LTE Direct umožní komunikaci bez mobilních vysílačů na stovky metrů

Technologii Wi-Fi Direct pro přímou bezdrátovou komunikaci mezi dvěma zařízeními už brzy doplní její příbuzný LTE Direct. Qualcomm na technologii pracuje už dlouhých sedm let a LTE Direct by se měla stát další součástí rodiny standardu sítí 4G už tento rok. První zařízení s její podporou by se pak mohly na trh dostat už na podzim 2015.

LTE-D má oproti Bluetooth a Wi-Fi Direct jednu nespornou výhodu – ohromný dosah až do vzdálenosti 500 metrů, ve které mezi sebou mohou jednoduše komunikovat zařízení, aniž by k tomu potřebovaly klasický mobilní vysílač.

Využití LTE Direct je samozřejmě široké počínaje přímou komunikací třeba v mobilních hrách a konče pasivním skenováním okolí – pokud by se v dosahu nacházelo dostatečné množství jiných LTE Direct vysílačů, mohl by vzniknout alternativní a na internetu nezávislý P2P kyberprostor.

Qualcomm na nedávné konferenci Uplinq oznámil, že již možnosti využití LTE Direct testuje v praxi, přičemž jeho partnery jsou třeba Facebook a Yahoo.

Diskuze (4) Další článek: Nokia Here na Androidu: vyzkoušejte hned teď

Témata článku: , , Towers, Mobil, Mobilní vysílač, Inventi, Direct, Metr, Sto, Klasický mobil, Kyberprostor, MOBI, Vysílač