Google si patentoval fotoaparát zabudovaný do kontaktních čoček

Chytré brýle Google Glass se jen pomalu dostávají do rukou uživatelů a Google už plánuje povznést rozšířenou realitu na vyšší úroveň. Pracuje na umístění fotoaparátů do kontaktních čoček. Když společnost z Mountain View v lednu přestavila svůj projekt chytrých kontaktních čoček pro diabetiky, bylo jasné, že nezůstane jen u měření hladiny cukru v krvi. Spekulovalo se například o zobrazování notifikací z mobilního telefonu, ale málokdo fotoaparát...

Klepněte pro větší obrázek 
Čerstvě schválený patent podaný v roce 2012, popisuje způsob umístění objektivu a snímače do kontaktních čoček, zpracování obrazových dat proběhne v bezdrátově připojeném zařízení.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z patentního spisu (obr.: patentbolt.com)

Google v patentu dále naznačuje způsoby použití takové technologie. Díky snímačům v čočkách by například mohl telefon upozornit uživatele s vadou zraku na blížící se auto při přecházení přes rušnou ulici, nebo s použitím rozpoznávání obličejů na blížícího se přítele. Další možností je prosté rozšíření periferního vidění, zoomování atd.

Zatím je to jen patent, není proto divu, že to zní spíše jako sci-fi. Popis ale ukazuje, jakým směrem chce společnost směřovat vývoj. Miniaturizace elektronických součástek koneckonců učinila během posledního desetiletí obrovský skok kupředu. Za dalších deset let tak třeba jen mrkneme a pořídíme tím fotografii.

Diskuze (8) Další článek: Samsung Galaxy K: nové snímky hybridu kompaktu a smartphonu

Témata článku: Google, , , , , Kontakt, Schválený patent, Foto, Diabetik, Google +, Měření hladiny, Způsob použití, Periferní vidění, F +