Srovnáváme iPhone 7 a 6s: Novinka má lepší foťák, ale vyplatí se připlatit?

  • Výkon je vyšší, ale na plynulosti systému to nepoznáte
  • Srovnali jsme fotoaparáty, iPhone 7 opravdu fotí lépe než rok starý 6s
  • Upgrade se vyplatí spíše jen ze starších modelů
Kapitoly článku

Ještě než vyjde recenze na iPhone 7, srovnáme novinku s loňským iPhonem 6s a odpovíme na otázku, zda se vyplatí upgrade už po roce. 

  • Co má iPhone 7 navíc: voděodolnost (IP67), stereo reproduktory, optickou stabilizaci, větší vnitřní paměť (až 256 GB), nové barevné varianty
  • Co má iPhone 6s navíc: 3,5mm jack

Design a konstrukce

Zde moc změn nečekejte. Oba telefony jsou vyrobeny z pevné hliníkové slitiny a tvarově i rozměrově jsou naprosto shodné. Kromě větší čočky foťáku, které nyní obklopuje vystouplé šasi telefonu je hlavním designovým rozdílem méně plastových pruhů na zádech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
iPhone 7 konečně omezil plastové pruhy na zádech a zůstaly u něj jen ty na okrajích.

Ty se u sedmičky nachází pouze při horním a dolním kraji a u některých barevných variant téměř splývají s kovovým tělem. Výhodou mohou být i nové barevné varianty: černá a lesklá černá Jet black.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kromě zmizelého 3,5mm jacku se nepatrně změnila podoba tlačítek pro regulaci hlasitosti, mezi kterými byla u 6s vyfrézovaná drážka.

Dalším rozdílem mezi telefony je domovské tlačítko. Zatímco u iPhonu 6s se stále jedná o fyzické tlačítko s integrovanou čtečkou Touch ID, u sedmičky už se jedná pouze o senzor u kterého fyzickému stisku nedochází, ale je simulován haptickou odezvou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nové tlačítko plochy už není tlačítko, ale pouze senzor. Na první pohled však změnu nepoznáte.

Výkon

Co se týče výkonu má nový Apple A10 Fusion oproti staršímu procesoru A9 jasně navrch. Benchmarkové testy odhalily nárůst skóre dokonce o 33%. Díky skvělé optimalizaci iOS to však při běžném používání nepoznáte. Jak můžete vidět na videu níže, iPhone 6s s novějším modelem nejenže drží krok, ale někdy je v načítání dokonce i rychlejší. Oba telefony během testu běžely na iOS 10.0.2 a byly na nich ukončeny všechny spuštěné aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání výkonu v benchmarkovém testu AnTuTu (vlevo iPhone 7, vpravo iPhone 6s)

Výdrž

iPhone 7 má ve srovnání s iPhonem 6s úspornější procesor i silnější baterii, konkrétně 1960 mAh oproti 1715 mAh. Dle slov Applu by tedy měla být výdrž nového modelu delší až o 2 hodiny. Vzhledem k tomu, že námi testovaný iPhone 6s už má za sebou více než jeden rok intenzivního používání, nebyl by test baterie úplně spravedlivý, takže budeme muset Applu věřit. V praxi se však nic nemění a oba telefony jsou stále „jednodenním zařízením“.

Klepněte pro větší obrázek
Hodnoty výdrže udávané Applem

Zvuk

Apple se na konferenci chlubil, že díky druhému stereo reproduktoru telefon hraje lépe, ale také dvakrát hlasitěji. Při reálném vyzkoušení nedovedu posoudit, zda je hlasitost opravdu dvojnásobná, nicméně potvrzuji, že iPhone 7 hraje na maximální volume výrazně hlasitěji. Díky druhému repráčku je zvuk také o něco přirozenější díky stereo efektu.

Nejradikálnější změnou je absence sluchátkového jacku, který zde zastupuje Lightning konektor. Earpods sluchátka s tímto konektorem a redukci na sluchátkový jack naštěstí dostanete v balení, takže to ve výsledku takový problém není. Na rozdíl od iPhonu 6s však narazíte na problém, když budete nabíjet a budete přitom chtít poslouchat hudbu přes drátová sluchátka. Co se týče kvality reprodukce, nepozoroval jsem mezi verzí s jackem a s Lightningem rozdíl.

Fotoaparát

Přestože oba iPhony nabídnou 12Mpx snímač od Sony, ten u sedmičky dostal optickou stabilizaci a lepší světelnost f/1.8 (iPhone 6s má f/2.2). Při představení se Apple chlubil, že fotky z iPhonu 7 by měly mít větší barevný rozsah. Jaká je realita?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Denní fotky (vlevo iPhone 7, vpravo iPhone 6s)

Apple nelhal. U iPhonu 7 jsou fotky opravdu na první pohled barevnější, více kontrastní a celkově se na ně lépe kouká. iPhone 6s sice stran kvality a detailů výrazně nezaostává, přesto si můžete všimnout, že jsou fotky bledší a kvůli horší světelnosti často i tmavší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro (vlevo iPhone 7, vpravo iPhone 6s)

V noci pak lepší světelnost v kombinaci s optickou stabilizací bodují na plné čáře. Z fotek je jasně patrné, že se iPhonu 7 dostává více světla a fotky jsou tím pádem jasnější a hlavně s výrazně menším šumem. Co se týče přední kamerky, výrazný rozdíl jsem nezaznamenal, přestože má nový iPhone vyšší 7Mpx rozlišení oproti 5 Mpx u modelu 6s. Zlepšila se také podpora videa, „Sedmička“ umí Full HD rozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Noční fotky (vlevo iPhone 7, vpravo iPhone 6s)
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Indoor fotky (vlevo iPhone 7, vpravo iPhone 6s)
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Selfie (vlevo iPhone 7, vpravo iPhone 6s)

iPhone 6s nebo 7?

Pokud vlastníte iPhone 6s, tak se přechod nevyplatí, s klidným srdcem počkejte na další model. iPhone 7 sice lépe fotí, hraje a je voděodolný, ale nemyslím si, že by posun byl až tak výrazný, aby bylo nutné si po roce kupovat nový telefon. Pokud ale vlastníte některých ze starších modelů a rozmýšlíte, zda koupit iPhone 6s nebo 7, neváhal bych a šel do iPhonu 7, zmíněná vylepšení za příplatek cca 3 000 Kč určitě stojí. 

iPhone 6s půjčil a s testem pomohl mobilmaniak a kamarád Adrián. Díky! 

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Nov, Nové tlačítko, Lesklá černá, Novinka, F +, Výrazný rozdíl, Lightning konektor, EarPods, Lep, Fyzické tlačítko, Plastový pruh, Designový rozdíl,