T-Mobile dostane vaše auto do mobilu. Za 75 Kč měsíčně [vyzkoušeno]

  • Malé zařízení, které změní i starší auto na chytré
  • Startovací cena je 1 449 Kč za zařízení, plus 75 Kč měsíčně
  • Funguje doma v ČR i na dovolené v rámci EU

Je to malý modul, který zasunete do OBD portu a autu tak přidáte celou řadu chytrých funkcí. Uvnitř je SIM karta, která informace předá do cloudu a dál do mobilní aplikace ve smartphonu. Podobných projektů na internetu najdete několik, ale tenhle je první, který je adaptovaný na české prostředí, má plnou podporu a zajištěný vývoj do budoucna.

Klepněte pro větší obrázek
Chcete vědět, co se děje s vaším autem? Notifikace může kromě mobilu přijít i na chytré hodinky. 

Pro český T-Mobile je Chytré auto (T-Mobile.cz/ChytreAuto, link by měl být aktivní ještě dnes) důležitý projekt – vůbec první z internetu věcí, který se dostává do komerční nabídky. Základ tvoří systém kanadsko-americké společnosti Mojio, ale na adaptaci, optimalizaci a mobilní aplikaci se pracovalo v Praze. Od 1. prosince bude Chytré auto v nabídce, T-Mobile bude sbírat reakce a požadavky uživatelů a systém se bude nadále vyvíjet. Vše bude zpovzdálí sledovat mateřský Deutsche Telekom a dříve či později se projekt rozšíří i do dalších zemí s celkovým potenciálem 270 miliónů aut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na samotném zařízení není příliš co fotit, je úmyslně nenápadné.

Operátor plánuje další vývoj zařízení – časem se v aplikaci budou ukazovat například i informace o stylu jízdy, stavu paliva, SOS alert (notifikace v případě nehody) či Wi-Fi a další. Všechny nové funkce budu pro stávající zákazníky k dispozici automaticky. Platforma, na které aplikace běží, je i nadále otevřená, takže nad systémem může kdokoliv postavit vlastní aplikaci. Operátor oslovil české vývojáře v rámci T-Mobile hackathonu, aby vymysleli další aplikace rozvíjející koncept Chytrého auta. Akce se uskuteční první prosincový víkend.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Instalace je jednoduchá, stačí zasunout zařízení do OBD portu v autě, stáhnout aplikaci Motion (Android/Apple iOS) a postupovat podle pokynů na displeji.

Cena to nekazí

Vývoj projektu sleduji už několik měsíců a s obavami jsem vzhlížel k cenové politice, která zadusila už nejeden pěkný produkt. A víte co? T-Mobile příjemně překvapil. Zařízení stojí standardně 2 599 Kč, v rámci předvánoční nabídky je za 1 449 Kč (se smlouvou na dva roky). Paušální platba za konektivitu je 75 Kč měsíčně, což je myslím rozumná částka. Spojení navíc funguje nejen v ČR, ale na území celé Evropské Unie. Služba není nijak vázaná na další služby T-Mobilu, využívat ji tak mohou i zákazníci konkurenčních operátorů.

Novinku lze získat i na splátky. V rámci promo akce činí akontace 299 Kč, následuje 23 měsíčních splátek ve výši 125 Kč (23x50 Kč + 75 Kč za tarif). V předplacené sadě stojí Zařízení 3 499 Kč včetně ročního provozu (roční paušál 900 Kč + cena Zařízení 2 599 Kč).  Po roce od aktivace je potřeba kredit dobít, o blížícím se termínu odečtu je zákazník informován předem formou SMS na kontaktní telefonní číslo zadané při registraci do aplikace.

Co Chytré auto umí?

Český vozový park je velmi rozmanitý, což pro projekt typu Chytré auto znamená řadu komplikací. OBD port mají všechny vozy vyrobené od roku 2001, ale liší se množství dat, která jednotlivé modely do OBD posílají.

Některá auta nic, co by se Chytrému autu od T-Mobilu hodilo, a tak nezbývá než pracovat s daty, která si modul vytvoří sám. Naštěstí ani těch není málo. Uvnitř je GPS, která umožní nejen oznámit polohu zaparkovaného vozu, ale i sledování jedoucího vozidla v reálném čase. Integrované senzory jsou schopné zaznamenat otřesy, dozvíte se tak, že vám do auta někdo naboural, někdo se jej snaží vykrást, nebo odtáhnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I když je vaše auto skoupé na informace, v aplikaci najdete historii jízd, všechny lze zobrazit v mapě, u všech jsou údaje o čase, vzdálenosti atd. Zaznamenávají se i takové detaily, jako prudké brzdění či akcelerace. 
Klepněte pro větší obrázek
Do jedné aplikace lze připojit více aut. Jednotlivým jízdám můžete přidávat příznaky a odlišit tak například soukromé a služební jízdy. Export knihy jízd ocení malé firmy. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Důležitou součástí aplikace jsou notifikace. Vyskočí, když nastane nějaká akce (otřes auta, zahájení jízdy…), ale ani pak nezmizí navždy, najdete je v notifikačním centru. Notifikacím to trvá jen několik sekund, výjimkou je zpráva o ukončení jízdy, které to trvá cca tři minuty – to aby systém nehlásil každé zastavení na semaforech.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Notifikace je možné spravovat, nastavíte si, o kterých akcích chcete vědět, které vás nezajímají. Můžete dostat zprávu o překročení nastavené rychlosti, nebo že auto opustilo na mapě vyznačenou oblast.

Novější auta předají informaci o stavu autobaterie, systém ji pak dokáže dlouhodobě sledovat a upozorní na blížící se problém. Když máte ještě více štěstí (nebo ještě novější auto), získá Mojio také informace o stavu pohonných hmot. Umí pak dopočítat spotřebu a dlouhodobě ji sledovat. Do mobilu se vám dostanou i servisní hlášení přesně kódu chyby, kterou si tak v klidu vyhledáte na internetu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky Google Street View se můžete podívat přímo na místo, kde stojí vaše auto. Pochopitelně ne v reálném čase, ale i taková informace se může hodit. 

Ale z vlastní zkušenosti doplním, že jde o štěstí, nebo spíše shodu náhod. Mám auto staré jen pár měsíců, ale informace o palivu v aplikaci nevidím. Patrně jde o tu komplikaci, že můj vůz má dvě nádrže a dva druhy paliva (benzín, CNG), což je anomálie, na kterou systém není připravený.

Zařízení má paměť pro případy, kdy je mimo pokrytí mobilním signálem. Má také vlastní baterii, takže je schopné se ozvat, když jej někdo vyjme z konektoru. 

Diskuze (83) Další článek: Xiaomi Mi Mix je hit. Dostane bílý kabát a možná i kompaktnější verzi

Témata článku: , , , , , , , , T Mobil, Auto, Cena zařízení, Konkurenční operátor, DOS, Mobil, CNG, Malý modul, České prostředí, Promo akce, Vaš, Mojio, Rozumná část, Meš, Vývoj zařízení, Český T-Mobile, MOBI