Dnes začíná Google I/O. Čekejte nový Android M a…

Dnes v 18:30 vypukne konference I/O 2015, na které Google představí nejvýznamnější novinky roku. Co můžeme čekat?

Co raději nečekejme

U Googlu nikdy nevíte, je možné, že vytáhne další ze svých fantastických projektů X (v minulosti auto bez řidiče, Google Glass, balónový internet Project Loon adal.). Spíše se však držme při zemi, stále jde primárně o konferenci pro vývojáře. Novinky by tak měly být hračkou primárně pro programátory, ale naděje pro technické fandy umírá poslední!

Klepněte pro větší obrázek
Dnes v San Francisku začíná Google I/O 2015

Čekat bychom neměli ani nové příspěvky do rodiny Nexus. I když už víme, že letos budou dva smartphony od LG a Huawei, indicie napovídají, že to nebude na dnešní akci, ale spíše v tradičním srpnovém termínu. Ale ani tady nejsou naděje marné, vždyť posledně byla řeč o hodinkách (LG G Watch, Moto 360), televizích a autech s Androidem, ani letos to nemůže být nuda!

Dalo by se však konstatovat, že Android může být všude. Ale nasazování těchto platforem do praxe zatím skřípe. První vozy s Android Auto se dostávají na trh teprve dnes a stejně tak stále čekáme na záplavu televizorů a dedikovaných přehrávačů s Android TV. Nejúspěšnější je zatím Wear, naopak nejméně (čti „vůbec“) bylo slyšet o Androidu Home pro obsluhu chytrých zařízení v domácnosti a kolem domu.

Co čekat můžeme

A právě Android Home by se měl do obrátek roztočit letos – bude to pod hlavičkou projektu Brillo, který má být operačním systémem pro „internet věcí“? V této oblasti toho nevím mnoho, ale nosnou novinkou letošního I/O má být…

Android M, kde M symbolizuje další písmeno v abecedním pořádku Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat a Lollipop. Nechme teď stranou, jestli to bude Marshmallow, Marzipan, nebo Milky Way, jméno se stejně dozvíme až později s uvedením systému mezi lidi.

Klepněte pro větší obrázek
Figurky před Googleplexem. Která přibude v létě 2015?

Očekávejme vyšší rychlost, lepší kontrolu nad bezpečností dat v telefonu a podle některých i podporu čteček otisků prstů pro přihlašování do webových služeb. Tuto technologii dnes má Apple (Touch ID) a pracuje na ní i Microsoft (Windows Hello a Passport ve Windows 10).

V souvislosti s novou verzí Google zapracuje také na Android for Work a tedy duálním řešení, kdy mohou mít aplikace dva profily: pracovní a domácí, čili uživatel si vystačí s jedním telefonem, který může používat oběma způsoby. AoW není úplnou novinkou a souvisí se starší akvizicí, nicméně nyní by měla technologie lépe pracovat i s těmi nejcitlivějšími podnikovými daty, aby tak plně podporovala přístup BYOD.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Současný balík Android for Work

Android Wear se v průběhu roku dočkal řady vylepšení. Konkurenční situace se však změnila, Google musí reagovat na Apple Watch a další. Dočkáme se nějaké zásadní změny, která by Wear posunula k výdrži delší než jeden den? Právě to je největší bolestí platformy…

Klepněte pro větší obrázek
Wear. Nastane posun?

Android TV měl do zatuchlého světa televizí vletět jako jasná kometa, ale stalo se něco úplně jiného, s vlastním OS s původem v „mobilním světě“ přišla celá řada dalších výrobců. Sony a Panasonic dělají televize, Nvidia a Asus set-top-boxy/konzole. Co bude dál? Bude se toto googlí dítko vyvíjet? Loni se nám zdálo, že má nakročeno správným směrem…

Android Auto je v ještě těžší situaci – něco změnit v automobilovém průmyslu je na dlouho. Také tato platforma dává smysl, ale bez podpory automobilek to neznamená nic. Dočkáme se dalších velkých oznámení o spolupráci? Firmy 12 měsíců implementovaly a implementovaly, ale první vozy s nativní podporou zatím na trh uvádí jedině Hyundai. A co další automobilky včetně Škody, která loni nechyběla na seznamu spolupracujících automobilek?

Zahraniční média spekulují o proměně systému Wallet v Android Pay, který by mohl lépe zaútočit na stejnojmennou platební platformu od Applu. Nasvědčuje tomu uzavření partnerství s některými americkými operátory. Plnohodnotný Wallet však u nás není dostupný, pokud by se tedy na tomto poli skutečně něco odehrálo, tuzemského trhu se to asi týkat nebude. Je to škoda, Česko a Slovensko totiž podle mnoha studií karetních společností Mastercard a Visa patří k nejotevřenějším trhům vůči novým technologiím. Například relativní rozšíření platebních karet s NFC u nás patří k těm nejvyšším. Když platit NFC kartou, proč ne i mobilem?

Klepněte pro větší obrázek

Android ve Windows a přímý přenos z vesmíru

Microsoft na Buildu oznámil snadnější konverzi aplikací z Androidu a iOS do Windows Storu. Google se naopak pokouší spouštět aplikace z Androidu na Windows přímo a to s pomocí emulátoru uvnitř Chromu. Technologie už dnes funguje překvapivě dobře, Google by se s ní tedy mohl na I/O konečně oficiálně pochlubit.

Klepněte pro větší obrázek

O rozdělení Google+ si přečtěte na Živě.cz, zajímat by nás mohly snad jen protokol Cast a na něm postavený Chromecast 2.0. V létě to budou už dva roky od představení streamovací HDMI tyčinky a od té doby se toho moc nestalo. Google sice představil Cast for Audio, tedy upravený protokol pro šíření zvuku třeba do chytrých reprosoustav, ale samotný HDMI dongle se nezměnil a dodnes nezvládá ani komunikaci skrze pětigigahertzový signál Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I s malým Chromecastem lze zahrát velké divadlo. Otřepané, ale pravdivé... 

O protokolu Google Cast se přitom na letošní I/O rozhodně bude mluvit, v programu je totiž i přednáška o víceobrazovkových aplikacích s využitím právě protokolu Cast. Dočkáme se tedy nových schopností protokolu a třeba i nové verze Chromecastu?

Je The Earth in real time jen hezký název přednášky, nebo i něco víc? V anotaci se dozvíme, že chce Google posunout satelitní snímkování někam dál a pomoci by mu v tom měla jeho loňská akvizice satelitní snímkovací společnosti Skybox, která se specializuje mimo jiné i na komerční natáčení videa povrchu Země z kosmu. Google by tedy mohl oznámit třeba přístup k velmi čerstvým satelitním snímkům ve svých mapách.

Klepněte pro větší obrázek

Virtuální realita. Zn.: low cost!

Loňští návštěvníci I/O dostali papírový Cardboard – skládačku, do které stačilo zasunout mobilní telefon a člověk tak získal laciné brýle pro virtuální realitu. Prvně to vypadalo na bezvýznamnou hračku, ale v průběhu roku se ukázalo, že to celé dává smysl! Zájem o laciný Cardboard byl tak velký, že jej dnes za pár dolarů vyrábí a prodává v různých podobách hromada e-shopů. Tým Cardboardu se v mezidobí rozšířil, a tak se doslova nabízí, aby Google ukázal zase něco nového. Facebook má Oculus Rift, Microsoft HoloLens, Google experimentální Project Tango a ultralaciný Cardboard. Posune jej někam dál?

Klepněte pro větší obrázek
Začalo to jako laciný gadget pro příchozí na I/O 2014, nicméně se zdá, že s ním má Google větší plány – respektive s technologií samotnou

Jisté jsou jen dvě věci: 1) o Google I/O 2015 toho moc nevíme a 2) bude to zajímavé. Buďte u toho s námi, sledujte MobilManii!

Diskuze (3) Další článek: iPhone má neuvěřitelnou chybu. Stačí poslat tuto zprávu a vypne se

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , Project Loon, I/O, Konkurenční síť, BYOD, Nový Android, Divadlo, Nov, Přednáška, O hodinkách, Cardboardu, Signál wi-fi, Eclair, Google I / O, #Android,