EU: Televize uvolní pásmo 700 MHz pro LTE

Evropská komise předložila konkrétní návrh, operátoři tleskají. Přenesená data mají narůst až 8× a „sedmistovka“ má pomoci digitální ekonomice.

O pásmu 800 MHz, na kterém operátoři stále budují své LTE sítě, se před aukcí mluvilo jako o digitální dividendě. Dnes se začíná mluvit o digitální dividendě s pořadovým číslem dva. Evropská komise (EK) si je vědomá potřeby koordinovaného využívání spektra a navrhuje vyčlenit další část pro mobilní služby.

Konkrétně má být do roku 2020 uvolněna část spektra v pásmu 700 MHz (694–790 MHz) pro mobilní služby. Zbytek pásma, čili spektrum 470–694 MHz, má zůstat dostupné v prvé řadě pro audiovizuální služby.

Důvod je jasný, je třeba uspokojit hlad po datech. Dle predikcí má datový provoz do roku 2020 narůst až osminásobně. EK navrhuje aby pásmo 700 MHz bylo ve všech zemích EU přiděleno bezdrátovému širokopásmovému přístupu nejpozději do 30. června 2020. Pokud chtějí členské státy tuto lhůtu dodržet, musí do 30. června 2017 přijmout a zveřejnit své vnitrostátní plány na pokrytí sítě a uvolnění tohoto pásma. Do konce roku 2017 budou rovněž muset uzavřít dohody o přeshraniční koordinaci.

„Sedmistovka“ má pomoci ekonomice

Vnitrostátní plány mají zajistit hladký přechod a dobré pokrytí sítě. Díky tomu bude dle EK možné překlenout digitální propast, a pokud jde o pokrytí, budou vytvořeny nezbytné podmínky pro propojené automobily či zdravotní péči na dálku.

Günther H. Oettinger, komisař pro digitální ekonomiku a společnost k návrhu prohlásil: „Je-li naším cílem vysoce kvalitní mobilní internet pro všechny přístroje pro každého a všude, nepůjde to bez moderní infrastruktury a moderních pravidel. Tímto návrhem chceme dokázat, že můžeme mít oboje: dynamicky se rozvíjející audiovizuální odvětví i spektrum, které potřebujeme pro technologie 5G. Pásmo 700 MHz bude ideální pro nové slibné obory, například propojené automobily a internet věcí.“

Francie a Německo již využití pásma 700 MHz pro mobilní služby povolily. Ve čtyřech dalších členských státech (v Dánsku, Finsku, Švédsku a Spojeném království) se rýsují plány na přerozdělení pásma 700 MHz v několika následujících letech. V ČR jsme v tuto chvíli na startu, operátoři skrz svou asociaci už stihli vydat prohlášení, že návrh EK vítají.

Teorie

Pásmo ultra krátkých vln (UKV) tvoří kmitočty v rozmezí 470–790 MHz. V současné době je využíváno pro zemské digitální televizní vysílání a pro bezdrátové mikrofony při tvorbě programů a při zvláštních společenských akcích. V Evropě dochází k výraznému nárůstu poptávky po bezdrátových širokopásmových službách, který je zejména důsledkem sledování videa na mobilních přístrojích.

Narůstající přenos mobilních dat vytváří tlak na stávající kapacitu sítí a na poptávku po dodatečném spektru. Návrh EK poskytuje širokopásmovému přístupu více spektra v pásmu 700 MHz (694–790 MHz). Zároveň chce zachovat evropský audiovizuální model, který nabízí bezplatné nekódované vysílání.

Pohled do křišťálové koule

Pro nás mobilmaniaky představuje „sedmistovka“ stejně zásadní téma jako svého času aukce o pásmo 800 MHz. Jisté je, že operátoři si také budou chtít ochránit to svoje, i když tentokráte už jejich obava ze vstupu nové konkurence bude nižší. Už teď si tak můžeme směle tipnout, že sedmistovku si „velká trojka“ rozdělí rovným dílem, zaplatí státu odpovídající cenu a na nás budou vydělávat skrz automatický dokup dat.

Diskuze (18) Další článek: Všimli jste si? Peklo zamrzlo. Operátoři nabízí dualSIM

Témata článku: , , , , , , , Velká trojka, Pásmo, MHz, Kvalitní mobil, Mobilní přístroj, Televize, Členský stát, Pro +, Pás, Království, Spojené království, Pas, Dobré pokrytí, Boost Mobil, Osmina