Cozmo: Umělá inteligence jako roztomilý dětský robot

Špičkové mozky z robotiky, umělé inteligence, psychologie a designu daly hlavy dohromady a stvořily hračku. Anki Cozmo je roztomilý robůtek.

Když chtěl Google vypustit do ulic první robotické „auto bez řidiče“, udělal jej roztomilé, aby jej lidé vnímali pozitivně. Se stejným záměrem vznikal také Anki Cozmo (anki.com/cozmo), jeho tvůrci dokonce tvrdí, že je to nejroztomilejší robot na světě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej místo obličeje, pásy pro lepší prostupnost a vysokozdvižné rameno, na které se dá nasadit několik nástavců. Cozmo s ním například postaví komín z kostek (a pak jej zbourá).

Designem to pochopitelně nekončí, jeho schopnosti (tvůrci mluví o osobnosti) mají sloužit k zábavě především dětí. Cozmo pozná svého majitele, nečeká na podnět, ale sám přichází s nápady. Nemluví anglicky, má svou vlastní řeč, nebo spíše sadu zvuků, které budou rozumět děti po celém světě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Umí být i mírně naštvaný, když si jej dítě delší dobu nevšímá, sám vyrazí prozkoumávat okolí. Večer může být ospalý, čímž má pomoct dostat dítě do peřin.

Čím více si s ním děti hrají, tím více her se odemyká, pokud je dítě zvládá, úkoly jsou složitější a složitější. Prostřednictvím aktualizací se robot učí nové věci, stále více by se měl chovat jako živý tvor. Pomocí umělé inteligence se učí, buduje si osobnost. V další fázi by se měl robot otevřít vývojářům, kteří tak dále rozšíří jeho možnosti. Připravuje se také jednoduchý grafický jazyk, který dětem umožní proniknout do základních principů programování.

Klepněte pro větší obrázek
Když se Cozmo nabíjí, tak u toho spí, funí a chrápe, zkrátka dává o sobě neustále vědět.

Cozmo stojí 160 dolarů (asi pět tisíc korun), zatím běží předprodej, k zákazníkům se má dostat v říjnu. V balení je kromě robota a nabíječky také trojice interaktivních kostek Power Cube, které Cozmo používá při hrách. Baterie vystačí na dvě hodiny a obslužná aplikace existuje ve verzích pro Apple iOS a Android.

PS: Připadá vám jméno Anki povědomé? Jejich autíčka Anki Drive dostala nezvykle hodně prostoru při Apple keynote začátkem roku 2014.

Diskuze (1) Další článek: Do prodeje jdou tři nové Alcately řady Pop 4. Známe ceny

Témata článku: , , Robot, Obslužná aplikace, Inteligence, Programování, Rameno, Robotické auto, První robot, Podnět, Jak, Apple keynote, Základní princip, Komín