TomTom Go 730: adept do Mensy (test)

Nová modelová řada navigátorů TomTom Go poslouchá vaše příkazy a má i vlastní inteligenci. Přečtěte si, co umí nové funkce. 4× video.
Kapitoly článku

Statický obraz vykreslí v realistických barvách situaci na křižovatce a v odbočovacích pruzích. Bohužel musím konstatovat, že tato na první pohled efektní technologie má ještě spoustu nedostatků a v některých případech může způsobit spíše zmatek než účinnou pomoc.

V situací, kdy máte krátce za sebou dva sjezdy, vidíte pouze jeden a snadno tak odbočíte příliš brzo nebo naopak pozdě. Musíte se orientovat podle vyznačených návěstí. V běžném zobrazení je přitom přesně vidět tvar křižovatky i s barevně vyznačenou trasou a zároveň s vaší pozicí. Je to mnohem přehlednější a neztrácíte tak kontrolu nad aktuální situací.

V zobrazení Lane Guidance tak vidíte pouze statický obraz, který mnohdy neodpovídá skutečnosti. Pokud se rozhodnete tento pohled využívat, je třeba sledovat stavový řádek se zkracující se vzdáleností k odbočce. To může být v hustém provozu dosti problematické.

Na názorné ukázce vidíte situaci před složitým systémem odboček ve vzdálenosti 700 m k místu plánovaného odbočení.

 
Nový realistický náhled: musíte si všimnout Vídně na ceduli

A tady je skutečnost s vypnutou funkci Lane Guidance. První obrázek vás bude svádět odbočit již na prvním sjezdu, který je na druhém obrázku zřetelný.


Co na tomto zobrazení není jasného?

Mluvte na mě slušně a já vás tam dovedu

TomTom Go 730 má integrovanou funkci rozpoznávání hlasu. Stává se tak sluhou, kterého můžete jednoduše dirigovat hlasovými povely. Jenže sluha není zase tak chytrý, jak byste očekávali. Musíte se nejdříve naučit, jak na něj mluvit a na co slyší.

Věřte, že nadávky na okolní řidiče bude s ledovým klidem ignorovat. Naopak některé systémové příkazy bude provádět ochotně podle vašich přání a stejně tak si bude zapisovat názvy ulic a čísla domů, kam chcete dovést.

Na posledním videu projdeme takřka kompletní nabídku TomTomu Go 730. Mimo jiné uvidíte, jak se pracuje s opravami map MapShare.

Pomóóóc

Vyskytne-li se při cestě nějaký vážný problém, jste nervózní, třesou se vám ruce a marně přemýšlíte, co udělat a kam zavolat. TomTom nabízí jednoduchý způsob navigace k centrům záchranné služby a dalším odborným službám, a také možnost, jak je telefonicky kontaktovat.

Pokud budete například účastníkem nebo svědkem automobilové nehody, můžete se pomocí funkce Pomoc! spojit s nejbližší nemocnicí a popsat jí svou přesnou polohu. Dále jsou zde v textové podobě různé užitečné návody, například průvodce první pomoci (bohužel ne v češtině).

 
První pomoc, bohužel jen v angličtině

Stále na příjmu

K dokonalému využití přístroje je potřeba mít telefon vybavený technologií Bluetooth. Nechte je s TomTomíkem chvíli o samotě na sebe působit. Dejte jim pár příkazů, vzájemně se osahají, vymění si pár genetických informací a po chvíli už spolu tvoří nerozlučný pár.

K čemu je to dobré? Hlavně k bezpečnému telefonování bez použití rukou a také k příjmu dopravních informací z webového rozhraní. V případě plné kompatibility telefonu je do paměti navigátoru načten i telefonní adresář a textové zprávy. Pro zřetelnější komunikaci je možné dokoupit a připojit kvalitnější externí mikrofon. Velkým minusem ale zůstává nekompatibilita s českou znakovou sadou. Takže z pana Černého je na displeji pan erny.

 
Co všechno lze dělat s připojeným telefonem

Tuc, Tuc, Tuc...

Dnes si těžko představit zařízení, které by neumožňovalo přehrávání hudby ve formátu MP3. Nejinak je tomu i u tohoto přístroje. Pro milovníky hudby není problém si na přídavnou SD kartu nahrát oblíbené skladby a přehrávat si je během jízdy. Ovládání je velmi snadné a intuitivní.

Komu nestačí vestavěný reproduktorek, může sladit frekvenci přístroje s volnou frekvencí autorádia a přehrávat si hutnou muziku na svých 100W reprosoustavách v automobilu, nebo ji přes Bluetooth spojit s patřičnými sluchátky. Navigující hlas nebo příchozí hovor pochopitelně přehrávání automaticky stopne.

 
Přehrávače hudebních souborů


Článek pokračuje v další kapitole: práce s obrázky, MapShare, doprava, hodnocení

Témata článku: , , Složitý systém, Chybějící tlačítko, Reprosoustava, Externí mikrofon, Šikovná funkce, Eliška, Adept, Tom, Běžné zobrazení, Sluha, Uzavírka, Celý povrch, Známá tvář, Radiopřijímač, Test, Velké minus, Přijatelný rozměr