iPhone 6 a 6 Plus: obři v zahraničních recenzích

První dojem je evidentní a překřičí všechny ostatní novinky: iPhone 6 je obrovský! …a platí to i když mluvíme o tom menším modelu.

To je to hlavní poselství, které přináší první zahraniční recenze. Téměř nikdo neopomněl připomenout Applu jeho kázání o ergonomii malých displejů z let minulých. Srovnání velkého iPhonu 6 Plus je nasnadě – na výšku je o sedm milimetrů větší než Samsung Galaxy Note. Úhlavní konkurent však má o dvě desetiny palce větší displej. Pro oba modely platí, že se lépe ovládají oběma rukama. Z jedné ruky telefony snadno kloužou, a tak nejeden recenzent poznamenal, že se mu osvědčil nějaký druh pouzdra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
iPhony vyrostly. Hateři budou hejtovat, Applisti přikyvovat.
Recenzenti našli reálné přínosy, jen švadleny budou muset přešívat kapsy...

Otázkou byl design. Na fotkách nic moc, ale čekali jsme na první dojmy, iPhony vždycky bylo potřeba vidět naživo. Kýžený efekt se ale tentokrát nedostavil, široké plastové linky na zádech prostě nevypadají dobře ani na fotkách, ani v reálu… A co nad rovinu zad vystupující foťák? Esteticky hrozné, ale telefon se díky němu lépe zvedá z desky stolu.

Klepněte pro větší obrázek 
Vinou plastových čar na zádech si šestka zřejmě nezíská pověst nejhezčího iPhonu všech dob. Vyčnívající fotoaparát také na kráse nepřidá, ale jeden praktický přínos přece jen má...

Displej iPhonu 6 Plus je to nejjemnější, co Apple kdy nacpal do telefonu, je jasnější a má živější barvy, než Retina na loňském iPhonu 5s. Už jednou jsme srovnávali se Samsungem, takže si to zopakujme. Na téhle dvojici je příkladně vidět kontrast AMOLEDu a IPS – Samsung má ostřejší, jasnější barvy, daleko lepší černou, Apple je přirozenější, blíže realitě. Došlo i na srovnání s QHD displejem (modelu LG G3) a podobně jako my, také v zahraničí přišli na to, že dokud nevezmete do přímého srovnání lupu, rozdílů se prakticky nedoberete.

A ještě jednou velikost. iPhone 6 Plus má velmi blízko nejmenšímu iPadu, ještě víc jej přibližuje landscape mód, který na šířku otočí i domovskou obrazovku. Už se těším na analýzy, které za půl roku budou zkoumat, kolik velké iPhony ukously z prodejnosti malých iPadů… Podle dojmů recenzentů to vypadá, že iPad mini už jen tak do ruky nevezmou.

Klepněte pro větší obrázek 
Nové iPhony mají blíže k tabletům nejen velikostí, ale i způsobem používání. 

Apple si při premiéře nevysloužil pochvalu za to, že fotoaparát znovu zůstal na osmi megapixelech. Dojmy z testů ale zahnaly chmury, foťák je prý znatelně lepší. Technologie Focus Pixels slibovala dvakrát rychlejší ostření. Za denního světla je prý těžké hledat rozdíl, ale za šera to opravdu funguje. Za soumraku se projevil i jeden z mála rozdílů mezi iPhonem 6 a 6 Plus – totiž optická stabilizace. I její funkce je znát. Pochvalu si vysloužil také slo-motion režim, i když nenapravitelní hnidopichové chtějí stejných 240 snímků za sekundu v plném rozlišení (iPhony to umí „jen“ v 720p).

Nový iOS 8 je spíše evoluví předchozího, nepřináší žádné převraty. S větší plochou nových displejů nový systém počítá, ale staré aplikace ne, a tak vypadají jako kdyby byly psané pro seniory s velmi slabým zrakem. Obsahová pole se sice díky automatické úpravě v iOS 8 natáhnou, takže vidíte více, ale okolní lišty a jejich tlačítka jsou nezvykle velká. U těch nejpoužívanějších aplikací se to brzy spraví zásahem vývojářů, jiné tak zůstanou na věky.

Až vyzkoušíme všechno

Na věrohodný report o výdrži baterie je ještě brzy, ale recenzenti se shodli minimálně na tom, že ke zhoršení nedošlo. Testy byly zatím příliš krátké a intenzivní, než aby se s iPhonem 6/6 Plus dal prožít „běžný pracovní den“, ale vypadá to na zlepšení. iPhone 6 vypadá na den a půl, iPhone 6 Plus s větší baterkou dokonce na dva celé pracovní dny v plném zápřahu.

Klepněte pro větší obrázek 
Výdrž „šestkových“ iPhonů by podle Applu ve srovnání s 5s měla růst!

Novinky závislé na návazných technologiích, jako jsou volání přes LTE (VoLTE), volání přes Wi-FI, nebo Apple Pay ještě nebylo možné vyzkoušet. A tak se portfolio novinek neukázalo v plné síle, takže se nelze divit, že se všechny zahraniční recenze dají shrnout do jediné věty: „iPhone 6 a 6 Plus jsou staré dobré iPhony, jen s velkými displeji.“

A je ta velikost k něčemu? Zvyknete si a už nebudete chtít zpět. Ostatně tak to kdysi bylo i s prvními velkými Androidy a později Windows telefony. Větší displej a nové funkce iOS 8 pak mají za následek, že recenzenti stále méně brali do rukou iPad, stále méně usedali k počítači. Jestli je to dobře nebo ne, už nechám na vás…

Diskuze (181) Další článek: Teligen: ceny ČR stagnují, opět padáme

Témata článku: Apple, , Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 16GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 64GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 16GB 3G, Apple iPad mini 3, Apple iPad mini 3 128GB LTE, Apple iPad mini 3 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 3 16GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 32GB 3G, Apple iPad mini 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4, Apple iPad mini 4 128GB LTE, Apple iPad mini 4 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4 16GB LTE, Apple iPad mini 4 64GB LTE,