Videorecenze: navigace s TomTom One

Právě testujeme nový navigační systém TomTom One. Ještě před vydáním samotné recenze se můžete podívat na video, jak vlastně taková navigace v autě vypadá. Uvidíte plánování trasy, 3D mapu a poslechnete si hlasovou navigaci.

One je nejnovější navigátor značky TomTom, který je v ČR v prodeji. Stejně jako předchozí modely Go jde o samostatné zařízení, které nevyžaduje počítač, externí GPS přijímač ani žádné další doplňky. Dodávaný držák se upevní na přední sklo automobilu, zasune se do něj navigátor a hned můžete jet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

TomTom One se funkčně příliš neliší od navigátorů Go (megarecenze). Je menší, skladnější a hlavně levnější, prodává se přibližně za 12 500 Kč. Chybí mu podpora handsfree, takže se přes něj nedá telefonovat. Technologii Bluetooth ale podporuje, umí se spojit s mobilem a v zahraničí třeba stáhnout aktuální dopravní informace.

Rozdíl je také v podpoře map. Zatímco TomTom Go se dodává s téměř celou západní Evropou (podle verze), součástí balení TomTomu One je jen Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Další mapy je nutné dokoupit – Evropa se prodává za dalších pět tisíc korun.

Myslím, že mnoho majitelů TomTomu Go zbystřilo a už se ptají, kde mohou pro svůj navigátor sehnat mapu Slovenska. Bohužel zatím nikde, tato sestava je k dispozici pouze pro TomTom One.

TomTom na videu

S TomTomem One jezdíme zatím jen pár dnů a ještě bude chvíli trvat, než připravíme jeho plnohodnotnou recenzi. Už nyní vám ale můžeme nabídnout něco, co jsme zatím u žádné autonavigace neudělali. Na videu si můžete prohlédnout, jak to vlastně při jízdě s navigačním systémem vypadá. Přestože je na videu model One, úplně stejné je to i u TomTomu Go, velmi podobné u verze pro kapesní počítače nebo smartphony. V podstatě stejným způsobem přistupují k navigaci i ostatní systémy.

Video jsme netočili přímo v automobilu. Využili jsme funkci pro simulaci naplánované trasy. Až na blikající nápis Demo je ale chování TomTomu úplně stejné jako ve skutečnosti. Vlastně až na rychlost ukázky, kterou jsme oproti skutečnosti třikrát zrychlili, abyste se nemuseli dívat, jak padesátkou jedeme několik kilometrů rovně.

Video je sestříhané a skládá se ze čtyř částí:

1. Plánování trasy: uvidíte, jak se na dotykovém displeji zadává adresa, jak se volí typ trasy a jak probíhá výpočet.

2. Navigace ve městě: na displeji je pohyblivá 3D mapa s aktuální pozicí a hlasová navigace říká, co dělat.

3. Navigace na dálnici: totéž jako v předchozím případě, ale s dvojím napojením na dálnici. Jsou zde trochu jiné hlasové povely.

4. Kruhový objezd a cíl: podívejte se a poslechněte si, jak si TomTom One poradil s třetím výjezdem z kruhového objezdu a jak dojel do cíle.

Pro přehrání videa klepněte na následující obrázek. Video vyžaduje podporu formátu flash.

Personální inzerce

Na závěr si trochu mimo souvislost s článkem dovolíme malý inzerát. Je určen čtenářům, které zajímá navigace v autě nebo v terénu, kteří mají v této oblasti přehled a chtěli by se jí věnovat profesionálně. Pokud by vás bavilo připravovat články o navigaci a navigátorech, napište prosím na e-mail marek.lutonsky@cpress.cz.

Hledáme redaktora, který se bude specializovat právě na oblast navigace. Bydliště v Brně nebo v okolí je výhodou, práce je velmi vhodná i pro studenty vyšších ročníků vysokých škol. Podmínkou je výborný písemný projev, samozřejmě práce na počítači, v tomto případě vyžadujeme i řidičský průkaz skupiny B.

Diskuze (43) Další článek: Aktuální ceník: březen – měsíc plný slev

Témata článku: , , Řidičský průkaz, Tom, Videorecenze