Zoner Photo Studio 9 a GPS: fotky na mapě

Jednou z novinek v Zoner Photo Studiu 9 je možnost přidat k fotografiím data z GPS. Na mapě lze potom zobrazit místo pořízení snímku. Podívejte se na praktické využití této funkce. Ukázky galerií.

Zoner Photo Studio je prohlížeč a editor fotografií. Právě dnes se začíná prodávat jeho nejnovější verze 9. Jednou z novinek ve srovnání s předchůdci je podpora GPS – možnost přiřazení geografických dat ke snímkům. Tuto novou funkci jsme podrobně vyzkoušeli.


Prostředí Zoner Photo Studia 9

Tip: kompletní přehled nových vlastností Photo Studia 9 najdete na této stránce

Do map, pro tisk, pro prezentace

Photo Studio 9 umí přiřadit data z navigátoru GPS ke snímkům pořízeným digitálním fotoaparátem. Přímo ze Zoneru se tak na internetové nebo offline mapě můžete podívat, kde byla fotografie pořízena. Odkaz na internetovou mapu lze přidat k obrázkům v HTML galeriích, můžete u nich zobrazit také zeměpisné souřadnice a nadmořskou výšku. Stejné údaje se mohou objevit na vytisknutých obrázcích a také při nejrůznějších elektronických prezentacích.

Jednotlivé možnosti využití v článku podrobně rozeberu. Budete si moci také prohlédnout dvě internetové galerie, kde jsou u snímků odkazy na internetové mapy.

Čas na jedné a druhé ruce

Na digitálním fotoaparátu, který pro tuto funkci využijete, nezáleží. Jedinou podmínkou je, aby zapisoval datum a čas do hlavičky EXIF. ale neznám digitál, který by něco takového neuměl. Lze dokonce použít i některé nejnovější fotomobily.

U GPS přijímače je důležité, aby se z něj daly vytáhnout data prošlých tras v některém z následujících formátů:

  • NMEA 0183 (.txt)
  • GPS Exchange Format (.gpx/.xml)
  • Ozi Track Point Files (.plt)
  • Garmin PCX5 Format (.trk/.grm)
  • Geosat track log (.xml)

Ze hry je bohužel většina autonavigací. Jen velmi málo z nich dokáže zaznamenávat projetou trasu a ještě menší část podporuje export těchto dat. Úspěšně lze ale použít většinu turistických navigátorů. Sám jsem při testu použil Garmin eTrex Legend C, stejně dobře ale poslouží i levné navigace eTrex známé z akce Mountfieldu. Nepoužité se dají v bazarech sehnat už za tři tisíce korun.

Tip: turistickou GPS můžete využít třeba také pro geocaching.

V datech z GPS navigátoru se stejně jako do EXIFu zaznamenává časový údaj. Zoner (zjednodušeně) nedělá nic jiného, než hledá čas snímku v GPS datech. Když ho najde, na stejném řádku si přečte a do hlavičky fotografie zapíše zeměpisnou polohu a nadmořskou výšku. Pokud nenajde stejný čas, použije buď poslední známý údaj, anebo pozici dopočítá lineárním proložením hodnot – můžete si vybrat.


Možnost nastavení, co se má udělat, když Zoner v GPS nenajde čas pořízení snímku

Kde jsi tohle vyfotil?

Je jasné, že GPS navigace musí být v době pořízení snímku zapnutá a musí přijímat data od satelitů. Je také nutné, aby ukládala prošlou trasu. Doma jsem z Garmina stáhnul trasu do počítače, do programu MapSource. Výsledný soubor jsem uložil do formátu GPX, kterému rozumí Zoner Photo Studio 9.

V Zoneru je napřed nutné přiřadit GPS informace ke snímkům. Vyberete obrázky a z nabídky zvolíte funkci Přiřazení GPS údajů. Najdete uložený soubor s trasou. Pokud čas v navigátoru z nějakého důvodu neodpovídá času ve fotoaparátu (a tedy i v EXIFu), můžete rozdíl zadat a tím jej kompenzovat. S rozdílnými časy by bylo přiřazení zeměpisných informací chybné.


Nabídka pro práci s GPS daty 

V políčku se rovnou ukážou zeměpisné souřadnice a nadmořská výška. Tyto údaje můžete ručně upravit. Koneckonců je můžete také napsat úplně sami, když nemáte GPS a chtěli byste třeba v internetové galerii ostatním říct, kde byly fotografie pořízeny. V případě, když si dokoupíte produkt Zoner Photo Map (viz níže), dá se místo určit výběrem bodu na offline mapě.

I bez těchto map si ale v tomto dialogu můžete souřadnice prohlédnout na internetové mapě. V nabídce je sice pouze služba Google Maps, do políčka lze ale zadat vlastní odkaz, třeba na Mapy.cz.

 
Funkce pro spárování dat z GPS s fotografiemi • náhled v Google Maps • náhled v Mapy.cz

GPS informace lze ke snímkům přiřazovat postupně, anebo hromadně – jedním stisknutím tlačítka ke všem vybraným fotografiím.

Jakmile fotografie obsahují data z GPS, zobrazí se v informačním boxu Photo Studia. Je zde vidět zeměpisná šířka, zeměpisná délka a nadmořská výška. Klepnutím na kterýkoli údaj se otevře okno s velkou mapou. Dá se k ní dostat i z nabídky.


Zeměpisné informace k fotografii

V tomto prohlížeči je opět standardně připraveno jen prohlížení v Google Maps, stejným odkazem jako výše ale lze přidat i Mapy.cz. Tentokrát už velikost okna stačí. V levé liště jsou náhledy všech vybraných obrázků. Stačí je vybírat a v mapě se hned bude zobrazovat, kde byly pořízeny.

 
 
Stejné místo v klasické a ortofotomapě na Mapy.cz a Google Maps

Ukázkové galerie

Geografické informace se ale v Photo Studiu dají využít i jinak. Nejatraktivnější jsou HTML prezentace. Zoner je umí odjakživa, tentokrát ale k mnoha informačním údajům můžete přidat i zeměpisné souřadnice a nadmořskou výšku. Navíc se může zobrazit odkaz nebo odkazy na internetové mapy s místem pořízení fotografie.

Pokud jde o informace, Zoner používá nové proměnné {CAM_LATITUDE}, {CAM_LONGITUDE} a {CAM_ALTITUDE}. Nemusíte si je pamatovat, dají se vybírat ze srozumitelného seznamu. Pro vytvoření odkazů na mapy se používá tag {GPSLINK}, jehož obsah můžete uživatelsky měnit. Standardně zde byl odkaz na Mapy.cz, úpravou ale můžete přidat i Google Maps. A když si pohrajete s nastavením, tak určitě i řadu dalších internetových mapových služeb.

  
Nastavení, jaké informace se mají ukázat pod fotografií • snadný výběr informací •
definice odkazů na internetové mapy

Připravil jsem ukázkovou galerii fotografií. Pod každým snímkem si můžete prohlédnout místo jeho pořízení na mapách Mapy.cz a ve službě Google Maps. Raději upozorňuji, že jsem fotil kvůli prezentaci nové funkce Photo Studia, nesnažil jsem se o velké umění.

Vzpomněl jsem si také na GPS záznamy, které jsem pořídil v Norsku při testu autonavigace Mio C710+. Starší navigační data jsem v Photo Studiu spároval s fotkami a znovu si přesně připomněl místa, kde jsem před několika měsíci byl.

Na tuto testovací galerii se také můžete podívat. U autonavigace je ale nevýhodné, že ukazuje jen místo, kde jste zaparkovali. Obrázek je téměř vždy pořízený jinde. Je to vidět na snímcích z Bergenu (rybí trh, Bryggen, loď v přístavu) nebo třeba na fotografii z modře osvětleného tunelu. U ní Zoner vzal poslední známou hodnotu – těsně před tím, než GPS přijímač ztratil signál.

Nejsme stroje

Tři výše zmíněné geografické proměnné se dají v Zoner Photo Studiu 9 využít i jinak. Mohou se například zobrazit mezi informacemi při tisku. Dají se zobrazit při prezentaci na monitoru, při DVD prezentaci.


Souřadnice při prezentaci fotografií na monitoru

Souřadnice se dají vložit i přímo do obrázku, podívejte se na následující příklad:

Klepněte pro větší obrázek
Fotografie s vloženými souřadnicemi

Informace v podobě zeměpisné šířky a délky ale bohužel téměř nikomu nic neřeknou. Škoda, že Zoner Photo Studio 9 nedokáže tato data přetransformovat do lidské řeči. Určitě by bylo lepší, kdyby se místo „49° 07` 43" S, 16° 45` 46" V“ zobrazilo například „blízko: Mohyla míru, Prace, Brno, Jihomoravský kraj, Česká republika“ apod.


Nastavení zobrazení informací při tisku • nastavení prezentace

Půjde to i bez internetu

Zoner k Photo Studiu nabízí k dokoupení offline mapy Zoner Photo Map. S nimi není nutné zobrazovat místo pořízení snímku v internetových mapách, poloha se ukáže v mapách nainstalovaných na počítači. Photo Map se prodává v následujících variantách:

  • ČR 1 : 100 000 – 299 Kč
  • SR 1 : 100 000 – 299 Kč
  • ČR 1 : 75 000 – 399 Kč
  • ČR a SR 1 : 100 000 – 499 Kč
  • ČR 1 : 75 000 a SR 1 : 75 000 – 599 Kč

U Photo Studia 9 Professional je mapa ČR nebo SR (pro slovenské uživatele) v ceně. Photo Studio podporuje také offline mapy SmartMaps.

Ještě se ale dá jít o kus dál

Od podpory GPS v Zoner Photo Studiu 9 jsem očekával ještě něco víc. Doufal jsem, že bude možné zobrazit galerii formou mapy. Byla by na ní vidět trasy a na ní malé náhledy nebo body v místech, kde byly fotografie pořízeny. Klepnutím by se zobrazil velký obrázek. Tuto funkci ale Photo Studio nenabízí. Škoda, tady se musíme obrátit na jiné programy, například OziPhotoTool.

Možnost přiřadit k fotografiím zeměpisné souřadnice je ale i tak skvělá a hodně užitečná. O novém Photo Studiu osobně uvažuji už jen kvůli této funkci. Plná verze ve verzi Professional stojí 2 499 Kč, ve verzi Home 1 499 Kč a ve verzi Classic 399 Kč (kompletní ceník). Podporu GPS obsahují všechny tři verze, v ostatních parametrech se ale hodně liší. Zoner nabízí také možnosti výhodnějšího upgradu ze starších verzí Photo Studia.

Photo Studio 9 si můžete pro vyzkoušení stáhnout v třicetidenní, funkčně neomezené demoverzi.

Diskuze (25) Další článek: Říjnová meganadílka zlevněných mobilů (aktuální ceník)

Témata článku: , , Uložený soubor, Studio, Photo, F +, Photo Studio, Velký obrázek