Google Mapy zneužívali rasisté. Gigant změní algoritmus

Internetový gigant Google musí pozměnit vyhledávací algoritmus a další nástroje, na nichž v USA funguje jeho služba Google Maps. V minulých dnech totiž vyšlo najevo, že při zadání vyhledávání slov jako „negr“, „nigga“ a jejich slangových anglických variací vyhledávač listoval jako výsledky hledání například Bílý dům či jiné instituce a lokality spojené s afroamerickou menšinou. Google se za toto faux-pas již omluvil a přislíbil nápravu.

Na celou kauzu upozornil v minulých dnech aktivista a uživatel Twitteru Bomani X, který „jen tak“ zkusil na službě Maps vyhledat slovo „negr“. K jeho překvapení mu mezi vysoko postavenými výsledky vyjel také odkaz na nedalekou Howardovu univerzitu, jíž je absolventem.  

Po on-line smršti kritiky Google rychle zareagoval a na svém blogu se za chybu omluvil a potvrdil, že vyhledávací algoritmus již předělává s tím, že dojde k jeho postupnému nasazení dokonce celosvětově. Celý problém prý spočíval v tom, že vyhledávací algoritmus v Mapách nebyl aktualizován a pracoval tak s nepročištěnými daty a způsobem, jakým dříve pracoval „klasický“ vyhledávač na Google.com (sbíral třeba výskyt výrazů z internetových diskusí vztahujících se k dané lokalitě a tyto výrazy následně „oficiálně“ s lokalitou/osobou/tématem propojoval).

Nepročištěná data

Díky tomuto zastaralému přístupu k vyhledávání šlo třeba podle webu TechCrunch v minulosti na čelných pozicích výsledků vyhledávání slov „miserable failure“ a „failure“ (mizerné selhání, selhání) nalézt odkazy na stránky Wikipedie věnující se funkčnímu období bývalého prezidenta USA George W. Bushe. Po změnách již takové ovlivnění není možné.

Google poslední dobou trápí jeho uživatelé, kvůli neoprávněným manipulacím byl nedávno například nucen dočasně uzavřít svoji službu Map Maker, v níž uživatelům dovoloval upravovat a aktualizovat své mapy, což naposled vyústilo třeba v mapové provedení loga Androida, který čůrá na logo Apple

Diskuze (24) Další článek: Aktualizace Galaxy S6 Edge v ČR opravuje zobrazení Nočních hodin

Témata článku: Google, , , Giga, Bílý dům, Algoritmus, George, Internetový gigant, Searchengineland, Celý problém, Žně, Google +, Cura, Gigant, Služba Google