam pořízený externím přístrojem zobrazit a srovnat s ostatními. Program nabízí zajímavou funkci: importované trasy umí zbavit tzv. „drifting points“ - tedy bodů, které byly „naskákány“ v klidu. Na obrázku vidíte trasu původní (fialová) a trasu zbavenou nadbytečných bodů (žlutá). Z programu lze již trasy exportovat do nejrůznějších formátů: kml, gpx a další. Aby to nebylo tak snadné, nabízí Qstarz ještě program QSports, který zobrazuje tréningový kalendář a víc zajímavých profilů trasy. Bohužel však funguje jen s vybranými GPS přijímači, například nedávno testovaným Qstarz GPS Explore 2000.


Dvojice totožných tras: žlutá po odstranění tzv. drifting points

Výrobce slibuje až 42 hodin provozu na jedno nabití. Přístroj disponuje spořícím režimem, takže pokud nedetekuje komunikaci přes bluetooth v režimu navigace, vypne se. Tato vlastnost vadila některým čtenářům u recenze jiných gps přijímačů: chtěli by je mít neustále zapnuté v automobilu na nabíječce. Konkrétně u tohoto modelu to lze vyřešit – v módu záznamu se přijímač nevypíná. Při testu výdrže jsem po třiceti dvou hodinách v režimu logování musel z důvodu publikace této recenze měření ukončit.

 

Bezkonkurenční, ale starou nezavrhujte

MediaTek druhé generace v přijímači Qstarz BT-Q1000X velmi mile překvapil. Citlivostí, přesností určení polohy, možnostmi konfigurace z počítače i doprovodným softwarem. Zkrátka pokrok jak má být. Pokud se vám cena za modul zdá přeci jen vyšší, zvolte model BT-Q818X. Získáte stejný čipset, avšak bez záznamu trasy a doprovodného softwaru. Ani s jedním však rozhodně nešlápnete vedle a zodpovědně můžeme říct, že jde v současné době o nejlepší GPS přijímač na českém trhu pro automobilové i turistické využití.

Máte ale zahodit starší Sirf Star III nebo MediaTek přijímače a investovat do druhé generace? Myslím, že nikoli. Přestože je pokrok nezpochybnitelný, již starší přijímače nabízely skvělou a pro mnohá využití zcela postačující funkčnost.

V kostce: Qstarz BT-Q1000X

cena: 2 195 Kč (Sunnysoft.cz)
čipset: MTK II
počet kanálů: 66
citlivost po zamčení pozice: -165 dBm
rozměry: 72.2×46.5×20 mm
udávaná rychlost startu cold/warm/hot: 35/33/1 sec
udávaná výdrž: 42 hodin
doba nabíjení: 3 hodiny
dodávané příslušenství: synchronizační kabel, automobilový napáječ, ochranné pouzdro, CD

Diskuze (41) Další článek: Týden mobilně 3: dnes vážně i nevážně

Témata článku: , , , , T-Mobile MDA Compact, Uložení oblíbených, Med, Udávaná rychlost, Mediate, Beeline, Externí GPS, Zajímavé místo, Udávaná výdrž, Pro +, Solar GPS, Osobní trenér, Dodávané pouzdro, Sportovní činnost, NMEA, MSA, Spořící režim, Vhodnost, WAAS