Huawei Mate S: přivítejte první Force Touch

Měl to být až příští týden představený iPhone, ale prvenství si připsala čínská firma Huawei a Mate S – první smartphone s technologií Force Touch.

Vítězem závodu o první smartphone s displejem citlivým na sílu dotyku se stává Huawei Mate S. Technologii Force Touch v záplavě spekulací proslavil Apple, ale Huawei ji představil jako první – i když je to jen týden před premiérou příští generace iPhonu. Co nová dotyková vrstva v podání Huawei umí, naznačuje následující produktové video.

Během prohlížení fotografií může uživatel rychle zobrazit náhled nebo danou fotografii zvětšit jedním prstem, což zefektivňuje práci. Kromě nového prvku interakce s uživatelem umožňuje technologie Force Touch použít Huawei Mate S jako váhu.

Mate S má druhou generaci snímače otisků prstů. Je rychlejší, přesnější, ale také poslouží jako touchpad – třeba při listování fotografiemi tak nemusíte prstem máchat po displeji, ale snímky posunujete rovnou prstem na zádech přístroje. Podobně poslouží také pro pohodlné stažení notifikační lišty systému Android. Dvojitým klikem pak smažete všechny nepřečtené notifikace. Podobné hrátky a vychytávky pokračují technologií Knuckle Control 2.0 – nakreslením písmene „C“ kloubem prstu se aktivuje kamera, dvojitým poklepáním na displej se spustí záznam obrazovky ve formě videa atd.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I takto může vypadat ovládání nového Mate S.

Nový vrchol nabídky

Mate S je nová špička portfolia značky Huawei, nejlépe jej charakterizuje celokovové tělo, designový jazyk, který už známe z předchozího modelu a AMOLED panel o úhlopříčce 5,5". To je docela zajímavý údaj, řada Mate byla typickým představitelem přerostlých tabletofonů, ale s 5,5" úhlopříčkou se řadí do hlavního proudu současných špičkových modelů. S menším tělem se bohužel zmenšila také baterie, která teď má 2 700 mAh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Huawei se v tiskové zprávě chlubí pracovními postupy, které byly aplikovány při výrobě Mate S. Technika nanometrového nastřelování spojuje plastové pruhy oddělující antény s okolním kovovým povrchem do dokonale hladké plochy. Původní ignot z hliníkové slitiny byl broušen CNC frézou s diamantovým brusem. Optiku fotoaparátu chrání safírové sklo. Rámečky po stranách displeje mají pouze 2,65 mm.

Fotoaparát umožňuje nastavení kontrastu, struktury, a tónování. 13MPx zadní fotoaparát disponuje RGBW snímačem, optickou stabilizací obrazu, duálními color-temp LED diodami pro blesk a nezávislými signálovými procesorovými jednotkami určenými pouze pro fotoaparát., díky čemuž lze dosáhnout nejvyšší kvality fotografií ještě rychleji. Přední kamera 8 MPx s vlastním přisvětlením zvyšuje kvalitu pořízených selfies. Profesionální fotografický mód dovolí nastavit ISO, kompenzaci či délku expozice, vyvážení bílé, manuální ostření a dále funkce jako mřížka nebo zaostřování s asistencí blesku. Černobílý mód v reálném čase umožňuje několik úrovní hustoty záznamu a nastavení intenzity.

Klepněte pro větší obrázek

Huawei Mate S bude v ČR dostupný od listopadu 2015 v barvách grey (šedá) a champagne (stříbřitě zlatá) za předpokládanou cenu 17 590 Kč včetně DPH.

Huawei Mate S ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 150 x 75 x 7,2 mm, 156 g
  • displej: 5,5" AMOLED, technologie ONCELL, rozlišení FullHD (1920 × 1080 pixelů)
  • procesor: osmijádrový Hisilicon Kirin 935 (4×2,2 GHz a 4×1,5 GHz), grafika Mali 628 M 680M
  • paměť: 3 GB RAM, úložiště 32 GB
  • baterie: Li-Pol 2 700 mAh
  • OS: EMUI 3.1, Android 5.1
  • Hlavní fotoaparát: 13MP, AF, BSI, F2.0, Dual color-temp LED light
  • Přední fotoaparát: 8MP, FF, BSI, F2.4, LED soft light
  • GPS: kompatibilní s GPS/Beidou/GLONASS/AGPS
  • Senzory: akcelerometr, kompas, gyroskop, ALS, HALL, proximity senzor
  • Další: audio hardware kompatibilní s 3Mic 
Diskuze (55) Další článek: Modul SLEEPsense: Samsung zasvětí veletrh IFA „internetu věcí“

Témata článku: Huawei, , , , , , Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend Mate, Huawei Mate S, Typický představitel, Tónování, Manuální ostření, Safírové sklo, Dvojitý klik, Profesionální fotograf, Kovový povrch, #Huawei, Hlavní proud, Zajímavý údaj, Force, Nanometr, Force Touch, Huawei Mate, Produktové video, F +