TourNavigator: mapy pro chytré lidi (test)

Diskuze čtenářů k článku

Peter  |  16. 10. 2008 12:49

Ak to chce clovek pouzivat v CR alebo SR, tak OK, zjavne Ozi vyhrava. Je rozsirenejsi, nie je problem zohnat kriak, na rapidshare je kopec map uz kalibrovanych pre Ozi, nemusite si to sami skenovat a kalibrovat.
Ale to je troska kratkozrake. Australsky Ozi asi nikdy nebude mat take zmluvne vyjednania s producentmi map v jednotlivych EU statoch.
Ono totiz vacsina europskych mapovych DVD ide bez problemov importovat do Touratech QV alebo Fugawi. A tie samozrejme, by default, pracuju s Pathaway. TTQV odjakziva a Fugawi uz zasatavil vyvoj vlastnej CE aplikacie a podporuje Pathaway.
Okrem toho musim povedat, ze je to vec zvyku. Robil som spociatku aj s OziCE, ale Pathaway mi odzaciatku viac sedel. Je to super program a intuitivnost jeho ovladania hodnotim vyssie ako Ozi (to len aby som vyvazil opacne tvrdenia).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
brabenec  |  27. 01. 2008 09:48

Pane Dvorský, stálo by za to ujednotit si názvosloví. Ono to pravda podobně zní, holinky jako hodinky, ale význam je natolik jiný, že se divím, proč to tady vůbec řešíte. Jestli nebude chyba v tom, že nepoužíváte hezké slovo "stopa". Kouknul bych se i do slovníku, co je to route, track nebo path....
Škoda, že TourNavigator je splácaný z českých map, kanadského one-man sw pro PDA a teď už německého sw pro PC. "Výrobce" nemá ani programátora a ovládání podle toho vypadá. Uživatel potřebuje vyšší dívčí, zrak jak ostříž a stylus stále v ruce. Název článku je trefný

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
suttorad  |  17. 01. 2008 11:27

Na GC je GPSTuner vyborna vec - na kompase zobrazuje polohu slnka, takze aj ked kurz pri nizkej rychlosti alebo vplyvom slabeho signalu skace, natocenim PDA podla Slnka mam vzdy spravny smer postupu. Inak suhlasim s tvrdeniami o jeho rychlosti, resp. pomalosti - dovodom je .net platforma. Bohuzial na PDA som sa este nestretol s rychlou .net aplikaciou :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MarBen  |  06. 12. 2007 14:43

Hledal jsem turistickou alternativu k navigaci TomTom bez podmínky vlastního samotného navigování.

Nejdříve jsem se přikláněl k uživatelsky přívětivým SmartMaps, ale narozdíl od mapových podkladů mě kvalita vlastního sw, který má na starosti externí firma, nepřesvědčila už při instalaci. Jako mínus mi přišel i uzavřený systém map.

V tomto se mi zdál právě TourNavigator mnohem lepší - ověřený PathAway a kvalitní mapy mě téměř přesvědčily. Licence vázaná na paměťovou kartu mi ale opravdu nevyhovuje - nutnost fyzické distribuce sw, poplatek za nahrání na vlastní kartu a nezanedbatelný poplatek v případě nutnosti převést licenci na kartu jinou při výměně. Vážně jsem však uvažoval stále o "mateřské" aplikaci PathAway s tím, že si mapy zakoupím zvlášť elektronické, případně papírové a pak je převedu.

Nedalo mi to ale, a vyzkoušel jsem si i OziExplorer - věřím, že tento soft může někoho uchvátit, ale mě přišel přímo uživatelsky nepřívětivý a ani cena se mi nezdá nejnižší.

Při hloubání který vybrat jsem narazil na GPS Tuner. Po chvíli hraní bylo pro mě jasno - jednoduchý (vše co potřebuji však umí), levný, mapy si mohu připravit lehce sám. Na druhou stranu jsem musel zamáčknout slzu při pohledu, co všechno za mapy bych dostal k TourNavigatoru - takhle mě to bude stát nějakou práci.
Zatím úplná spokojenost, ovládat se dá i prstem, jen bych teď potřeboval někde sehnat baterku, který by vydržela při stále zapnuté GPS aspoň 24 hodin

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kopis  |  06. 12. 2007 16:31

Ano GPS Tuner mám na Kaiseru rovněž nainstalovaný. Je to skvělý software, který se perfektně ovládá jednou rukou, ale má i na tak kvalitním "železe" neuvěřitelný problém s pomalostí při práci (byť i s velmi malou) mapou. Prohlížení mapy je záležitost lehce na infarkt, pokud člověk neoplývá neomezeným časem. I vlastní převod map do požadovaného formátu a kalibrace na PC je "chuťovka", při práci s větší mapou je nutno "rozsekat" ji do menších souborů - např. mapu, která má 100 MB, rozdělil na 105 samostatných souborů (!!!). To je obrovská nevýhoda oproti Ozimu, který si hravě poradí s podstatně vetšími soubory. Takže pokud člověk předpokládá časté použití více druhů kvalitních (=velkých na data) map, tak GPS Tuner není to pravé ořechové. On totiž původně byl GPS Tuner (používám jej od 1. verze) "pouze" software pro aplikace typu geocaching (precizní kompas, navigace na bod) a mapy poměrně dlouho "neuměl", takže tato vlastnost tam je dodána dodatečně a není to asi příliš optimalizované pro větší množství mapových dat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  06. 12. 2007 18:17

S tou rychlostí je ozi nepřekonatelný. Je to formátem ozf3 u kterého je v paměti přístroje pouze viditelná část mapy. Navíc se zdá, že mapa v sobě obsahuje už vygenerované úrovně zoomu, čili žádné časově a paměťově náročné přepočty jako u konkurence. Mapy si dělám sám a ozi hravě zkousne i 500 Mpx obludy.
Ovládání je pro začátečníka složitější, ale časem zjistíte, že je vše tam kde má být :).
GPS tuner mi připadá jako hezky vypadající hračka, která zvládně pracovat tak maximálně se screenshotem z googlemaps. Ale každému co mu vyhovuje....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kopis  |  06. 12. 2007 18:28

Přesně tak to po letech zkušeností vidím i já, OziExplorer jej pro náročné nasazení opravdu nejlepší. Je jen škoda, že v TourNavigatoru nezvolili pro šíření map místo PathAway právě OziExplorer. Údajně proto, že OziExplorer neumožňuje žádnou ochranu map. ;-(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  06. 12. 2007 20:08

Nevim co porad maji s tou ochranou, na seznamu jsou mapy od Shocartu ve vyrazne lepsim rozliseni nez je u komercnich rastrovych map prodavanych pro navigace. Tak nevim co na tech datech chrani....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MarBen  |  07. 12. 2007 09:43

Zatím jsem s GPS Tuner zkoušel pouze cca megový pruh zkalibrované mapy. Na mapy jsem ale musel zcela opačně ... spojoval jsem kousky do většího (pak zjistil, že se nesmí dát progresivní kódování JPEG souboru) a nakonec poskládanou mapu zkalibroval čtyřmi krajními body. Práce s Map Calibrator (program na kalibraci map pro GPS Tuner) mi přišla velmi intuitivní, bezproblémová. Ale upozorňuji, že šlo o megový soubor, tedy žádné velké monstrum.

Ve vlastní aplikaci mi přijde práce s touto mapou bezproblémová, ovšem pro mne je hlavním použitím zjištění polohy na turistické mapě při chůzi (mapa mi bezproblému stíhá), ale ani při jízdě autem jsem nezaznamenal problém, i když pravda - hlídal jsem spíše reálný provoz než-li ukazatel polohy.

Druhou důležitou funkcí pro mne je záznam prošlé trasy s možností přidání důležitého bodu - tady jsem přímo nadšen přímočarostí (jednoduchostí) a jediný problém vidím mimo sw ve výdrži Kaisera při zapnuté GPS.

Věřím, že mnoho lidí vyžaduje pokročilejší funkce (i když si teď neodkáži představit, co by mi mohlo v GPS Tuneru chybět), ale určitě doporučuji vyzkoušet všechny, protože jen tak člověk pozná, co opravdu potřebuje-využije a co mu vyhovuje.

Píši to proto, že sám jsem na základě diskuzí začínal mít pocit, že jedině OziExplorer je ten správný, případně PathAway, až jsem narazil na soft, který je ten správný pro mne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  07. 12. 2007 11:33

Jak jsem již zmínil, v tomhle směru je na trhu poměrně značný výběr takže si vybere opravdu každý. Nevím přesně jak je to u konkurence, ale u OZIho velmi si cením možnosti 100% výměny dat mezi malým Ozim pro PPC a velkým Ozim pro PC (trasy, cesty, body, mapy ...). Tuším že právě mapy Tournavigatoru v PC QV neotevřete, nebo se pletu?
S kalibrováním malých map je to bez problémů, u velkých map vylezou v plné kráse rozdíly v projekci atd. a pak nevím jestli na to Map Calibrator bude stačit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Marný  |  09. 12. 2007 11:41

GPS Tuner levný? Mně jako levný moc nepřijde (pokud někde není v akci), navíc máte zdarma upgade pouze na rok - takže já koupil celkem draze verzi 5.1, teď se objevila 5.2, a už mám smůlu - upgrade rozhodně kupovat nehodlám, kosmetické změny za 50% ceny nestojí.
A pokud se s GPSTunerem ocitnete někde na rozhraní map, tak je práce s ním zoufalá - střídavě načítá jednu a druhou mapu a je v podstatě nepoužitelný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rasasak  |  06. 12. 2007 10:25

dobry den, zajimalo by me, jesli neni nejaka podobna aplikace ( zabivajici se turistickou pesi navigaci), ale na mobilni telefony ... presne s OS Symbian s60v3

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kopis  |  06. 12. 2007 11:04

Ano existuje - SmartComGPS, je to vynikající software pro práci s naskenovanými mapami. Díky rozšířené platformě je možno používat verzi TopoMap CZ v měřítku 1:15.000, která je neuvěřitelně podrobná. V poslední verzi pracuje SmartComGPS i s interními GPS chipy (např. v E90).

Právě Topo Mapy v měřítku 1:50.000 (ať v TourNavigatoru nebo SmartMaps) jsou stále málo podrobné. Možná pro geocaching to stačí, ale pro pohyb v úplně neznámém horském terénu chybí detaily typu lesní cesta / stezka. Ty jsou neuvěřitelně kvalitní právě v té mapě 1:15.000 - je sice staršího data, ale detaily je nepřekonatelná. Je škoda, že PlanStudio (SmartMaps) nepokračuje v distribuci dalších topo map v měřítku 1:25.000, protože ty jsou rovněž podstatně lepší, než měřítka 1:50.000 ale zatím bohužel pokrývají pouze pár atraktivních lokalit (např. nejsou Jeseníky).

Co se týče komfortu ovládání v terénu s rukavicemi za chůze, tak v TourNavigatoru silně chybí možnost ovládání virtuálními tlačítky, které umí i OziExplorer i SmartMaps - to by měli autoří co nejdříve dodělat.
A snad budou distribuovat i podrobnější mapy pro ČR ve stejné kvalitě, jako už mají např. Vysoké Tatry (1:25.000).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
H.  |  06. 12. 2007 12:41

Pětadvacítky od Plan Studia vychýzejí z papírových map od firmy Geodezie Online a pokud vím, rozhodně nebudou mít v tomto měřítku pokryté celé území, pouze atraktivnější místa. Prostě jde o to tu mapu prodat a některá území záruku navrácení vložených prostředků jednoduše neposkytují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BeeSee  |  06. 12. 2007 14:12

samozřejmě, například mapa od garminu zde: http://gps-navigace.fons.cz/gps-navigace/pro-pda/mobil/software/?products=detail&pid=878

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SmartMaps  |  12. 12. 2007 10:27

Dobrý den,
v naší nabídce se objeví aplikace pro tento OS, momentálně je možné si stáhnout testovací demo z adresy http://public.webmapy.cz/smsymbiandemo.zip, nabídka map bude shodná s PDA/PNA verzí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ananta  |  06. 12. 2007 09:59

Zajímavá skupina produktů....
Zdá se mi, že produkt SmartMaps, tedy nová verze, která spadá do skupiny "kup a jdi" je pro mé účely mnohem přívětivější, tedy její aplikace zaměřená na uživatelský komfort.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Benedikt Dvorský  |  06. 12. 2007 10:13

Děkuji za upozornění - stydím se za takový překlep, samozřejmě jste správně pochopila, že šlo o "Buy and go".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Warhead  |  06. 12. 2007 08:36

hmm k podobnemu zaveru jsem dosel take , dost pomale na jistych PDA a neprehledne, uvidime jak pujde expres

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor