Trojlístek nových TomTomů sází na chytré hledání cest

Novou řadu navigací Go 950, Go 750 a Go 550 spojuje technologie IQ Routes, aktivní držák a nové uživatelské rozhraní. Známe první podrobnosti.

TomTom představil trojici nových automobilových navigátorů. Modely Go 950, Go 750 a Go 550 spojuje především chytré vyhledávání tras pomocí technologie IQ Routes a několik drobných novinek. Nejprve si ale ujasněme, čím se jednotlivé modely liší.

Nejvyšší model Go 950 nabídne mapové podklady kompletní Evropy, USA i Kanady. Výrobce se dále chlubí technologií Enhanced Positioning Technology pro nepřerušenou jízdu i v tunelech; to však uměly i starší navigace. Model 750 nabídne mapy ve 45 státech Evropy a konečně 550 obsáhne pouze Českou republiku. Kompletní mapové podklady Evropy byly navíc rozšířeny o Maltu, Řecko a Turecko. O konkrétnějších rozdílech dostupné informace mlčí, také ceny jednotlivých modelů budou oznámeny až na podzim.

 
Vzhled nových navigací doznal jen decentních změn

Nyní ke společným funkcím. Rozhodně potěší aktivní držák s integrovaným přijímačem RDS-TMC. Pasivní držáky dodávané i k těm dražším modelům nepatřily, velmi mírně řečeno, k těm nejlepším. Opět ale nejde o úplnou novinku, vždyť modelová řada x40, která se však u nás oficiálně neprodávala, byla již dodávána právě s aktivním držákem.

  
Při spojení s počítačem se přenesou informace pro IQ Routes a opravy v mapách

Tisková zpráva oznamuje podporu hlasových příkazů a hlasového ovládání, aby v závěru dodala, že náš mateřský jazyk podporován není. Zatím budete moci procvičit svou angličtinu, němčinu či jiný evropský jazyk. Opět nejde ale o novinku, hlasové ovládání nabízel třeba právě TomTom Go 740.

 
Nová hlavní nabídka by měla být přehlednější, změn doznalo i prostředí navigace

Vraťme se ale ještě k tomu hlavnímu, podpoře IQ Routes. Zde TomTom uvádí, že až v 35 procentech případů využije navigace díky IQ Routes rychlejší trasu, která šetří čas a náklady. Systém IQ Routes sbírá anonymně data od uživatelů, konkrétně doby průjezdu jednotlivých úseků cest. Při spojení navigace s počítačem přes aplikaci TomTom Home se tyto přenáší do centrálního systému, vyhodnocují a vrací zpět do navigace uživatele. IQ Routes dle slov TomTomu obsahuje databáze na 15 milionů kilometrů silnic ve 24 evropských zemích. Zde nemáme důvod nevěřit, nejkratší ani na první pohled nejlogičtější cesta nemusí být zdaleka nejrychlejší. I nový trojlístek navigací nabídne opravu map TomTom MapShare.

 
TomTom umí upozornit na spoustu nebezpečí na cestách: třeba na blízkost školy

Nejdůležitější a skutečnou inovaci tedy představuje přepracovaná hlavní nabídka. Zde bylo na čase, nabobtnalá nabídka skutečně potřebovala změnu jako sůl. Aby TomTom nezůstal stranou zeleným snahám, přidal do nabídky volbu Eco Routes. Vypočítá optimální trasu s ohledem na spotřebu paliva.

  
Ekonomická trasa nesmí chybět v žádné současné navigaci

Sečteno a podtrženo, nová řada Go x50 přinese do českých navigací jen několik významnějších změn. Hlasové ovládání zatím nefunguje v našem jazyce a rozšířené mapové podklady využije pouze zlomek cestovatelů. Další rozšíření technologie IQ Routes v navigacích však vítám, čím víc řidičů bude sbírat informace o českých silnicích, tím lépe se nám bude jezdit.

Diskuze (19) Další článek: Video: Šéf Nokie o představených novinkách a předvánočním trhu

Témata článku: , , Hledání, Chytré, Milión kilometrů, Navigatoru, Nov, Tom, Mateřský jazyk, Evropský jazyk, Pasivní držák