Microsoft snížil nárokované poplatky za patenty od Samsungu a LG

Společnost Microsoft začíná zlepšovat vztahy se svými mobilními konkurenty, kteří jsou zároveň i partnery amerického giganta. Podle korejského zdroje Microsoft v pondělí oslovil Samsung a LG s nabídkou slevy na licenční poplatky. Cíl je zřejmý, Microsoft za to zřejmě bude chtít rozšířit dostupnost svých předinstalovaných aplikací na řadu dalších modelů. První kolo dohody Samsungu a Microsoftu spočívalo v tom, že se u Galaxy S6 a S6 Edge mezi předinstalovaným obsahem objevil cloud OneDrive, Skype a poznámkovací aplikace OneNote.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto se rozrostla nabídka předinstalovaných aplikací od Microsoftu od Galaxy S6 až po tablet Galaxy Tab A 9.7

U tabletu Galaxy Tab A navíc pozorujeme přítomnost dalších tří aplikací, které nejdou odinstalovat, Wordu, Excelu a PowerPointu. Ty mají být předinstalovány i u Galaxy Note 5, jejich instalaci přímo od výroby do svých levných telefonů zvažuje i LG. Zástupce LG prohlásil: „Z našeho úhlu pohledu nám snížení plateb za patenty umožní posílit naši přítomnost na rozvojových trzích, protože poptávka po levnějších Androidech stále stoupá, mezitím co se vyrábějí levnější telefony se stále lepšími specifikacemi“.

Německý patentový expert Florian Mueller dodává, že bylo v poslední době v Evropě a v USA z 222 patentových nároků uznáno pouze devět procent z nich. Nucené platby za využité patenty tedy již nejsou tak výnosným byznysem, jak tomu bylo dříve. Potenciální příjmy z této sféry se tak poměrně výrazně snížily, takže má smysl dohodnout se s ostatními účastníky na vyrovnání jinými formami spolupráce. Samsung a LG tedy budou moci ušetřit na výdajích a část poplatků tak mohou investovat daleko účelněji. Konkrétní podmínky slevy nejsou známy, víme jen to, že Samsung do současné doby platil Microsoftu 2,6 - 2,7 dolaru (cca 65 Kč) za každý prodaný smartphone nebo tablet. Nově to bude zřejmě výrazně méně.

Zdroj: KoreaTimes

Diskuze (5) Další článek: Levný Alcatel s Androidem Lollipop, dvěma SIM a LTE v prodeji

Témata článku: LG, Microsoft, Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab A 10.1, Samsung Galaxy Tab A 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab A 7.0 (2016),