LG G4s: když nepotřebujete to nejlepší [recenze]

LG slevilo na parametrech top modelu G4 a přináší dostupnější model pro ty, kdo nechtějí tak utrácet. Šetřilo se ale na správných místech?

Rodina smartphonů G4 od LG má čtyři členy. Top modelem je samozřejmě samotná G4, na kterou můžete nasadit kryt s koženými zády. Levnějšími odvozeninami jsou modely LG G4c a speciální LG G4 Stylus. Dnes testovaný kousek je čtvrtým do party, jmenuje se LG G4s (v USA se jmenuje G4 Beat) a z hlediska portfolia patří mezi G4 a G4c. Tento smartphone by měl patřit do vyšší střední třídy a nabídnout uživatelům co nejvíce muziky za cenu startující na deseti tisících Kč (v době vydání recenze naštěstí cena klesá k osmi tisícům i níž). Jak se mu to daří?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG G4s na tiskových snímcích.

Po prvních minutách testování:

  • Konečně zase telefon s notifikační diodou.
  • Kde je automatická regulace jasu?
  • Zadní kryt se hned škrábe.
  • Telefon lze zamknout i odemčít dvojitým poklepáním.
  • Lehké prohnutí ochrání displej.
  • Ovládání je již tradičně na zádech.
  • Nevím, nevím, zda si obháji svoji cenovku.

LG G4s
Beat
rozměry a hmotnost: 143 × 73 × 9,9 mm, 139 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 8 GB, RAM: 1,5 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 615 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Lehké prohnutí ochrání displej

LG G4s jakoby z oka vypadl největšímu modelu G4. Ano, nenabídne sice kožená záda a úhlopříčka displeje je o tři desetiny palce nižší, charakteristický vzhled je ale totožný. Stejně tak hlavní poznávací znaky, kterými je ovládání hlasitosti a tlačítko zámku přístroje na zadní straně, nebo třeba laserové ostření. I design zadního krytu, který je zprohýbaný do jemně naznačených kosočtverců, se shoduje s top modelem bez kožených zad.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z čelní strany nepoznáte, který model z rodiny G4 je před vámi.

LG G4s je celoplastové. Obruba okolo displeje se sice vzhledem a zbarvením snaží naznačit kov, chybějící chlad materiálu ale výrobce usvědčuje o opaku. Rozhodně to ale není věc, kterou bychom museli LG vytýkat, právě naopak. Samotné tělo přístroje je totiž lehce prohnuté a rámeček obíhající přístroj na čelní straně nad krycí sklo displeje lehce vystupuje, takže se nemusíte bát telefon položit displejem dolů. Jediné, co se může po delší době odřít, je právě obruba po obvodu. Krycí sklo se nikde podložky dotýkat nebude.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana svým kosočtverečným prolisem, ale třeba i laserovým ostřením kopíruje nejvyšší „géčtyřku“. 

Nyní ale k podorobnějšímu popisu. Čelní stranu zabírá 5,2" displej, krytý odolným sklem Gorilla Glass 3. Vzhledem k tomu, že ovládací tlačítka OS Android jsou součástí displeje, najdeme pod displejem jenom logo LG. Nad displejem potom najdeme hovorový reproduktor, čelní kamerku, potřebné senzory a vícebarevnou notifikační diodu, za kterou výrobce rozhodně chválíme. Po obvodu telefonu potom najdeme prvků minimum. Na spodní hraně je to microUSB konektor a hovorový mikrofon, na horní hraně potom sluchátkový 3,5 mm Jack. a sekundární odrušovací mikrofon. Na pravé hraně je ještě výřez pro sejmutí zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG G4c je jen velmi mírně prohnuté. Stačí to ale, abyste mohli položit telefon displejem dolů a ten se nepoškrábal.

Zajímavé věci se u LG G4s dějí na zádech. Uprostřed snímatelného krytu je druhé logo LG, vespod mikrofrézou vyvedený výdech hlasitého reproduktoru. Nad logem je již tradiční prvek modelové řady G, tedy dvojkolébka hlasitosti a do ní vnořené tlačítko zámku přístroje. Ještě výše se potom nachází snímač 8 Mpx fotoaparátu, který má po pravé straně LED blesk se senzorem pro správnou volbu vyvážení bílé v manuálním režimu fotoaparátu, na levé straně potom laserové ostření. Kryt je pružný a sejmout jde velmi dobře, negativem je však hodně vysoká náchylnost ke vzniku škrábanců.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejvíc muziky je na zadní straně a pod zadním krytem. Logo LG vespod čelní strany jasně určuje orientaci při úchopu.

Ještě zbývá se podívat pod zadní kryt. Na tom najdeme na rubové straně obvod NFC antény. Uvnitř se ukrývá uživatelsky vyměnitelný akumulátor s kapacitou 2300 mAh, který ale není nutné vyjímat pro přístup ke slotům na SIM a paměťovou kartu. Ty se obě, ve velikosti micro, vkládají do dvoupatrového slotu: microSIM karta dospod, microSD karta (podle webu výrobce do velikosti 64 GB) do pole horního. Mimo výše uvedený neduh zadního krytu ke vzniku škrábanců musím LG G4s pochválit za vzorné konstrukční provedení. Nikde nic nevrže, neskřípe, telefon je pevný v krutu a dobře sedí do ruky.

Témata článku: LG, , , , , LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, Aplikace Hodiny, Přemrštěná cena, Jednodenní telefon, Li-ion akumulátor, Poznávací znak, Obyčejná pecková, Nabití baterie, Přehledná aplikace, Konstrukční zpracování, Pozitivní dojem, Odrušovací mikrofon, Chybějící možnost, Testovaný kousek, Vysoká náchylnost, Kosočtverec, Nedostatek místa,