Huawei připravuje nové chytré hodinky, které nejspíš nepoběží na Androidu

Trh s chytrými hodinkami je z pohledu výrobců a operačních systémů dosud poměrně přehledný – jednička v kategorii smartwatch Apple používá vlastní watchOS, druhý Samsung spoléhá na Tizen a všichni ostatní (až na některé výjimky, např. Alcatel) sází na platformu Android Wear. To se ale může do budoucna změnit.

Čínské Huawei, které má na trhu jedny z nejpěknějších chytrých hodinek podle portálu slashgear.com uvažuje o modelu postaveném na Tizenu. Firma si všímá, že Samsungu se s jeho hodinkami Gear poměrně daří (byť jde o malé jednotky milionů) a Korejci si za Applem drží s přehledem druhé místo. Huawei se nelíbí, že platforma Android Wear od Googlu umožňuje jen velmi málo změn a přizpůsobení. Androidové hodinky se tak podle Huawei nemohou od konkurence odlišit jinak než designem.

Huawei může využít svého členství

Číňané mají do jisté míry pravdu, také u nás v redakci hodnotíme Android Wear mezi hodinkovými platformami jako tu nejméně rozvinutou. Google navíc oznámil, že se s novou verzí opozdí až do roku 2017. Programátoři firmy totiž mají nejspíš plné klávesnice práce na změnách při sjednocování „velkého“ Androidu a Chrome OS. Nutno dodat, že hodinkový trh je zatím proti tomu mobilnímu zanedbatelný, takže to z podnikatelského pohledu dává logiku.

Huawei ale nejspíš nechce čekat na inovace druhé generace Android Wear, a tak prý uvažuje o nasazení konkurenční platformy Tizen. Ta je sice úzce svázána se Samsungem, ale korejská firma není jejím výhradním vlastníkem, jak by to mohlo vypadat. O platformu pečuje Tizen Association, jejímž je Huawei vedle dalších známých oborových značek a operátorů rovněž členem. Není proto důvod, proč by Huawei Watch 2 do budoucna nemohly běžet právě na Tizenu.

Diskuze (2) Další článek: Microsoft potvrdil, že končí se smartphony pro koncové spotřebitele

Témata článku: Huawei, , , , , Členství, Začátek roku, Druhý samsung, Hod, , Korejská firma, Slashgear, Nov, Kter, #Android, Čínské huawei, Chytré, Huawei P, #Huawei,