Facebook a Eutelsat pustí satelitní internet do Afriky

Iniciativa Internet.org vlastněná Facebookem uzavřela dohodu s Eutelsatem o pokrytí subsaharské Afriky internetem prostřednictvím satelitního signálu.

Partnerství s Eutelsatem je dalším krokem Facebooku k naplnění dříve vysmívaného idealistického cíle: poskytovat internetové připojení v těch nejchudších částech světa zdarma.

Klepněte pro větší obrázek

 K pokrytí subsaharské Afriky internetem by mělo podle oznámení Eutelsatu dojít v druhé půli příštího roku. Byť je internet.org iniciativou Facebooku, zdarma krom sociální sítě nabízí i další služby jako předpověď počasí či zpravodajství. O pokrytí se postará satelit izraelské výroby AMOS-6, který by měl být vypuštěn do konce letošního roku. Signál ze satelitu by měly být schopny přijímat chytré telefony uživatelů celkem ze 14 tamních zemí.

Klepněte pro větší obrázek
Pokrytí Internet.org v Africe díky satelitu firmy Eutelsat (tmavě žlutě země, v nichž bude signál odemčen)

Spolupráce Facebooku s Eutelstatem je podle některých komentátorů znamením, že sociální síť ustoupila od plánů pokrýt Zemi internetem prostřednictvím vlastních satelitů. Takový projekt by akcionáře firmy vyšel na miliardu dolarů. „Misí Facebooku je propojit svět a věříme, že satelity v tom budou hrát významnou roli,“ prohlásil šéf Internet.org Chirs Daniels.

Projekt Internet.org je již delší dobu pod palbou kritiků, podle nichž preferuje jedinou sociální síť a typ služeb, čímž porušuje jedno ze základních pravidel internetu – neutralitu sítě.

Diskuze (7) Další článek: HP Envy 8 Note: Když chcete 10" stroj s 8" displejem

Témata článku: , , , , , , Půst, Satelitní internet, FAC, F +