Recenze Beddit: když jde malý bobr spát [recenze]

Přístroj, který ve spolupráci s chytrým telefonem dokáže měřit kvalitu spánku? To musíme vyzkoušet.

Plastová krabička s elektronikou má rozměry 9 × 4 cm a tloušťku kolem 8 mm. Vychází z ní dlouhý, tenký a ohebný pás. Má šířku 3 cm, celou svou délkou 66 cm ho nalepíte na matraci a zakryjete prostěradlem. Pás má být u spící osoby umístěný pod hrudníkem – bude totiž snímat signály, ze kterých přístroj Beddit pozná, jak se vám zrovna spí.

Jednu zásuvku prosím

Měl jsem strach, jestli pásu nebude vadit, když se na něm budu převalovat. Nebo když na něm téměř sedím, když si v posteli s mnoha polštáři za zády čtu. Po měsíci na něm ale kromě mírného pomuchlání nejsou vidět žádné stopy poškození.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Pásek Bedditu se položí pod prostěradlo. Krabičku s elektronikou jsem nakonec zastrčil vedle matrace.

Plastová základna má viset vedle postele. U té své mám ale široké bočnice, takže jsem krabičku zastrčil vedle matrace a napájecí kabel vedl přes rošt spodem. Beddit totiž musí být celou dobu – tedy aspoň při měření – v zásuvce. Skutečně ale tak malé zařízení potřebuje neustále napájení? Nestačila by na dostatečně dlouhou dobu baterie? Takhle musí být v dosahu zásuvka a Beddit obsadí jednu její jednu pozici.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle to vypadá pod prostěradlem. Potřebuje zásuvku.

Samotné zařízení nezvládne nic bez aplikace, která je zdarma dostupná pro iOS i pro Android. S Bedditem komunikuje přes Bluetooth. Po spárování stačí nastavit pár osobních údajů, na iPhonu se hodí povolit propojení s aplikací Health.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Beddit se v aplikaci páruje s mým telefonem.

A teď už se jde spát

Beddit potřebuje z aplikace signál, kdy má začít s měřením spánku – stisknutí tlačítka na displeji. Ráno zase musíte měření vypnout. Podobně ale fungují i jiné měřiče  spánku, kterým také musíte říct, že teď už chcete spát.

Nemohu se zbavit dojmu, že by to mělo jít automaticky. Víc mi vadí, že veškerý sběr dat provádí aplikace v telefonu. Neslouží jen jako termínál, který se propojí s Bedditem a stáhne z něj uložená data. U iPhonu 6 to znamenalo, že během spánku přišel o 20 % energie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení, třeba kolik bych toho chtěl za noc naspat, nebo jaké tipy mi má Beddit dávat, aby byl můj spánek kvalitnější.

Víc mi vyhovuje styl práce, který má třeba meteostanice Netatmo. Data sbírá sama, přes domácí wi-fi je ukládá na server, odkud je mohu různým způsobem zobrazovat a analyzovat. U Bedditu informace na server posílá až aplikace v mobilu, lze k nim pak přistupovat přes webovou službu Beddit Family. Potřeba připojeného telefonu mi ale nevyhovuje a možná by mě kvůli tomu Beddit přestal bavit.

S mobilním telefonem je spojena funkce pro bezbolestné buzení. Beddit pozná, když se z hlubokého spánku dostanete do fáze REM, ze které byste údajně měli vstát čerství a naladění. Takže se jeho budík někdy ozve raději trochu dřív, abyste zase nestihli pořádně usnout a neprobudili se nevrlí a skleslí. Možná to u někoho funguje...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Několik typů chytrého budíku.

Co jsem to v noci dělal?

Aplikace Beddit ráno ukáže, jaká byla noc. Snímá řadu zajímavých veličin a k tomu z nich počítá jakési skóre spánku. Sami si před tím nastavíte, jaký je váš noční cíl, jak dlouho byste chtěli spát.

Beddit měří:

  • Celkový čas spánku
  • Spánkové cykly
  • Frekvenci srdečního tepu
  • Frekvenci dýchání

Aplikace graficky znázorní, jak spánek v noci probíhal. Kdy jste zapnuli Beddit, kdy jste skutečně usnuli, ukáže fáze neklidného, klidného a hlubokého spánku. Prozradí, kdy jste byli vzhůru, kdy vstali z postele. A když povolíte přístup k mikrofonu, zaznamená i chrápání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tohle byla dobrá noc. Sice to nevyšlo na celých šest hodin, které jsem si dal jako cíl, ale celou dobu jsem spinkal jako mimino
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Během testu jsem si nechal vytrhnout osmičku, abych prakticky ověřil, jak Beddit zaznamená následnou složitou noc. Bílé vodorovné čáry jsou okamžiky, kdy jsem šel do ledničky pro další dávku ledového obkladu

Dá se tomu věřit? Jakkoli je mi jasné, že spánek si člověk neuvědomuje, mám trochu pochybnosti. Třeba u detekce začátku spánku. Chodím spát s knížkou a odkládám ji v okamžiku, kdy si uvědomím, že se mi už zavírají oči. Zapnu Beddit a během několika minut o sobě nevím. Přesto mi aplikace několikrát řekla, že mi trvalo přes hodinu, než jsem usnul. Nevěřím. Na druhou stranu ve většině případů ukázala právě těch několik minut.

U jednotlivých fází spánku mi nezbývá než spolehnout se, že Beddit ví, co ukazuje. Přesto ve mně trochu rýpe červík, jestli na to náhodou výrobci těchto neprofesionálních měřidel trochu nespoléhají.

Beddit ale není žádné šarlatánské šidítko. Pro měření používá metodu zvanou balistokardiografie, podrobnosti k ní si můžete přečíst v tomto anglickém PDF, nebo třeba v této rozsáhlejší vědecké zprávě.

Skóre spánku se počítá z údajů, jako je délka spánku, délka hluboké fáze apod. Dá se nasdílet na sociální sítě, ale jen jako nudná věta bez grafických podrobností.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předpřipravené zprávy, abyste se na sociálních sítích mohli chlubit svým spánkem. Bez obrázku je to nuda

Chci víc!

Výsledky jsou pěkné, mé analyticky založené já se tetelí nad číselným a grafickým vyjádřením spánku. Skvělé je také napojení dat na aplikaci Health v iPhonu. Beddit do ní posílá délku spánku a tepovou frekvenci, vznikají pak pěkné grafy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle Beddit posílá u iPhonu data do aplikace Health.

Jenže co s nimi dál? Aplikace Beddit data neukáže jinak než v denním pohledu. Mohu listovat po dnech, což se hodí, když se chci podívat na včerejšek, ale nedokážu si představit, jak po jednom dni nalistovat loňský rok. A hlavně bych chtěl pohled na delší časové období, na agregovaná data. K tomu mít připravená srovnání, analýzy vývoje, možnost exportu dat pro další zpracování.

Webová aplikace Beddit Family dovolí propojit více rodinných bedditů a vzájemně porovnávat spánek. Navíc tady jsou i nějaké další grafy včetně dlouhodobého.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Služba Beddit Family ukáže naměřené hodnoty na webu (samozřejmě po přihlášení).
Klepněte pro větší obrázek
Konečně nějaký graf. V příští verzi chci něco podobného i v telefonu

Už se navíc chystá druhá verze aplikace, která by měla mnoho z mých očekávání splnit – hlavně automatickou detekci spánku.

Pět hodin? Nějak málo

Beddit mě během měsíčního používání bavil. Každý den jsem zkoumal, jakou jsem měl noc, snažil se výpočty propojit s tím, na co jsem si vzpomněl. Líbilo se mi, jak se přidávají další data v podobě sloupečků v aplikaci Health.

Zjistil jsem, že velmi málo spím. Asi bych před tím neřekl, že měsíční průměr mám jen pět hodin a pár minut denně. Hodilo by se přidat a Beddit by byl dobrý nástroj k tomu, aby mě při tom hlídal. Určitě by také pomohl lidem s poruchami spánku.

Přesto si myslím, že přístroj tohoto typu by z toho, co naměří, mohl dokázat nabídnout ještě trochu víc. Cena 4 399 Kč mi proto připadá dosti vysoká.

Zapůjčil: EasyStore.cz

Diskuze (6) Další článek: V Praze si objednáte taxi z Apple Watch

Témata článku: , , , Základna, Plastová krabička, Chrápání, EasyStore, Porucha, Bob, Bočnice, Matrace, Červík, Dýchání, Malé zařízení, Měsíční průměr, Meteostanice, Webová aplikace, Denní pohled, Čas spánku, Dobrá noc, Napájecí kabel, Netatmo