Europoslanci přijali rezoluci. Google by se podle nich měl rozdělit

Poslanci Evropského Parlamentu mají v plánu schválit rezoluci, která pobídne Evropskou komisi, aby zvážila nařízení, které by jasně oddělilo služby internetového vyhledávání od dalšího byznysu jejich provozovatelů.

Dnes se o návrhu hlasovalo, přičemž pro bylo 384 poslanců z 613 přítomných. V rezoluci se mimo jiné píše, že Evropský parlament vítá snahy Komise prošetřit praktiky internetových vyhledávačů, poněvadž systém indexování, vyhodnocování, řazení a prezentace výsledků musí být naprosto transparentní.

Ačkoliv se v rezoluci nevyskytuje slovíčko „Google,“ je zřejmé, že míří přímo na něj, právě on je totiž už dlouhé roky vyšetřovaný antimonopolními úředníky Evropské komise a prý není příliš vstřícný. Čas od času některý z evropských politiků například vznese požadavek, že by měl Google zcela odkrýt karty a zveřejnit technologii PageRanku. Google zpravidla reaguje tak, že základní pravidla v minulosti publikoval v mnoha dokumentech a návodech pro webmastery a že by zveřejněním kompletní dokumentace pomohl spamerům.

Nejpodstatnější doporučení rezoluce (zvážení, jestli by se firmy nabízející vyhledávač a další služby, neměly rozdělit) ale zůstává jen doporučením – Evropský parlament totiž sám o sobě takovou pravomoc nemá.

Kdyby ale Evropská unie jednou skutečně přijala podobnou legislativu, v dnešních podmínkách by to nezasáhlo pouze Google, ale prakticky všechny velké hráče včetně Yahoo, Bingu i českého Seznamu, protože všichni nabízejí celou škálu webových služeb. Kauza vzdáleně připomíná situaci z přelomu století, kdy pro změnu americké soudy žádaly oddělení Internet Exploreru od Windows.

Diskuze (11) Další článek: Sony SmartWatch 3: každý trumf se počítá [video]

Témata článku: Google, , , , Internet Explorer, Euro, Úředník, Řez, Rez, Internetové vyhledávání, Pager, MEP, Internetový vyhledávač, Euro &, Google +