Sunnysoft NaviPack Office: James Bond by záviděl (recenze)

Snad každý obdivovatel kapesních počítačů se při pohledu na iPaq hw6915 zachvěje. Dostane-li se vám však tento stroj do rukou v plné výbavě, včetně navigačního softwaru, handsfree sady a dalšího příslušenství, bude se vám chtít zavřít kancelář, nastartovat silné auto a pustit se do velkého adrenalinového dobrodružství.
Kapitoly článku

Sunnysoft nabízí maximalistické řešení mobilní kanceláře, určené pro použití ve vozidle. Kapesní počítač HP iPaq hw6915 s nejlepším vybavením doplňuje handsfree sada Brodit, navigační software iGo pro východní Evropu a paměťová karta Kingston miniSD s kapacitou 1 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Navigační program iGo jsme podrobnému testování podrobili již v minulosti. Proto jsme se tentokrát zaměřili hlavně na jeho spolupráci s kapesním počítačem, resp. komunikátorem, protože iPaq je vybavený také mobilním telefonem.


Čtvercový displej HP iPaqu 6915

Klíčové vlastnosti

  • kompletní kancelář včetně internetu, navigace a telefonu v jednom zařízení
  • citlivý přijímač GPS Sirf Star III
  • plnohodnotná klávesnice
  • výborně vybavený kapesní počítač
  • jednoduché ovládání telefonu
  • SIM Manager
  • všechny potřebné komponenty součástí balení

Hlavní nedostatky

  • větší rozměry a hmotnost v porovnání s klasickým telefonem
  • při poškození nebo ztrátě hrozí vysoká škoda
  • vyšší pořizovací náklady
  • vysoká spotřeba energie a s tím související krátká provozní doba
  • snížená svítivost displeje a jeho odlesky při zakrytí plexi krytem (to je nepříjemné zejména při navigaci)
  • čtvercový displej je pro některé aplikace malý
  • iGo pouze ve verzi pro východní Evropu

Haló, kdo volá?

V okamžiku, kdy iPaq hw6915 vyjmete z originálního balení, nebudete vědět, na co se zaměřit dřív. Zaujme neobvyklý čtvercový displej s rozlišením 240 × 240 pixelů krytý odnímatelným plexisklem. Pod ním je umístěná klávesnice, pozornosti neuniknou hlavně hardwarové klávesy sloužící v telefonním módu k příjmu nebo ukončení hovoru. Vzhledem k tomu, že je na běžném kapesním počítači nenajdete, začne zřejmě seznamování se zařízením právě tady.


Příchozí hovor ze skrytého čísla • historie hovorů • organizace zpráv a e-mailů • profily telefonu

Dřív, než si splníte přání zatelefonovat si, budete muset sejmout zadní kryt, vyndat baterii a do příslušného slotu zasunout telefonní SIM kartu. Po zapnutí stroje proběhne měkký reset a pak již můžete sledovat, jak silný signál má mobilní operátor na daném místě. Telefon spolupracuje jak s kontakty synchronizovanými přes Active Sync ze stolního počítače, tak se speciálním programem, určeným pro správu kontaktů na SIM kartě. Jeho funkce jsou podobné jako u běžných telefonních přístrojů, rozdíl je jen v zadávání pokynů prostřednictvím klávesnice nebo dotykové obrazovky. Telefonní modul podporuje technologie GSM, EDGE a GPRS. Rychlost přenosu dat může dosáhnout až 384 kb/s.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zasílání SMS nebo MMS zpráv je samozřejmostí, všechny zprávy se společně s e-maily ukládají do paměti kapesního počítače a je možné je třídit nebo upravovat.

Telefon nabízí několik přednastavených profilů hlasitosti, hovořit můžete klasicky přes sluchátko nebo s hlasitým příposlechem reproduktoru. Citlivost přístroje se nijak neliší od klasických mobilních telefonů a jeho ovládání si osvojíte během několika okamžiků i bez studia uživatelského manuálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kudy tudy do Bavorova?

Další součástí funkcemi nabité sady NaviPack Office je navigace a v PDA vestavěný GPS modul. Sunnysoft ke kapesnímu počítači dodává navigační program iGo 2006 s mapami východní Evropy. iGo jsme testovali již dříve a k jeho funkci nebyly připomínky ani u zařízení iPaq hw6915. Software reagoval včas, procesor si bez problémů poradil i s větším balíkem mapových dat.


K navigaci jsem používal program iGo • základní nabídka iGo • mapa při navigaci • hláška o příchozím hovoru

První obavy, že čtvercový displej nebude dostatečně velký, se nepotvrdily. Navigace byla přehledná, a i když by se s iGo dalo jezdit jen podle hlasových pokynů, pohled na obrazovku její kvalitě neubral. Uživatel, kterému by se program iGo z nějakých důvodů nelíbil, má možnost z internetu bezplatně stáhnout jednu z menších map navigačního programu TomTom Navigator 5 a vyzkoušet funkce tohoto softwaru. TomTom Navigator 5 je dodáván předinstalovaný přímo na kapesním počítači.


Sada obsahuje podrobné mapy východní Evropy. Průjezdní mapa ostatních evropských zemí je spíše orientační

Rychle z dohledu družic

Trochu mně překvapilo ovládání vestavěné GPS. Aktivace i vypnutí modulu jsou závislé čistě na navigačním programu. Pokud zapnete navigaci, současně se aktivuje GPS, při ukončení nebo minimalizaci programu se GPS automaticky deaktivuje. Důvodem je dle výrobce maximální snaha o šetření drahocenné energie PDA.


Možnost manuálního nastavení GPS v programu iGo

Funkce automatického ovládání je v převážné většině případů příjemným ulehčením práce. Nemusíte nikde nic přepojovat, propojovat nebo aktivovat, zařízení udělá vše za vás. Automatika ale vadí ve chvíli, kdy plánujete trasu z jiného místa, než kde se momentálně nacházíte. Kvůli citlivosti použitého čipsetu jste často pod dohledem satelitů i pod střechou. Pokud navigační program nalezne polohu, nedá se přesvědčit, že chcete cestu zahájit na opačném konci Evropy. Můžete dělat co chcete, přehazovat, mazat nebo upravovat body trasy, počátek je prostě stále tam, kde vás vidí družice.

Pokud nechcete rezignovat, budete muset manuálně zadat jiný port připojení GPS. V tom okamžiku si PDA sice nebude vědět rady s připojením modulu, navigace ale v „off line“ režimu spočítá, jak daleko je z Benátek do Palerma, i když budete ležet na lehátku před chatou v Českém ráji. Nakonec ale nesmíte zapomenout vrátit správné nastavení.


Článek pokračuje v další kapitole: telefonování, fotoaparát, hodnocení, parametry
Kapitoly článku

Témata článku: , , , HP iPaq hw6915, James, Office, Vysoká spotřeba, Telefonní sim, James Bond, Přednastavený profil, Zmenšený displej, Automatické ovládání, Sun, Nejlepší místo, Sunnysoft