Jaké je LTE na doma? Prošli jsme nabídky operátorů

Bez kabelu nebo bez drátu? Nebo raději internet „Air“? Jaké jsou FUP limity, kdo vás nechá stahovat v noci a jaké jsou ceny? Všechno víme.

Příjmy z hovorů a SMS klesají a operátoři (kteří konečně disponují použitelnou datovou sítí) hledají cesty, jak zhodnotit LTE frekvence za miliardy. Vodafone už delší dobu nabízí Připojení bez kabelu, nyní se k němu připojil i T-Mobile se službou Internet bez drátu. Jen na webu O2 není nic podobného vidět, ale kdo si dá práci, najde Internet Air.

Jak už je patrné z názvů, jde o připojení přes mobilní datovou síť, které konkuruje kabelovému xDSL, nebo lokálním Wi-Fi poskytovatelům. Je to připojení, pro které není za potřebí kabel (ale toho elektrického se nezbavíte). Můžete ho mít doma, v kanceláři, na chatě, připojit notebooky, tabtely i smartphony přes Wi-Fi síť, kterou vytvoří router.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekModemy/routery, ke kterým pomocí Wi-Fi připojíte zařízení v celé domácnosti (obr.: t-mobile.cz, vodafone.cz, o2.cz)

Parametry modemů:

  • T-Mobile Huawei E5180: až 32 zařízení přes Wi-Fi a 1 LAN port
  • Vodafone B3000: až 32 zařízení přes Wi-Fi, 4 LAN port a USB port pro tiskárnu nebo externí disk
  • O2 Alcatel OT H850: až 20 zařízení přes Wi-Fi, 2 LAN port a USB port pro tiskárnu nebo externí disk

Vodafone pro noční tvory

Co se týče tarifů, cen a jejich parametrů, mají jedno společné: operátoři neomezují surfování na webu FUPem, takže po i překročení limitu se vám stránky budou načítat plnou rychlostí. Omezí však všechny náročnější formáty: typicky stahování a video. Vodafone a T-Mobile nabízejí jeden tarif s FUP 30 GB, O2 dva tarify s 20 a 25 GB.

U Vodafonu platí dvě příjemné výjimky. Ani po překročení FUP nezpomalí VoIP (volání přes internet) a v čase od půlnoci do šesti do rána jede vše plnou rychlostí, i když už jste FUP limit vyčerpali. Ale pozor, tato výhoda nestojí mimo FUP, takže pokud se první noc v měsíci „rozšoupnete“ a prodatujete 30 GB, budete zbytek měsíce přes den zpomaleni. Vodafone a T-Mobile vm nezakazují modem libovolně převážet, naopak O2 (ceník, str. 14) trvá na jedné lokalitě a její změnu bude schvalovat.

Ach ty ceny...

Je třeba rozlišit variantu s úvazkem na dva roky a bez úvazku. Jako obvykle platí, že když se upíšete, budete mít lepší podmínky. U T-Mobilu a Vodafonu můžete mít v takovém případě modem za zvýhodněnou cenu a navíc na splátky, takže vás nezruinuje počáteční investice do hardwaru. Pokud se uvážete na dva roky, platí následující:

  • T-Mobile: modem Huawei E5180 za 1 Kč, zbytek ve 23 měsíčních splátkách po 100 Kč. Cena tarifu (30 GB) činí 399 Kč měsíčně. Rychlost až 20/5 Mb/s, po FUP 16 kb/s. Dokup dat po překročení FUP: 10 GB za 200 Kč
  • Vodafone: modem Vodafone B3000 za 1 Kč, zbytek ve 24 měsíčních splátkách po 100 Kč. Cena tarifu (30 GB) činí 449 Kč měsíčně. Rychlost až 8/4 Mb/s, po FUP 256 kb/s (od 24 do 6 hod. bez omezení rychlosti). Dokup dat po překročení FUP: nelze
  • O2: modem Alcatel OT H850 za 3 600 Kč nebo 150 Kč měsíčně po dobu 24 měsíců, cena tarifu (20 GB/25 GB) činí 499/599 Kč měsíčně (platí sleva 100 Kč pro uživatele tarifu Free nebo [kůl]). Rychlost download až 20/40 Mb/s, upload až 2 Mb/s, po FUP 64 kb/s. Dokup dat po překročení FUP: nelze

V případě, že se úvazku na dva roky chcete vyhnout, cena za svobodu je následující:

  • T-Mobile: modem za plnou cenu 3 451 Kč (cena na splátky 2 301 Kč)
  • Vodafone: modem za plnou cenu 4 377 Kč (cena na splátky 2 401 Kč), tarif dražší o 105 Kč měsíčně
  • O2: tarif dražší o 250 Kč měsíčně

Mapa pokrytí:

Pokud máte o tento druh připojení zájem, jako nejlepší alternativa se jeví buď Vodafone nebo T-Mobile. O2 bych doporučil snad jen v případě nejlepšího pokrytí (pokud se nacházíte v Praze nebo v Brně, jinde operátor síť sdílí s T-Mobilem). Modem O2 nesmíte přemísťovat, služba je dražší, operátor nedotuje modem a má menší objem dat. Nevyplatí se ani zákazníkům operátora, kteří mají nárok na slevu 100 Kč za využívání telefonního tarifu.

T-Mobile Vs. Vodafone

Výhoda T-Mobilu oproti Vodafonu je vyšší teoretická rychlost a nižší cena tarifu. Naproti tomu ale Vodafone neblokuje VoIP, pouští rychlost v noci a také má vyšší rychlost po dosažení FUPu. Zejména u T-Mobilu pozor na rychlost po FUP, pokud jste na vlastní kůži okusili 16 kb/s v jeho režii, asi mi dáte za pravdu, že v tomto režimu je služba prakticky nepoužitelná. Dobrá zpráva je, že při pořízení služby máte měsic na vyzkoušení, jak Vodafone tak T-Mobile nabízí 30denní záruku spokojenosti.

Diskuze (13) Další článek: Cat B30: levný obrněnec s klasickým displejem a tlačítky

Témata článku: , , , , , Omezení rychlosti, Pro +, Cena tarifů, Počáteční investice, Teoretická rychlost, Operátor, Nejlepší alternativa, Internet Air, Připojení bez kabelu, Jak, Nejlepší pokrytí,